Κτίριο Γραφείων ΜΕΤΚΑ, Μαρούσι

Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής Δήμου Καλλιθέας - Βοηθητικά κτίρια

ΑΜΑΝΖΟΕ, Ερμιόνη

Shop & Trade Center, Αθήνα

Κτίριο Διοίκησης Carrefour, Γαλλία

ΑΜΑΝΖΟΕ, Ερμιόνη

Εξοικονομώντας ενέργεια και στον Τουρισμό

Διαβάστηκε από 2479 αναγνώστες -

Στις μέρες μας, τα φυτεμένα δώματα αποκτούν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στον επιχειρηματικό τομέα, μια και παρέχουν πολλαπλά οφέλη με την εφαρμογή τους, που τα καθιστούν μονόδρομο για κάθε επιχειρηματία.

 
H βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η πριμοδότηση με έως και 35 τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας ή αύξησης των ορίων ύψους, αλλά και η υψηλή αισθητική των φυτεμένων δωμάτων, που μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο, καθώς και τα εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη είναι, θα έλεγε κανείς, οι λόγοι που τα καθιστούν την πλέον αποτελεσματική λύση για μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Φυτεμένα Δώματα:
Γιατί σε ένα ξενοδοχείο;
Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι βασικό μέλημά τους είναι η υψηλής ποιότητας διαμονή, οι συνθήκες που επικρατούν εντός του κτιρίου και γύρω από αυτό παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Εκεί, οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις μπορούν να επιτευχθούν ευκολότερα και οικονομικότερα με την κατασκευή πράσινου δώματος· μια επένδυση που μπορεί να ισοσκελιστεί με το κόστος θέρμανσης και ψύξης 2 έως 3 χρόνων.
Όπως χαρακτηριστικά κατέδειξε έρευνα του National Research Council του Καναδά, ένα φυτεμένο δώμα εκτατικού τύπου δύναται να μειώσει την καθημερινή κατανάλωση κλιματισμού το καλοκαίρι μέχρι και 75%. Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη απώλεια θέρμανσης το χειμώνα και η αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι επιτυγχάνεται κυρίως δια μέσου της οροφής, η φύτευσή της λειτουργεί ενισχυτικά της μόνωσης μειώνοντας έτσι την ενεργειακή κατανάλωση που απαιτείται για τη «διατήρηση των ιδανικών συνθηκών» εντός του κτιρίου.

Εφαρμογή σε νεόδμητα κτίρια
Η egreen_Zinco, επενδύοντας σημαντικά και στον τομέα της έρευνας και των μετρήσιμων δεικτών αποδοτικότητας, συνέβαλε καταλυτικά στην έρευνα που διεξήχθη το 2013 από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και τον καθηγητή κ. Σανταμούρη, η οποία κατέδειξε πως σε ένα νεόδμητο κτίριο με επιφάνεια οροφής 10.000 τ.μ., πλήρως μονωμένο βάσει της τελευταίας νομοθεσίας, η εφαρμογή φυτεμένου δώματος προσφέρει -στην πράξη- μείωση των ψυκτικών και θερμικών φορτίων κατά 19.1% και 11.4% αντίστοιχα στις ανάλογες εποχές. Μια επιπλέον αύξηση απόδοσης των κλιματιστικών συσκευών κατά τουλάχιστον 16%, παρατηρείται όταν αυτά είναι τοποθετημένα πάνω σε φυτεμένο δώμα αντί μιας συμβατικής οροφής.

Εφαρμογή σε υφιστάμενη κτίρια
Και στην περίπτωση των υφιστάμενων κτιρίων, τα αποτελέσματα εμφανίζονται ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2011 στο περιοδικό Elsevier, με τίτλο «Renewable Energy», οι μετρήσεις φανερώνουν πως η εφαρμογή φυτεμένου δώματος σε μεσογειακά κλίματα όπως της Ελλάδας, μειώνει την ανάγκη ψύξης κατά 52%, ενώ σε ετήσια κλίμακα οι ανάγκες θέρμανσης/ψύξης μειώνονται κατά 31.6%! Αυτό αφορά κτίρια των οποίων η θερμομόνωση της οροφής δεν καλύπτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές των πρόσφατων κανονισμών. Έτσι, λοιπόν, τα φυτεμένα δώματα προσφέρουν στα υφιστάμενα κτίρια μια, συμφέρουσα οικονομικά, και αποτελεσματική λύση θωρακίζοντας ταυτόχρονα την αγοραστική τους αξία.

Ακόμα περισσότερα οφέλη
Η εξοικονόμηση δαπανών δεν σταματάει στην ενεργειακή κατανάλωση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Η υγρομόνωση στις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελεί αχίλλειο πτέρνα στα μεσογειακά κλίματα. Οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και η αυξημένη υπεριώδης ακτινοβολία συνεπάγονται φθορές στα στεγανωτικά μέσα του εκάστοτε κτιρίου. Tα φυτεμένα δώματα μπορούν να τις προλάβουν, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες από έξοδα επισκευής και συντήρησης. Πιο αναλυτικά, η εφαρμογή φυτεμένου δώματος μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής της υγρομόνωσης κατά 2 ή/και 3 φορές και, χωρίς άλλη ενδιάμεση παρέμβαση, να εξαλείψει τον κίνδυνο μικροδιαρροών. Συνεκδοχικά, η εφαρμογή ενός φυτεμένου δώματος προσφέρει και στην ηχομόνωση του κτιρίου μειώνοντας την ηχορύπανση κατά 40-50db, όπως και τη διείσδυση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από την ασύρματη και κινητή τηλεφωνία κατά 99,4%. Τέλος, όσον αφορά την πυρασφάλεια –επιβεβλημένη προδιαγραφή λειτουργίας για τα ξενοδοχεία- τα φυτεμένα δώματα προσφέρουν σημαντική μείωση του θερμικού φορτίου προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους πελάτες σε μία τέτοια περίπτωση.

Οι πιστοποιήσεις αυξάνουν την αξία
Συνοψίζοντας, δεν είναι τυχαίο που τα φυτεμένα δώματα με την υπογραφή της εταιρείας egreen_Zinco, αναγνωρίζονται από διεθνή συστήματα αξιολόγησης κτιρίων, όπως τα L.E.E.D. και B.R.E.E.A.M., ως παράγοντας α ξησης της αγοραστικής αξίας του ακινήτου.
Η αυξημένη αποδοτικότητα των ενεργειακών συστημάτων με την ταυτόχρονη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης καθιστά τα πράσινα δώματα μονόδρομο για όσους επιθυμούν μια επιτυχημένη όσο και ανταγωνιστική επιχείρηση κοινωνικής ευθύνης!



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ