«Φωτιά» στις τιμές της ενέργειας βάζει ο καύσωνας - Κατακόρυφη αύξηση ζήτησης

«Φωτιά» στις τιμές της ενέργειας βάζει ο καύσωνας - Κατακόρυφη αύξηση ζήτησης

  • «Φωτιά» στις τιμές της ενέργειας βάζει ο καύσωνας - Κατακόρυφη αύξηση ζήτησης
  • «Φωτιά» στις τιμές της ενέργειας βάζει ο καύσωνας - Κατακόρυφη αύξηση ζήτησης

«Φωτιά» στις τιμές της ενέργειας βάζει ο καύσωνας - Κατακόρυφη αύξηση ζήτησης

1.116 επισκέψεις στο άρθρο (13/06/2024)
Σχολιάστε

- Σημειώθηκε αύξηση 15% στην τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού μέσα σε ένα 24ωρο
- Η τιμή βρίσκεται ήδη στα 110 ευρώ/MWh
- Εκτόξευση στη ζήτηση και για αέριο & ΑΠΕ
- Η αγορά του Ιουνίου ήταν ήδη κατά 14% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα-θέμα συζήτησης των ημερών που διανύουμε είναι ο καύσωνας και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Μαζί όμως με το θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα δυστυχώς η ζήτηση και η τιμή της ενέργειας, φέρνοντας το ηλεκτρικό σύστημα στα όριά του!
Χθες Τετάρτη (12/6) σημειώθηκε αύξηση 15% στην τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού σε σχέση με την Τρίτη. Η τιμή βρίσκεται στα 110 ευρώ/MWh, με μέγιστη τα 209 και ελάχιστη τα 65 ευρώ.
Η ζήτηση εκτοξεύθηκε ακόμη περισσότερο, λόγω του καύσωνα, στις 178 γιγαβατώρες, ενώ στο μείγμα παραγωγής 37% έχει το αέριο, 34,9% οι ΑΠΕ, 12,9% οι εισαγωγές, 6% τα υδροηλεκτρικά και 5% ο λιγνίτης.

Δείτε επίσης: «Καύσωνας» στην τσέπη: Πόσο κοστίζει η χρήση του κλιματιστικού αυτόν τον Ιούνιο
 

Η περαιτέρω άνοδος της κατανάλωσης δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας, με την ανάγκη για πολύωρη λειτουργία των πιο κοστοβόρων θερμικών μονάδων, λόγω των υψηλότερων τιμών τόσο των δικαιωμάτων ρύπων όσο και του αερίου. Η αγορά μέχρι στιγμής τον Ιούνιο διαμορφωνόταν στα 92,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 14% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο!
 

Στα 10.020 MW το μέγιστο φορτίο

Την άγουσα παίρνει η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή του φορτίου θα αρχίσει να αυξάνει προοδευτικά μέχρι και την Παρασκευή, καταγράφοντας αποκλιμάκωση στη συνέχεια, όταν θα αρχίσουν να υποχωρούν οι θερμοκρασίες και κατά συνέπεια η χρήση των κλιματιστικών.
Η κατανάλωση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου, με το μέγιστο φορτίο να διαμορφώνεται στα 10.020 MW.
Η αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών και η μέιωση της κατανάλωσης λόγω Σαββατοκύριακου εκτιμάται ότι θα μειώσει και την αιχμή του φορτίου που το Σάββατο δεν θα ξεπεράσει τα 7.930 MW, κινούμενη σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>