Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις επιχειρήσεις και οι αυξήσεις στο ρεύμα λειτουργούν ως stress tests. Θα αντέξουν;

Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις επιχειρήσεις και οι αυξήσεις στο ρεύμα λειτουργούν ως stress tests. Θα αντέξουν;

Stress test οι αυξήσεις στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις! Θα αντέξουν;

Σχολιάστε
1.176 επισκέψεις στο άρθρο

Η ενεργειακή κρίση και η πανδημία είναι ακόμα εδώ και μαζί με αυτές ήλθε να προστεθεί και η κρίση στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, εκτοξεύοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές στο ρεύμα όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Θα το αντέξουν;

Οι καταναλωτές, οικιακοί και επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με μία κρίση που πραγματοποιεί «εισβολή» στην τσέπη τουςχωρίς μάλιστα να ξέρουν το πότε θα τελειώσει όλο αυτό (διάβασε περισσότερα εδώ).

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια αυξομειώνονται με τρελούς ρυθμούς, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση τις επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν υπέρογκα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ό,τι αυτό καθιστά δύσκολη ακόμα και την οικονομική τους επιβίωση, μα και για τους απλούς καταναλωτές σημαίνει ό,τι θα δουν τις τιμές των προϊόντων να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή, προκειμένου να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ανάγκη που δεν «κόβεται» & για τις επιχειρήσεις!
  • 87% των επιχειρήσεων εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια
  • Στο 36% (επί του τζίρου) το κόστος ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα του ΒΕΑ
  • Αύξηση 85% (μέσος όρος) στην ενέργεια, μέσα σε 12 μήνες
  • 36% των επιχειρήσεων αύξησαν τιμές στα προϊόντα, 14% αύξηση για τους καταναλωτές
Τι δείχνει έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών!

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), δείχνει αύξηση τιμολογίων ενέργειας για τις επιχειρήσεις άνω του 90%. Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο newmoney, το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21% – 50%.

Το 66% των επιχειρήσεων αυτών (μέλη του ΒΕΑ), δηλώνουν ό,τι η λειτουργία τους επηρεάζεται πολύ από την αύξηση της ενέργειας και το 28% αρκετά, με αποτέλεσμα 1/3 επιχειρηματίες να μην γνωρίζει ή να μην μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια, το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για την επιχείρησή του.

Στο 36% του τζίρου το κόστος της ενέργειας, έρχονται αυξήσεις 14% για τους καταναλωτές!

Η έρευνα καταδεικνύει ό,τι το κόστος ενέργειας ως προς το συνολικό τζίρο της επιχείρησης, αντιπροσωπεύει πλέον κατά μέσο όρο το 36%. Την ίδια στιγμή περίπου 1/3 επιχειρηματίες (36%) έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του, λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, ενώ το 23% απέφυγε να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

Ιδιαίτερα ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ό,τι σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτή, έχουν ήδη εφαρμόσει αυξήσεις στα προϊόντα τους και αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα και σε νέα αύξηση τιμών . Υπολογίζεται ό,τι λόγω του ενεργειακού κόστους, ο μέσος όρος αύξησης των τιμών το προσεχές διάστημα θα διαμορφωθεί περίπου στο 14%.

Όλα αυτά βέβαια κάνουν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και τις επιχειρήσεις στο σύνολό τους να ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους με τους οποίους θα περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο το ενεργειακό κόστος και για να επιβιώσουν οικονομικά, μα και για να μη μετακυλούν μέρος αυτού στους καταναλωτές, μέσω της αύξησης τιμών στα προϊόντα.

Συμπέρασμα

Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ και θέλει λύσεις. Τελευταία ακούγεται έντονα το σενάριο επιβολής πλαφόν (ανώτατη τιμή) ή το «κλείδωμα» τιμών (ώστε να είναι τουλάχιστον σταθερές) και πολλές χώρες παίρνουν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τον Μάιο οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για τρίτη φορά, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, όπως το ευρωομόλογο ενέργειας (διάβασε περισσότερα εδώ). Πιστεύεις ό,τι θα βρεθεί λύση που να τους αφήνει όλους ικανοποιημένους;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »