Ελλάδα και ήλιος πάνε πακέτο! Αυτονομήσου!

19.545 επισκέψεις στο άρθρο

Με τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τις ανεμογεννήτριες παράγεις το δικό σου ρεύμα και ξεχνάς τον λογαριασμό και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση! Δες τώρα τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εγκατάστασης και τα σημεία «κλειδιά» για τη μεγιστοποίηση των οφελών!!

ΚΑ ΜΑΝ ΤΑΝΓΚ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ - COCOON SOLAR SYSTEMS - WESPER
MP - Μ.Π ENERGY SOLUTIONS - ΠΕΤΣΙΟΣ

    Kοινοποίησε το »

  • Στην πλειοψηφία τους οι κατοικίες έχουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότησή. Η λύση είναι η εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστήματων.
 
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι Έλληνες ετοιμάζονται ήδη για ξεκούραση στα εξοχικά τους. Στην πλειοψηφία τους όμως, πρόκειται για κτίρια που έχουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότησή τους.
Αυτό συμβαίνει είτε λόγω του αυξημένου κόστους των μηνιαίων παγίων των λογαριασμών, για μία μικρή χρήση και κατανάλωση λίγων ημερών, είτε λόγω της ανυπαρξίας ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών είτε λόγω της μεγάλης απόστασης του από το Δίκτυο του ρεύματος. 
 
Tη λύση στην απομακρυσμένη και αυτόνομη ηλεκτροδότηση για εξοχικά έρχονται να δώσουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με συσσωρευτές (μπαταρίες). Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα χωρίς σύνδεση με το δίκτυο, τα οποία εκμεταλλευόμενα την ενέργεια του ήλιου (ή/και του ανέμου), παρέχουν στον χρήστη ηλεκτρικό ρεύμα είτε απευθείας είτε μέσω μπαταριών. Κατά τις βραδινές ώρες ή γενικά κατά την απουσία ηλιοφάνειας η ενέργεια λαμβάνεται από τις μπαταρίες. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα πολλές φορές υποβοηθούνται από ανεμογεννήτρια ή γεννήτρια υγρών ή αερίων καυσίμων και τότε ονομάζονται υβριδικά αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης.
  • Χρειάζεσαι φωτοβολταϊκά πλαίσια, ρυθμιστή φόρτισης, μπαταρίες, αντιστροφέα και καθάρισες!
Ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελείται κυρίως από:
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική.
Την ανεμογεννήτρια, η οποία συλλέγει την αιολική ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική (επιλέγονται προαιρετικά και μετά από ενδελεχή μελέτη του αιολικού δυναμικού της περιοχής από εξειδικευμένο μηχανικό).
- Τον ρυθμιστή (ή ελεγκτή) φόρτισης, ο οποίος μεταφέρει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή την ανεμογεννήτρια στις μπαταρίες. Επίσης, ελέγχει το ποσοστό φόρτισης των μπαταριών, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση και την μακροζωία των συσσωρευτών.
Την συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρίες), η οποία αποθηκεύει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή/και την ανεμογεννήτρια προς χρήση τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιακό φως ή άνεμος. Η ενέργεια από το ρυθμιστή φόρτισης διοχετεύεται στη συστοιχία των μπαταριών, όπου μετατρέπεται σε χημική ενέργεια και αποθηκεύεται.
Τον αντιστροφέα, ο οποίος μετατρέπει την τάση των μπαταριών σε κατάλληλη μορφή προς χρήση (από συνεχή σε εναλλασσόμενη, DC-AC).
Την γεννήτρια υγρών ή αερίων καυσίμων, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση (back-up) για περιόδους που δεν επαρκεί η ενέργεια από τον ήλιο ή τον άνεμο.
 
  • Είναι οικονομικό, αξιόπιστο, ασφαλές, οικολογικό, αθόρυβο, δεν χρειάζεται συντήρηση, μπαίνει παντού, ταιριάζει στο Ελληνικό εξοχικό και είναι … αυτόνομο!
Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι πολλά και σημαντικά, ιδίως για χρήση σε εξοχική κατοικία. Παρακάτω συνοψίζουμε τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει άμεσα να σκεφτεί ο κάθε ιδιοκτήτης εξοχικού, την ηλεκτρική αυτονόμησή του με φωτοβολταϊκά επειδή:
 
  1. Είναι οικονομικό: Η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ρεύματος και των λοιπών χρεώσεων, που συνεπάγεται η σύνδεση με τη ΔΕΗ, καθιστούν την επένδυση βιώσιμη και αποδοτική. Η απόδοση δε της επένδυσης, εκτινάσσεται, στην περίπτωση που το Δημόσιο Δίκτυο είναι απομακρυσμένο και το αρχικό κόστος διασύνδεσης μεγάλο.
  2. Είναι αξιόπιστο: Τα σύγχρονα αυτόνομα φωτοβολταϊκά απέχουν πολύ από τα συστήματα των προηγούμενων δεκαετιών. Η επιλογή του έμπειρου -και εξειδικευμένου στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά- Μηχανικού, ο οποίος και θα εκπονήσει την σωστή μελέτη και θα εγκαταστήσει βέλτιστα τα ποιοτικότερα υλικά, εγγυάται αξιόπιστο αποτέλεσμα χωρίς αναπάντεχες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τεχνικές βλάβες.
  3. Είναι ασφαλές: Για μία ακόμη φορά η επιλογή του έμπειρου και εξειδικευμένου σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά Εγκαταστάτη-Μηχανικού, εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του συστήματος και την προστασία του χρήστη (διακόπτες, ασφάλειες DC και AC, αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ κλπ.) σε κάθε πιθανό σφάλμα ή έκτακτη περίπτωση (πχ. βραχυκύκλωμα, απώλεια μόνωσης και επαφή με γυμνό χέρι – ηλεκτροπληξία, κεραυνοπληξία, υπερθέρμανση, υπερφόρτωση κλπ.).
  4. Είναι αθόρυβο: Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό λειτουργεί τελείως αθόρυβα και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θορυβώδεις γεννήτριες υγρών καυσίμων, οι οποίες δεν ταιριάζουν καθόλου με την ηρεμία, που αποζητάει ο ενδιαφερόμενος στην εξοχική του κατοικία, αφουγκραζόμενος την ηρεμία και την ησυχία της μαγευτικής ελληνικής φύσης.
  5. Δεν χρειάζεται συντήρηση: Η συντήρηση ενός ποιοτικού αυτόνομου συστήματος είναι ελάχιστη και δεν συγκρίνεται με τη συχνότητα και το κόστος συντήρησης μίας γεννήτριας υγρών καυσίμων.
  6. Μπαίνει παντού: Ένα αυτόνομο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί παντού (σε οποιαδήποτε τοποθεσία και σε οποιοδήποτε κτίσμα) σε αντίθεση με το δημόσιο δίκτυο που δεν μπορεί ή τουλάχιστον απαιτεί μεγάλο κόστος για να παροχετευθεί σε οποιοδήποτε σημείο.
  7. Είναι οικολογικό: Δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που δεν επιθυμούν, για λόγους αισθητικής, την παρουσία καλωδίων και κολώνων της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο του εξοχικού, όπου περνούν τις πολύτιμες ώρες ηρεμίας τους. Επίσης, πολύ σημαντικός λόγος τοποθέτησης ενός συστήματος παραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η οικολογική συνείδηση του ενδιαφερόμενου (η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η διάσωση του περιβάλλοντος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, κλπ.).
  8. Είναι ευέλικτο: Ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο ή να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή, συνιστώντας μία επένδυση που ποτέ δεν γίνεται εις μάτην.
  9. Ταιριάζει στο Ελληνικό εξοχικό: Ειδικά για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, των οποίων η χρήση είναι περιοδική και περιστασιακή, αλλά κυρίως θερινή, ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελεί την καλύτερη λύση για την ηλεκτροδότηση, αποφεύγοντας μηνιαία πάγια και επιπλέον χρεώσεις που συνεπάγεται η σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο.
  10. Είναι… αυτόνομο: Εγκαθιστώντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, ο ενδιαφερόμενος δεν εξαρτάται από οποιονδήποτε (για παράδειγμα κάποιον «καλοθελητή» γείτονα που συνήθως τον χρεώνει και την δική του κατανάλωση ρεύματος) και απολαμβάνει της ανέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος πάντα (ακόμη και αν όλοι οι υπόλοιποι για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν, λ.χ. black-out από ΔΕΗ).
 
  • Τα σημεία «κλειδιά» για τη μεγιστοποίηση των οφελών είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη Μηχανικού και η σωστή λειτουργία από το χρήστη.
Για να λειτουργήσει όμως σωστά ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, για αρκετά χρόνια, απολαμβάνοντας τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, προϋπόθεση είναι: 
η σωστή μελέτη, 
η επιλογή των κατάλληλων ποιοτικών υλικών, 
η σωστή λειτουργία από το χρήστη  
η σχετική συντήρηση. 
Ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε χρήστης σε ηλεκτρικά φορτία, όλα τα μέρη του συστήματος επιλέγονται μετά από μελέτη, η οποία εκπονείται από έμπειρο σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά ηλεκτρολόγο μηχανικό. 
 
Το πιο κρίσιμο μέρος της διαδικασίας είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη Μηχανικού, ο οποίος θα διενεργήσει αυτοψία στον χώρο της εγκατάστασης, θα καταγράψει τις ηλεκτρικές ανάγκες του ενδιαφερόμενου, τις μελλοντικές ενεργειακές διαφοροποιήσεις και τον τρόπο χρήσης του κτιρίου (για παράδειγμα ένα εξοχικό συνήθως λειτουργεί το καλοκαίρι και σε περίοδο εορτών).
 
Στη συνέχεια ετοιμάζει αναλυτική μελέτη, η οποία μας δείχνει την ισχύ του φωτοβολταϊκού που πρέπει να εγκατασταθεί, την ισχύ του αντιστροφέα, τη χωρητικότητα και την τάση της συστοιχίας συσσωρευτών, το μέγεθος του ρυθμιστή φόρτισης, την ισχύ της ανεμογεννήτριας (προαιρετικά), την ισχύ της γεννήτριας και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες (πχ. προσανατολισμός και κλίση πλαισίων). 
 
Σε αδρές γραμμές ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο των 250W μπορεί να δώσει στην Ελλάδα 1-1,25kWh ημερησίως σε μία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα και περίπου 0,5kWh το χειμώνα. Η ισχύς του αντιστροφέα καθορίζει την ισχύ των ταυτόχρονα λειτουργούντων φορτίων. Η μπαταρία υπολογίζεται συνήθως για δύο έως τέσσερις μέρες αυτονομία με εκφόρτιση όχι πάνω από 50%.

Πηγή το άρθρο του κ. Μιχαήλ Νικ. Πέτσιου, Διδάκτορος ΕΜΠ, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Γενικού Δ/ντή της MP-Energy Solutions

Πως σου φαίνεται η ιδέα να απαλλαγείς από τον λογαριασμό του ρεύματος; 

Kοινοποίησε το »

LED IT NOW
PHOINIX
GOODWE