Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Building Materials Forum (BMF), το οποίο διοργανώθηκε από την BOUSSIAS και το ΤΕΕ.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Building Materials Forum (BMF), το οποίο διοργανώθηκε από την BOUSSIAS και το ΤΕΕ.

Το πρώτο Building Materials Forum από την BOUSSIAS και το ΤΕΕ!

  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Building Materials Forum (BMF), το οποίο διοργανώθηκε από την BOUSSIAS και το ΤΕΕ.
  • Το πρώτο Building Materials Forum από την BOUSSIAS και το ΤΕΕ!

Το πρώτο Building Materials Forum από την BOUSSIAS και το ΤΕΕ!

Σχολιάστε
1.395 επισκέψεις στο άρθρο

Η BOUSSIAS και το ΤΕΕ συνδιοργάνωσαν το 1οBuilding Materials Forum της Ελληνικής αγοράς δομικών υλικών για να αποτελέσει το hub  του κλάδου.

Πάνω από 200 συμμετέχοντες, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος και άλλων ειδικοτήτων, εταιρείες δομικού υλικού αλλά και start ups καινοτόμων αειφόρων υλικών, συναντήθηκαν στο πρώτο Building Materials Forum στις 13/12/22 στην ΟΤΕΑcademy, για να ακούσουν τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις παγκόσμια, από εξέχουσες προσωπικότητες και αυθεντίες στο χώρο των δομικών υλικών.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Η BOUSSIAS και το ΤΕΕ συνδιοργάνωσαν το 1οBuilding Materials Forum της Ελληνικής αγοράς δομικών υλικών για να αποτελέσει το hub όπου η καινοτομία υποστηρίζει τον Κατασκευαστικό Κλάδο που παρά την κρίση αποτελεί τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης ,όπως τόνισε η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Building Materials Forum Ομοτ. Καθ. Α. Μοροπούλου και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ.

Ο Αναπ. Υπ. κ. Παπαθανάσης χαιρέτησε ένα «σημαντικό Συνέδριο που αφορά καίριο κομμάτι της οικονομίας μας» όπως το χαρακτήρισε τονίζοντας ότι το κεντρικό σημείο του Συνεδρίου θα πρέπει να είναι το μότο του Συνεδρίου «Τα δομικά υλικά αναπτύσσονται προς την επιδίωξη της λειτουργικής ποικιλομορφίας, της οικονομίας του κύκλου ζωής και της ανακύκλωσης». Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού ήταν η μεγάλη ανάπτυξη της Ελλάδας (3φ μεγαλύτερη του μ.ο της ΕΕ) και η αποφυγή της ύφεσης, επηρεαζόμενη από την ακρίβεια και την ανεπάρκεια των πρώτων υλών και της ενέργειας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την περαιτέρω διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, μετά τη πανδημία. Ωστόσο, η βιομηχανία δομικών υλικών πρωτοστατεί στις εξαγωγές της χώρας με μεγάλο ποσοστό επί του ΑΕΠ, περίπου στο 40%, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί από την αύξηση επιλεξιμότητας των εταιρειών στην συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Τέλος, τόνισε ότι η Ανακύκλωση και η Βιωσιμότητα των δομικών υλικών σε μια κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, είναι το μέλλον στη παραγωγή σύμφωνα με τις αρχές ESG.

Η κα Μοροπούλου εστίασε στην καινοτομία ως τη λύση για την αναβάθμιση κτιρίων και τις επισκευές, απέναντι στο τέλος χρόνου ζωής του δομημένου περιβάλλοντος και της ανάγκης αναγέννησής τουπαρουσιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά δομικών υλικών της Ελλάδας, επεσήμανε ότι, με βάση τα στοιχεία του 2020, υπήρχαν 15 εταιρείες δομικών υλικών GlobalPlayers, με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, οι 12 εκ των οποίων ήταν κερδοφόρεςπου είναι ανταγωνιστικές διεθνώς, έχοντας παραγωγή στην Ελλάδα και εξαγωγές σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με μεγάλους πυλώνες τους δομικούς λίθους, σκυρόδεμα, αλουμίνιο, σίδηρο, χάλυβα, μέταλλα, χαλκός. Τόνισε ότι η περαιτέρω καινοτομία και διασύνδεση με την αγορά, θα αποτελέσει το μονόδρομο της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας δομικών υλικών, απέναντι στην αύξηση μέχρι και 40% του κόστους παραγωγής.

Στο Πάνελ του κατασκευαστικού κλάδου ο κ. Στασινός Πρόεδρος του ΤΕΕ συνοδευόμενος από θεσμικούς εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, τόνισε ότι η κατάσταση από τη κρίση πρώτων υλών στη χώρα έχει επιδεινωθεί, ωστόσο υπάρχουν σαφείς εξελίξεις και πρόοδοι σε σχέση με το παρελθόν σε όλα τα μεγέθη και τις δραστηριότητες του κλάδου. Οι εκπρόσωποι ΕΣΒΥΚ (κ. Σ. Λαμπρόπουλος), ΠΕΔΜΕΔΕ (κ. Μ. Δακτυλίδης) ΣΤΕΑΤ (κ. Μ. Βράιλας) μίλησαν για τη ταυτότητα κτιρίου και τα δομικά υλικά που και το ΤΕΕ έχει ξεκινήσει ως πρωτοβουλία για υιοθέτηση, το παρατηρητήριο τιμών, ωστόσο τόνισαν ότι δεν υπάρχει θεσμική κάλυψη της πολιτείας στο κλάδο των δομικών υλικών (ESG, αναθεώρηση τιμών, πιστοποίηση υλικών, του εργατικού δυναμικού, κλπ) ενώ από τον ιδιωτικό τομέα (CEOTenTec/TENBRINKE κ. Νικολόπουλο) υπογραμμίστηκε η έλλειψη υλικών σε αντίστροφη αναλογία με την ύφεση που είναι μπροστά μας. 

Στο Πάνελ της Βιομηχανίας Δομικών Υλικών, που συντόνισε το ΕΒΕΑ (κ. Δ. Δημητρίου), οι θεσμικοί εκπρόσωποι συνδέσμων των χημικών βιομηχανιών (κ.Α.Γιαννίδης), των μαρμάρων (κα Ι. Χαϊδά), των τεχνολογιών επικαλύψεων (κ. Ε. Τσαούσογλου), εντόπισαν διαφορετικά προβλήματα ο καθένας στο κλάδο του για παράδειγμα οι βιομηχανίες μαρμάρων έδωσαν προτεραιότητα στη διάρρηξη των εφοδιαστικών αλυσίδων και το μεγάλο κόστος μεταφοράς ως εξαγωγική βιομηχανία ως επί το πλείστον, οι χημικές βιομηχανίες δεν εντόπισαν προβλήματα από το κόστος ενεργειακής κρίσης, αλλά περισσότερο από το κόστος πρώτων υλών. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Γιώργος Μαλτέζος, SeniorBankerαπό την EBRD σημειώνοντας ότι η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει σταματήσει τα έργα, είναι πιο συντηρητικός στις νέες αποφάσεις. Η ομιλία του κ. Μαλτέζου ήταν πραγματικά η σύνοψη όλων όσων ειπώθηκαν και στα δύο πάνελ συζήτησης.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές ανέλυσαν σημαντικά casestudies με τους Περιστρεφόμενους Πύργους της Αγίας Νάπα στη Κύπρο να παρουσιάζονται από τον αρχιτέκτονα κ. Π. Φιλίππου, τον πολιτικό μηχανικό κ. Γιάννη Περικλέους και τον projectmanagerκ. Μιχάλη Παπαφιλίππου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) σε μια εντυπωσιακή παράσταση της μηχανικής του έργου που θύμισε trainingsessionκαι η παρέλαση των μηχανικών έκλεισε με τον Πολιτικό Μηχανικόκ. Γρηγόρη Πενέλη (Penelis Consulting Engineers SA) να συνεχίζει να απογειώνει τη μηχανική παρουσιάζοντάς μας το Κτίριο Τερματικού Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου (Κατέλλι).

Οι αρχιτέκτονες, οι κ. κ. Δημήτρης Ποτηρόπουλος, Θεοφάνης Μπομπότης, και Θωμάς Δοξιάδης, η κα Λυδία Ξυνογαλά, η κα Αρετή Μαρκοπούλου, η κα Λυδία Καλλιπολίτη, η κα Στέλλα Πιερή, η κα Θεώνη Ξάνθη, ο κ. Γιώργος Σίνας και ο κ. MickPearce, μας ταξίδεψαν στη ψυχή του Σχεδιασμού, εντοπίζοντας τις προκλήσεις της εποχής και πώς το δομικό υλικό αποτελεί το μέσο απάντησης σε πολλαπλές κρίσης δόμησης,  έμπνευση για τον σχεδιασμό, ή ζωτικό μέρος του τελικού αποτελέσματος, σε ομιλίες που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε βάθος, ανάλυση, περιεχόμενο και πρωτοπορία! Πραγματικά, οι ομιλίες αυτές, δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα και αποτέλεσαν το momentum της αρχιτεκτονικής και των δομικών υλικών. Το blod.gr έχει καταγράψει κάποιες από αυτές και θα αναρτηθούν στη σελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Τέλος, οι χορηγοί του Συνεδρίου παρουσίασαν ενδιαφέροντα υλικά και τεχνολογίες σε απόλυτη συνάφεια με τους σκοπούς του συνεδρίου είτε στην αειφορία (ISOMAT, ELVAL COLOUR, TÜV HELLAS (TÜV NORD),) είτε στη καινοτομία (ISOMAT, KNAUF, SikaHellas, Ελληνική Χαλυβουργία), είτε στην αποδοτικότητα, (SikaHellas, Ελληνική Χαλυβουργία), καθώς και ο υποστηρικτήςEGreenμε τη SikaHellas στα Φυτεμένα Δώματα.

H Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Building Materials Forum Ομοτ. Καθ. Α. Μοροπούλου, έκλεισε το Συνέδριο με το εξής συμπέρασμα: η βιομηχανία, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι μηχανικοί και ο κατασκευαστικός κλάδος βρήκαν στο Building Materials Forum, το hub για να ανταλλάξουν ιδέες και λύσεις για τα δομικά υλικά του αύριο.

Το Συνέδριο τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και την Τιμητική Υποστήριξη των ΕΚΑΤ, ΕΣΒΥΚ, ΕΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΟΕΒΥ, ΣΕΧΒ, καιτουInstituteofCoatingTechnologies

Οι Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι: ELVALCOLOUR, ISOMAT, KNAUF, SIKA, TUVHELLAS – TUVNORDGROUP, Χαλυβουργία Ελλάδος και η EGREEN ως Υποστηρικτής.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »