Δεν είναι μόνο ο θερμοσίφωνας: Πώς να επιλέξεις το καλύτερο σύστημα για ζεστό νερό

Δεν είναι μόνο ο θερμοσίφωνας: Πώς να επιλέξεις το καλύτερο σύστημα για ζεστό νερό

  • Δεν είναι μόνο ο θερμοσίφωνας: Πώς να επιλέξεις το καλύτερο σύστημα για ζεστό νερό
  • Δεν είναι μόνο ο θερμοσίφωνας: Πώς να επιλέξεις το καλύτερο σύστημα για ζεστό νερό

Δεν είναι μόνο ο θερμοσίφωνας: Πώς να επιλέξεις το καλύτερο σύστημα για ζεστό νερό

2.484 επισκέψεις στο άρθρο (21/03/2024)
Σχολιάστε

- Τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής για το σπίτι
- Με ποια εξοικονομείς περισσότερα χρήματα
- Αντλία θερμότητας & λέβητας αερίου προτιμώνται ολοένα και περισσότερο
- Πώς να διαλέξεις τον κατάλληλα ηλιακό θερμοσίφωνα

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
ARISTON

Ο ηλιακός ή συμβατικός σου θερμοσίφωνας έχει χαλάσει και κάνεις έρευνα για την τεχνολογία που θα σε προμηθεύει ζεστό νερό χρήσης. Ας δούμε τα υπέρ και κατά των επιλογών που έχεις, προκειμένου να τον αντικαταστήσεις.

Η ενέργεια που σπαταλάμε για ζεστό νερό χρήσης ισοδυναμεί περίπου με το ¼ των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού. Γι αυτό, ορισμένα από τα στοιχεία που θα κοιτάξεις στην συσκευή που θα σε προμηθεύει ζεστό νερό είναι η τεχνολογία (αέριο, ηλιακός, ηλεκτρικός, αντλία, ταχυθερμαντήρας), το πόσο άμεσα σε προμηθεύει ζεστό νερό, το μέγεθος (αν πρόκειται για δεξαμενή), τη χρήση που κάνεις (πόσο καταναλώνεις, τι ανάγκες έχεις), την ενεργειακή κατάταξη της συσκευής (πόσο καίει; σε συμφέρει;), τα κίνητρα (επιδοτείται από κάποιο πρόγραμμα;).

Ηλεκτρικός ή ηλιακός θερμοσίφωνας; Λέβητας αερίου ή αντλία;

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: Είναι ο πιο ενεργοβόρος ως προς την κατανάλωση ρεύματος που κάνει. Ως προς τη δεξαμενή, υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο κάποιος καταναλώνει περίπου 40 λίτρα τη μέρα. Τοποθετείται και σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώρο.

Ηλιακός: Τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο, με έντονη ηλιοφάνεια και αν αυτό δεν γίνει, έχει μικρότερη απόδοση σε ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να είναι διπλής ή τριπλής ενέργειας (οι τριπλής ενέργειας λειτουργούν και ως ηλεκτρικοί). Συγκριτικά με τον ηλεκτρικό είναι πιο ακριβός, αλλά τα λειτουργικά του έξοδα είναι μικρότερα και η απόσβεση άμεση χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας που προφέρει. Γι αυτό ο ηλιακός θερμοσίφωνας θεωρείται το πιο χρηστικό, εύκολο και οικονομικό μέσο διάθεσης ζεστού νερού χρήσης σε ένα νοικοκυριό.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Λέβητας αερίου: Αν έχεις δίκτυο για φυσικό αέριο, ο λέβητας αερίου θεωρείται καλή επιλογή (όχι όμως και η πιο φιλοπεριβαλλοντική, αν σκεφτείς ότι προσπαθούμε να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα). Το αέριο είναι πιο οικονομικό από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και χάρη σε αυτό έχεις ζεστό νερό χρήσης όταν το χρειαστείς.

Αντλία θερμότητας: Η αντλία θερμότητας παίρνει τον ζεστό αέρα από το περιβάλλον για να θερμάνει νερό στη δεξαμενή, επομένως κάνει τη μισή κατανάλωση ρεύματος, ενώ αν έχεις και φωτοβολταϊκό, καίει ελάχιστα. Επιδοτείται αλλά το κόστος της αγοράς της είναι μεγαλύτερο από τα άλλα μέσα.

Ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, αντλία ή λέβητας αερίου; Τι επιλέγεις;

ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
CLIMATISM