- Παράγεις ενέργεια που χρησιμοποιείς ή αποθηκεύεις, φωτίζεις τζάμπα το σπίτι
- Δίνεις ρεύμα στις μικροσυσκευές & με inverter τροφοδοτείς κάθε οικιακή συσκευή
- Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα που θα βάλεις
- Μια σίγουρη επένδυση που σου δίνει όσα υπόσχεται
Έχεις ακούσει πολλές φορές για τα λεγόμενα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς αυτά είναι μία ιδανική λύση για την Ελλάδα και θέλεις να μη ξαναδείς ποτέ σου το ραβασάκι του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς στις μέρες μας, με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, δεν ξέρεις τι θα σου «κληρώσει».
Με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ξεχνάς το λογαριασμό ρεύματος!
- Παράγεις ενέργεια που χρησιμοποιείς ή αποθηκεύεις
- Φωτίζεις, χωρίς ευρώ, ό,τι θες (με λαμπτήρες 12-48 V)
- Λειτουργείς όλες τις μικροσυσκευές σου
- Με inverter τροφοδοτείς κάθε οικιακή συσκευή σου
Τι είναι τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα
Ξεκινάμε από τα βασικά γιατί πολλές φορές υπερπληροφόρηση και ακαταλαβίστικοι όροι, μπερδεύουν τους καταναλωτές. Πάμε να τα πούμε απλά και κυρίως γρήγορα. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από όσους θέλουν να απεξαρτηθούν πλήρως από οποιονδήποτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, να πουν δηλαδή οριστικό αντίο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό βέβαια είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αυτόνομων συστημάτων. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε περιοχές, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από οποιοδήποτε δίκτυο.
Πώς λειτουργούν
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα (stand-alone / off-grid / island pv systems) είναι συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών, τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο και η ενέργεια που παράγουν χρησιμοποιείται άμεσα (άντληση νερού με τη χρήση ειδικής αντλίας, θέρμανση νερού με αντίσταση) ή αποθηκεύεται σε μπαταρίες ή άλλες συσκευές αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση ρυθμιστών φόρτισης. Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες.
Οργάνωσε τα χαρακτηριστικά ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος που καλύπτει τις ανάγκες σου!
Ο περιορισμός συνήθως είναι το διαθέσιμο κεφάλαιο και όχι η διαθέσιμη τεχνολογία. Όταν υπάρχει και άλλη πηγή ενέργειας στο σύστημα (π.χ. ανεμογεννήτρια, ηλεκτρογεννήτρια, υδροηλεκτρική γεννήτρια) αυτό λέγεται υβριδικό.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις απευθείας συνδέοντας συσκευές σχεδιασμένες για λειτουργία με συνεχές ρεύμα ονομαστικής τάσης ίδιας με αυτή της μπαταρίας. Αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο εάν θέλεις να τροφοδοτήσεις μόνο φωτισμό, καθώς υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα λαμπτήρων 12/24/48V DC.
Δώσε προσοχή για τις υπόλοιπες συσκευές σου!
Με τα παραπάνω μπορείς να τροφοδοτήσεις και συσκευές που χρησιμοποιούν ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα ανεμιστήρες, ραδιόφωνα). Για να τροφοδοτήσεις και τις υπόλοιπες, τα περισσότερα αυτόνομα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούν μετατροπείς (inverters), συσκευές οι οποίες μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο (220V AC), το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει κάθε κοινή οικιακή συσκευή.
Ακόμα και σε οικίες με σύνδεση σε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά στις εξοχικές, ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με μπαταρίες αποτελεί μία συμφέρουσα επιλογή!
Αυτός είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα!
• Φωτοβολταϊκά πάνελ.
• Μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης.
• Ρυθμιστές φόρτισης.
• Αντιστροφείς τάσης (ινβέρτερ).
• Φορτιστές μπαταριών από AC 220V.
• Καλώδια και Βύσματα solar.
• Πίνακες.
• Ασφάλειες.
Extra info
Παρακάτω, θα πούμε δύο λόγια για το βασικό εξοπλισμό και τα χαρακτηριστικά του που πρέπει να γνωρίζεις.
Συσσωρευτές ή Μπαταρίες
Αποθηκεύουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες και τη διαθέτουν μόλις η κατανάλωση το απαιτήσει. Ανάλογα με τη χωρητικότητά τους εξαρτάται και η αυτονομία του συστήματος, η οποία υπολογίζεται συνήθως για 2-3 ημέρες για τα δεδομένα της Ελλάδας. Το ρεύμα που αποθηκεύεται στις μπαταρίες είναι συνεχές ρεύμα (DC), με ονομαστική τάση 12, 24 ή 48V.
Ρυθμιστής Φόρτισης
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου της φόρτισης και εκφόρτισης του συσσωρευτή. Είναι απαραίτητη συσκευή για τη μακροχρόνια σωστή λειτουργία των συσσωρευτών.
Αντιστροφείς τάσης (inverter)
Συνδέεται στο συσσωρευτή και μετατρέπει το ρεύμα από 12V, 24V, 48V … σε μονοφασικό 230VAC ή τριφασικό 400VAC για κάθε χρήση. Η ισχύς του μετατροπέα εξαρτάται από την ισχύ των συσκευών που θα τροφοδοτούνται. Συνήθως επιλέγουμε μεγαλύτερης ισχύος μετατροπέα όταν στη κατανάλωση υπάρχουν μοτέρ με υψηλά ρεύματα εκκίνησης.
Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) ή γεννήτρια (προαιρετικό)
Λειτουργεί με καύση βενζίνης ή πετρελαίου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστάσεων (συντήρηση ή βλάβη του συστήματος, τροφοδότηση πρόσθετων φορτίων, κλπ).
Συμπέρασμα
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μία διαρκώς αυξανόμενη τάση παγκοσμίως, ειδικά σε περιόδους ενεργειακών κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε. Ακόμα όμως και να μην υπάρξει ποτέ ξανά μία ενεργειακή κρίση, αυτά τα συστήματα είναι μία αρκετά σίγουρη επένδυση και σου δίνει αυτό που υπόσχεται. Αυτονομία.
Για να το πούμε πιο απλά, δεν θα δεις ποτέ ξανά λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι και λίγο, ειδικά σε αυτή τη περίοδο που όταν ανοίγεις το λογαριασμό δεν ξέρεις τι θα σου «κληρώσει»…