40 λίτρα νερού/άτομο ορίζει ένας μέσος όρος για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αρκεί όμως για να καλύψει τις ανάγκες σου;

40 λίτρα νερού/άτομο ορίζει ένας μέσος όρος για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αρκεί όμως για να καλύψει τις ανάγκες σου;

Πόσα λίτρα να είναι ο Ηλιακός Θερμοσίφωνας; Φτάνουν 160 για 4 άτομα;

Σχολιάστε
10.365 επισκέψεις στο άρθρο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πριν φτάσουμε στην αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Ξεκινάμε από το Α. Πόσα λίτρα να είναι; Πάμε να δούμε.

Η επιλογή μεγέθους-χωρητικότητας του ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να είναι η αρχή της αναζήτησής μας. Πόσα άτομα υπάρχουν στο σπίτι, μα και τι ανάγκες σε ζεστό νερό υπάρχουν; Τι θα συμβεί αν προστεθούν και άλλα μέλη στην οικογένεια ή έχεις φιλοξενούμενους για καιρό; Αυτές είναι ερωτήσεις που δίνουν τις σωστές απαντήσεις. Με λίγα λόγια, από εκεί ξεκινάμε.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

40χ4 άτομα=160 λίτρα για Ηλιακό. Σωστά; Όχι Ακριβώς…
  • Η διεθνής πρακτική ορίζει 40 λίτρα νερού/άτομο (μ.ο), χωρίς εξεζητημένη χρήση
  • Όχι πιστοποίηση; Πιθανή διαφορά ονομαστικής-πραγματικής χωρητικότητας
  • Θέλεις νερό & για πλύσιμο πιάτων, ρούχων ή θέρμανση (3πλης ενέργειας)
  • Αν προστεθούν νέα μέλη ή φιλοξενούμενοι θέλεις παραπάνω νερό
Τα 40 λίτρα νερού/άτομο είναι αυτό που ορίζει η διεθνής πρακτική. Ένας απλός μέσος όρος. Οι μέσοι όροι όμως σε πολλά πράγματα δεν δίνουν τη σωστή διάσταση ενός θέματος. Είναι σαν να λέμε, για παράδειγμα, ό,τι έχουμε 2 λογαριασμούς ρεύματος. Ο ένας είναι 100 ευρώ και ο άλλος 50, δηλαδή 150:2=75. Ο ένας όμως πλήρωσε 100 και ο άλλος 50. Τα 75 ευρώ, ως μέσος όρος, δεν λένε κάτι, δεν βγαίνει κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα.

Κάπως έτσι είναι και τα λίτρα χωρητικότητας ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Τα 40 λίτρα/άτομο είναι ένας δείκτης αναφοράς. Οι ανάγκες όμως των ανθρώπων δεν είναι ίδιες σε ό,τι αφορά τη χρήση ζεστού νερού. Ούτε βέβαια μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι τις συμβουλές που ακούσαμε πρόσφατα από Γερμανία μεριά και να κάνουμε μπάνιο σε 4 σημεία του σώματος (ναι, ακούστηκε και αυτό)!

Θα πρέπει να υπολογίσουμε πολλές ακόμα παραμέτρους. Πέρα από το μπάνιο, δεν θα χρειαστούμε νερό για το πλύσιμο πιάτων ή ρούχων; Δεν θα χρειαστούμε νερό, αν θέλουμε να έχουμε ηλιακό τριπλής ενέργειας, ο οποίος καλύπτει και ανάγκες θέρμανσης, καθώς συνδέεται με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης (πχ λέβητας). Οι κλιματικές συνθήκες επίσης παίζουν ρόλο σε αυτή την περίπτωση, καθώς σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το νερό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ζεσταθεί.

Πάμε να δούμε και κάτι άλλο που συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Στην οικονομική κρίση που βιώσαμε (και ακόμα βιώνουμε), ήλθε να προστεθεί και μία μετάλλαξη (για να ακολουθήσουμε την επικαιρότητα του covid), αυτή της ενεργειακής κρίσης. Τι σημασία έχει αυτό στην επιλογή λίτρων-χωρητικότητας του ηλιακού θερμοσίφωνα, θα παρατηρούσε εύλογα κάποιος. Εξηγούμαστε. Πολλά παιδιά ή και ζευγάρια επέστρεψαν στο πατρικό τους, λόγω της κρίσης, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Πολλοί ακόμα ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν σπίτι να νοικιάσουν. ' Αλλοι πάλι φιλοξενούνται για αρκετό καιρό, στο πλαίσιο των ελληνικών παραδοσιακών δεσμών φιλοξενίας και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν είναι εξωτερικό, όπου πολλοί φροντίζουν μόνο για τον εαυτό τους. Αν λοιπόν τα άτομα μέσα σε ένα σπίτι αυξηθούν για οποιοδήποτε λόγο, δεν σημαίνει αυτό ό,τι θα χρειαστούν και περισσότερο νερό; Και αν χρειαστούν και τα λίτρα δεν φτάνουν, δεν θα αναγκαστείς να ανάψεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (άρα έξοδα;).

Υπάρχουν πιστοποιήσεις και σήματα ποιότητας;
 
Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar Keymark πιστοποιεί τόσο τη μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του. Πολλά άλλα σήματα που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων, που συνήθως αφορούν σε εργαστήρια ανεπίσημων δοκιμών, μάλλον μπερδεύουν τον καταναλωτή παρά πιστοποιούν κάποιες ιδιότητες του προϊόντος.

Συμπέρασμα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ό,τι η επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να είναι προϊόν μελέτης των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, πόσο σύγχρονα είναι, τι ανάγκες θέλουμε να καλύψουμε, ποιες οι εταιρείες που θα απευθυνθούμε, αλλά και το κόστος, το οποίο είναι ανάλογο των χρημάτων που κάθε φορά έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε. Σε παλαιότερο άρθρο, είχαμε απαντήσει στις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για σωστή επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα (διάβασε περισσότερα εδώ).

Το πρώτο όμως κριτήριο, με το οποίο ξεκινάμε τη συζήτηση για αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι το πόσα λίτρα-χωρητικότητα να έχει. Αν δεν απαντήσουμε σε αυτό, πολύ απλά, δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Και για να βγάλουμε άκρη, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ποιες είναι οι ανάγκες μας, αλλά και όλες τις παραμέτρους που αναφέραμε πιο πάνω. ¶ρα, παίρνουμε το μέσο όρο των 40 λίτρων, πολλαπλασιάζουμε με 4 και βγάζουμε 160. Δεν πάμε στα 200 για να εξασφαλίσουμε επάρκεια, άνεση, μα και περισσότερη οικονομία;

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »