Θέλεις top ηλιακό max ποιότητας, απόδοσης & οικονομίας; Δες πώς!
6.315 επισκέψεις στο άρθρο
Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα έχεις την ευκαιρία να εξοικονομήσεις ρεύμα, αντικαθιστώντας τον συμβατικό σου συλλέκτη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις στην αγορά ηλιακού, ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή. Ας δούμε ποια είναι αυτά!
Η επιλογή για ηλιακό θερμοσίφωνα θα πρέπει να είναι προϊόν μελέτης των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, πόσο σύγχρονα είναι, τι ανάγκες θέλουμε να καλύψουμε, ποιες οι εταιρείες που θα απευθυνθούμε, αλλά και το κόστος, το οποίο είναι ανάλογο των χρημάτων που κάθε φορά έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε.
Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »
Επίσης, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άποψη του τεχνικού συμβούλου της εταιρείας, ο οποίος θα δει το χώρο εγκατάστασης και θα μας κάνει τις απαραίτητες ερωτήσεις, σχετικά με το τι ανάγκες έχουμε. Μην ξεχνάς ότι με τον σωστό ηλιακό θερμοσίφωνα μπορείς να γλιτώνεις χρήματα χειμώνα - καλοκαίρι (διάβασε περισσότερα εδώ).
Το Top 10 Q & A για σωστή επιλογή & εξοικονόμηση του Ηλιακού θερμοσίφωνα! - Κερδίζεις 370-450 ευρώ/χρόνο, αν κάνεις τη σωστή επιλογή
- Αν δεν υπάρχει πιστοποίηση & εγγύηση δεν το συζητάς καν
- Πρόσεξε εγκατάσταση & συντήρηση, τα «κλειδιά» για σωστή λειτουργία
- Απόσβεση σε 3 χρόνια, δωρεάν ζεστό νερό για τα επόμενα 10 (τουλάχιστον)
10 ερωτήσεις & 10 απαντήσεις για τον Ηλιακό σου!
Τι χωρητικότητα να έχει;
Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.
Τι τεχνολογίας πρέπει να είναι ο συλλέκτης;
Η επιλογή πρέπει να γίνει με κλιματολογικά κριτήρια, αλλά και βάσει της επιθυμητής θερμοκρασίας στο ζεστό νερό.
Ποια θα πρέπει να είναι η αναλογία δεξαμενής – συλλέκτη;
Ανάλογα με την τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος πρέπει να επιλεχθεί το μέγεθος με βάση την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής, με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη.
Πώς πρέπει να γίνει η εγκατάσταση;
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία εξειδικευμένη εργασία, η οποία έχει μεγάλη σημασία. Ακόμα κι αν έχετε επιλέξει το καλύτερο ηλιακό θερμοσίφωνα, αν εγκατασταθεί πρόχειρα δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επιλέξτε προσεκτικά τον εγκαταστάτη και ζητήστε του να ακολουθήσει μεθοδικά τις οδηγίες εγκατάστασης του κάθε μοντέλου.
Πώς θα εξασφαλίσω την αντισκωριακή προστασία της δεξαμενής;
Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία του εσωτερικού της δεξαμενής είναι η επισμάλτωση (εμαγιέ), ο ανοξείδωτος χάλυβας και το αλουμίνιο. Στο σύνολό τους, πρόκειται για αποδεκτές επιλογές, όμως ανάλογα με το ποια έχει επιλεχθεί για την κατασκευή του κάθε προϊόντος, είναι πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην απόδοση και την τελική τιμή.
Πώς συνδέεται ο συλλέκτης με τη δεξαμενή;
Οι σωλήνες που συνδέουν τον συλλέκτη με τον θερμικό εναλλάκτη της δεξαμενής (jacket) πρέπει να είναι από υλικό που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μεγάλη διατομή και να είναι καλά μονωμένοι. Οι δύο πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι οι πολυστρωματικοί σωλήνες και οι εύκαμπτοι (flexib) ανοξείδωτοι σωλήνες. Ο χαλκοσωλήνες είναι επίσης μία καλή επιλογή, αλλά λόγω υψηλότερου κόστους και λόγω της μεγάλης τριβώδους ροής που προκαλούν δεν είναι η βέλτιστη λύση.
Πώς συνδέεται η δεξαμενή με το λέβητα;
Τους χειμερινούς μήνες η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για να φέρει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία και πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική αντίσταση που περιλαμβάνεται σε όλες τις δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδέσουμε τη δεξαμενή του ηλιακού με τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας (εφόσον υπάρχει).
Πώς επιτυγχάνεται η καλή συντήρηση;
Όπως σε όλες τις συσκευές, έτσι και στην περίπτωση του ηλιακού θερμοσίφωνα η περιοδική συντήρησή του θα συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της καλής του απόδοσης και στη μακροζωία του. Ένα επαρκές πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου (καθοδική προστασία δεξαμενής) κάθε 2 χρόνια και τη συμπλήρωση του ειδικού υγρού του κλειστού κυκλώματος κάθε χρόνο, μετά το καλοκαίρι (ιδίως στα επιλεκτικά μοντέλα και τα μοντέλα με σωλήνες κενού που ανεβάζουν υψηλότερη θερμοκρασία). Επίσης, πρέπει να ελέγχεται μία φορά τον χρόνο η καλή λειτουργία της ανεπίστροφης βαλβίδας (στην είσοδο του νερού από το δίκτυο) και της βαλβίδας ασφαλείας (του κλειστού κυκλώματος της δεξαμενής) ώστε να αλλαχθούν εγκαίρως σε περίπτωση κακής λειτουργίας τους.
Τι να προσέξω στην εγγύηση;
Όταν επιλέγουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να διαβάσουμε καλά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης προτού κρίνουμε την αξία της. Υπογραμμίζεται ό,τι: με δεδομένο ότι στην αγορά μπορεί να κυκλοφορούν και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, καλό θα είναι ο καταναλωτής να επιλέγει εταιρείες εμπιστοσύνης, ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις αστοχίας γύρω από τις ιδιότητες ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.
Υπάρχουν πιστοποιήσεις και σήματα ποιότητας;
Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar Keymark πιστοποιεί τόσο τη μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του. Πολλά άλλα σήματα που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων, που συνήθως αφορούν εργαστήρια ανεπίσημων δοκιμών, μάλλον μπερδεύουν τον καταναλωτή παρά πιστοποιούν κάποιες ιδιότητες του προϊόντος.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας, μαζί με την εγκατάστασή του, κοστίζει περίπου 1000 ευρώ και μπορεί να μας εξοικονομήσει από 370 ως 450 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε απόσβεση της αγοράς μας σε 3 περίπου χρόνια και έχουμε μπροστά μας άλλα 10 χρόνια, κατά τα οποία θα απολαμβάνουμε ζεστό νερό δωρεάν!