Τι θα γίνει ΦΕΤΟΣ με την επιδότηση φυσικού αερίου; Θα παγώσουμε;
1.873 επισκέψεις στο άρθρο
Η διπλή ενίσχυση με κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας κάλυψαν το 80% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο τον περασμένο χειμώνα για τους καταναλωτές. Φέτος τι θα γίνει;
Τα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές επέλεξαν το φυσικό αέριο ως έναν οικονομικό, αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον –μια και μιλάμε και για την κλιματική αλλαγή- τρόπο θέρμανσης. Υπήρξαν μάλιστα και κίνητρα για μετατροπή του λέβητα πετρελαίου σε φυσικό αέριο, μέσω κρατικής επιδότησης από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »
Έπαιξαν και έχασαν όσοι επένδυσαν στο φυσικό αέριο; - Διπλή επιδότηση για όσους ζεσταθούν με άλλο καύσιμο εκτός αερίου
- 80% η κάλυψη των ανατιμήσεων στο αέριο πέρυσι. Φέτος;
- Λύση οι επιδοτήσεις ή γενναία λήψη μέτρων από την Ευρώπη;
- Ποιος θα πληρώσει για μετατροπές στο λέβητα;
Η τεχνολογία στους λέβητες φυσικού αερίου προχώρησε πολύ και φτάσαμε τους επίτοιχους λέβητες αερίου συμπύκνωσης που εκτός από μεγάλη οικονομία, προσφέρουν και μεγάλη εξοικονόμηση χώρου και μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε σπίτι.
Πως φθάσαμε ως εδώ (μιλώντας για ενεργειακή κρίση)
Από το καλοκαίρι του 2021 όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή με την ενεργειακή κρίση, η οποία ήλθε μετά από την κρίση της πανδημίας covid, να οδηγεί σε κλιμακωτή άνοδο των ενεργειακών προϊόντων (και όχι μόνο). Η κρίση αυτή επιδεινώθηκε έπειτα και από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο του 2022. Θα περίμενε κάποιος ότι η Ευρώπη θα έβρισκε –όπως έχει υποσχεθεί- απάντηση που θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης. Μάταια όμως. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους ακούγονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μόνο συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και υποσχέσεις, κάτι που φέρνει την αντιπαράθεση ακόμα και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση λήψης αποφάσεων. Ακόμα και στην τελευταία «έκτακτη» σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου περιμέναμε να ακούσουμε μία λύση. Για άλλη μία φορά, οι αρμόδιοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δικαιώνοντας έτσι την Gazprom που τρόλαρε την Ευρώπη με ένα video-μήνυμα.
Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βλέποντας ότι η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει λύση, ανακοίνωσαν και εφάρμοσαν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων (επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, στα καύσιμα, εκπτωτικά κουπόνια στις μεταφορές, μέχρι και κρατικοποιήσεις ενεργειακών κολοσσών όπως η γαλλική EDF,κλπ) για να πέσουν οι τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια (υψηλές πληθωριστικές πιέσεις), καθώς οι υψηλές τιμές στα ενεργειακά προϊόντα συμπαρασύρουν μία σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, μεταφορές κλπ.
Οι επιδοτήσεις δίνουν (προσωρινές) λύσεις, αλλά δεν είναι ανεξάντλητες!
Γυρνώντας ξανά στην Ελλάδα δόθηκαν κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα, ώστε να μειωθούν οι «τρελοί» λογαριασμοί ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα καύσιμα (fuel pass). Σε ό,τι αφορά το ρεύμα το μοντέλο της επιδότησης πρόκειται να αλλάξει από τον Οκτώβριο και θα βασίζεται στη φιλοσοφία «όσο λιγότερα ρεύμα καις, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση». Στα καύσιμα δεν αναμένεται να δοθεί άλλο fuel pass, αλλά σταματά και η κρατική επιδότηση 0,15 ευρώ/λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, με τις αρμόδιες αρχές να επικεντρώνονται στο επίδομα θέρμανσης.
Σε αυτά τα πλαίσια, ανακοινώθηκε από το βήμα της ΔΕΘ το τι θα γίνει φέτος με το επίδομα θέρμανσης και εξειδικεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Διπλή επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά τι θα γίνει με το φυσικό αέριο;
Όσοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου δικαιούνται διπλάσια επιδότηση (700 ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ακούσαμε στη ΔΕΘ ότι θα υπάρξει επιδότηση και για το φυσικό αέριο. «Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική. Λέω σχετικά λογική διότι είναι βέβαιον ότι θα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αερίου, αλλά η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής δεν θα έχει καμία σχέση με την τιμή που βρίσκεται σήμερα το αέριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά βέβαια την ώρα που ακούγονται παροτρύνσεις, ώστε να αποφύγουμε –φέτος τουλάχιστον- το φυσικό αέριο για τη θέρμανση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι περίπου 540.000 οικιακοί καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου και άλλοι 150.000 εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές αερίου ενισχύθηκαν από την κρατική επιδότηση, αλλά και από τις εκπτώσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η διπλή αυτή ενίσχυση κάλυψε περίπου το 80% των αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου.
Όλα αυτά πέρυσι. Τι θα γίνει φέτος όμως; Θα ζεσταθούν οι καταναλωτές αποτελεσματικά και οικονομικά με φυσικό αέριο ή θα πρέπει να μετατρέψουν το λέβητα αερίου σε πετρέλαιο; Αυτή είναι η λύση; Κάθε χρόνο αυτό θα γίνεται; Αν δηλαδή το 2023 το φυσικό αέριο επανέλθει σε λογικές τιμές, όπως πέρυσι με τιμή 56 ευρώ/μεγαβατώρα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, τότε θα κάνουμε πάλι μετατροπή του λέβητα πετρελαίου σε λέβητα αερίου; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Ας πούμε ότι γίνονται.Εκτός από την ταλαιπωρία, ποιος θα πληρώσει τα έξοδα;
Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της και να λάβει γενναίες αποφάσεις που αρμόζουν στις περιστάσεις;