Για να επιλέξεις το σωστό κλιματιστικό, δώσε βάση στα επιμέρους χαρακτηριστικά του.

Μόνωση, για 70% λιγότερα χρήματα σε θέρμανση και ψύξη!

Αν είσαι σε δίλημμα σχετικά με τα κουφώματα που θα τοποθετήσεις, διάβασε τώρα τα υπέρ και τα κατά κάθε κατηγορίας, με κάποιες επιπλέον συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην τελική επιλογή!

Αν είσαι σε δίλημμα σχετικά με τα κουφώματα που θα τοποθετήσεις, διάβασε τώρα τα υπέρ και τα κατά κάθε κατηγορίας, με κάποιες επιπλέον συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην τελική επιλογή!

Ο Απόλυτος οδηγός Ανακαίνισης-Συντήρησης του σπιτιού σου

30.940 επισκέψεις στο άρθρο

Δες όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να συντηρήσεις/ ανακαινίσεις το σπίτι σου και να γλιτώσεις λεφτά από τα βασικά μέχρι τώρα έξοδά σου!

REHAU
Για να επιλέξεις το σωστό κλιματιστικό, δώσε βάση στα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Είναι inverter; Διαθέτει αφυγραντήρα; Ταιριάζει η ισχύς του στο χώρο που θες να το τοποθετήσεις; Το σωστό κλιματιστικό με τη σωστή συντήρηση θα σου μείνει για μια ζωή! 
  • Επίλεξε inverter για μέγιστη εξοικονόμηση. Δώσε βάση στις ενεργειακές ετικέτες που προσδιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας.
Με την είσοδο νέων τεχνολογιών στα κλιματιστικά μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχή έγινε με τα κλιματιστικά τύπου inverter τα οποία πλέον έχουν γίνει σχεδόν ο κανόνας παρά η εξαίρεση στην αγορά. Επιπλέον αυτών έχουν αναπτυχθεί και άλλες τεχνολογίες με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση τα κατανάλωσης. 
Νέα μοντέλα κλιματιστικών διαθέτουν λειτουργίες ασύρματου χειρισμού μέσω WiFi που μπορεί αφενός μεν να μειώσει την κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς πλέον ο χρήστης θα το ανοίγει μόνο όταν είναι απαραίτητο, αφετέρου δε να αυξήσει και την ικανοποίηση του χρήστη από το προϊόν καθώς μπορεί να διαχειριστεί τη λειτουργία του συστήματος με απομακρυσμένο έλεγχο, ώστε, όταν για παράδειγμα φτάσει στο χώρο αυτό, να έχει την ενδεδειγμένη θερμοκρασία, αποφεύγοντας όμως τις σπατάλες.
 
  • Επίλεξε κλιματιστικό με ισχύ που να «ταιριάζει» στο χώρο που θες να δροσίσεις!  
Επιπλέον για την σωστή και οικονομική λειτουργία του συστήματος, πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ο χώρος που κλιματίζεται. 
Η δυναμικότητα του συστήματος πρέπει να είναι η κατάλληλη για το μέγεθος, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του χώρου, όπως η ύπαρξη ή όχι μόνωσης,  ο προσανατολισμός, το μέγεθος  και ο αριθμός των ανοιγμάτων, ο αριθμός των ατόμων και η ισχύς πιθανών μηχανημάτων στο χώρο.
Η λειτουργία ενός κλιματιστικού μεγαλύτερης ή μικρότερης από την απαιτούμενη δυναμικότητας είναι αντιοικονομική. Μία συσκευή μεγάλης δυναμικότητας, αναγκάζεται να λειτουργεί πάντα με πολύ μικρό φορτίο για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας, ενώ μια συσκευή με μικρή ισχύ θα λειτουργεί πάντα στο μέγιστο φορτίο.
  • Τα κλιματιστικά με φίλτρα νέας τεχνολογίας διαθέτουν μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού! Λιγότερος κόπος – καλύτερη ατμόσφαιρα για εσας!
Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά φίλτρα από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Οι νεώτερες τεχνολογίες φίλτρων μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνολογίες για το αυτοκαθαρισμό τους, την συνδυασμένη απομάκρυνση οσμών με χρήση καταλυτών και μικροβιολογικών παραγόντων, όπως βακτήρια με χρήση αντιαλλεργικών φίλτρων. Επιπλέον ο αυτοκαθαρισμός και ιδιαίτερα η καταπολέμηση μικροβιολογικών παραγόντων στα κλιματιστικά μπορεί να γίνει σε μερικά μοντέλα με τη χρήση όζοντος.   
Επιπλέον συστήνεται μια φορά ετησίως να γίνεται και συντήρηση του κλιματιστικού για λόγους υγιεινής και οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση μέχρι και 40%, επαναφορά της αρχικής απόδοσης του κλιματιστικού, αλλά αποφυγή ζημιών λόγω εκτεταμένης φθοράς.
  • Κλιματιστικά με αφυγραντήρα, για να αποχαιρετίσετε μια για πάντα την υγρασία στο χώρο!   
Πολλά κλιματιστικά παρέχουν την επιλογή της αφύγρανσης του αέρα. Διαθέτουν ενσωματωμένο υγροστάτη, ο οποίος μετρά την υγρασία στο χώρο καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και ρυθμίζει τη λειτουργία του αφυγραντήρα, έτσι ώστε να παρέχει κατάλληλα το επίπεδο υγρασίας, του χώρου.
Οι  κλιματιστικές μονάδες μπορεί να περιέχουν ιονιστές. Ο ιονιστής αποτελεί μια μετεξέλιξη των κλασσικών φίλτρων. Αποτελείται από φίλτρα προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, στα οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά πεδία που απελευθερώνουν θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα τα οποία εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατούνται οσμές αιωρούμενα σωματίδια και σκόνη. 
 
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ