Κόστος Λειτουργίας

Διαβάστηκε από 26945 αναγνώστες -

Σε όλες τις περιπτώσεις η χειμερινή λειτουργία του συστήματος δεν αποκλείεται, απλά θα πρέπει να υπολογίζεται σχεδόν ο μισός χρόνος λειτουργίας, καθώς η ενέργεια που λαμβάνουμε από τα φωτοβολταϊκά είναι η μισή. Για λειτουργία του συστήματος κατά τη διάρκεια ενός σαββατοκύριακο το χειμώνα, η τροφοδότηση μπορεί να γίνει από τους συσσωρευτές χωρίς περιορισμούς (εν συνεχεία ακολουθούν 5 μέρες που δίνουν το χρονικό περιθώριο ακόμη και ο αδύναμος χειμερινός ήλιος να φορτίσει τις μπαταρίες και να τις βρούμε πλήρως φορτισμένες την επόμενη Παρασκευή βράδυ). 
Στις περιπτώσεις που η σημασία της χειμερινής λειτουργίας είναι μεγάλη μπορεί να εξεταστεί και η προσθήκη ανεμογεννήτριας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία μικρή ανεμογεννήτρια των 200Watts μπορεί να δώσει 1-2kWh ημερησίως και κοστίζει λίγο κάτω από 1.000¤+ΦΠΑ με ιστό, ελεγκτή και τοποθέτηση. Τα παραπάνω συστήματα περιλαμβάνουν υλικά εξαιρετικής ποιότητας και αξιοπιστίας, ενώ είναι πλήρως επεκτάσιμα (δυνατότητα παραλληλισμού αντιστροφέων, προσθήκη πλαισίων ή ανεμογεννήτριας, προσθήκη μπαταριών ανά πάσα στιγμή). Η συντήρηση που απαιτείται συνίσταται κυρίως στη σύσφιξη των συνδέσμων των βάσεων στήριξης, καθώς και των ακροδεκτών των πόλων κάθε μπαταρίας. Επίσης, χρειάζεται σχετικά τακτικός καθαρισμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων, καθώς και των διόδων αερισμού του αντιστροφέα και του ελεγκτή φόρτισης. Ο αναμενόμενος χρόνος ζωής των μπαταριών των ανωτέρω συστημάτων, για θερινή κυρίως χρήση, είναι τουλάχιστον 8 με 10 χρόνια.
Με καθαρά οικονομικούς όρους ο μέσος χρόνος απόσβεσης μίας τέτοιας εγκατάστασης κυμαίνεται από 6 έως 9 χρόνια ανάλογα με τη χρήση του εξοχικού και τον τρόπο ηλεκτροδότησης με τον οποίο συγκρίνεται (αρκεί να αναφερθεί ότι έχουμε συναντήσει περιπτώσεις που για απλή χρήση φωτισμού-ψυγείου-τηλεόρασης ξοδεύουν 10-20¤ ημερησίως για βενζίνη σε γεννήτρια – χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κόπος και το κόστος προμήθειας βενζίνης, το κόστος βλαβών, ο αφόρητος θόρυβος που στην εξοχή γίνεται εντονότερος…).
Από τα παραπάνω παραδείγματα είναι φανερό ότι η ηλεκτρική αυτονομία με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια για εξοχικό είναι εφικτή και μάλιστα σε αρκετά προσιτό κόστος, με διαβαθμίσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες του ενδιαφερόμενου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη μελέτη από έμπειρο μηχανικό των αναγκών του χρήστη και προσαρμογή στις απαιτήσεις και τον τρόπο χρήσης του συστήματος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ