Με Led καίς 90% λιγότερο ρεύμα!

4.501 επισκέψεις στο άρθρο

Η σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων αλογόνου είναι γεγονός. Μάθε να επιλέγεις τα σωστά ενδεδειγμένα προϊόντα LED διότι το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι σου γίνετε από τον φωτισμό.

ΛΕΝΤΒΑΝΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οι λαμπτήρες LED αποτελούν την κορυφαία επιλογή τόσο για οικίες, όσο και για επαγγελματικούς, βιομηχανικούς και δημόσιους χώρους, αφού προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και ουσιαστικά μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν.
Η πιο συνηθισμένη πρακτική έως τώρα, είναι η χρήση λαμπτήρων πυρακτώσεως, αλογόνου, αλογόνου μετάλλου ή φθορισμού (ηλεκτρονικοί). Λαμπτήρες, που σαφώς είναι ενεργοβόροι και επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της κάθε εγκατάστασης, αλλά και το περιβάλλον.
  • Φρόντισε να έχεις τον πιο οικονομικό και ταυτόχρονα σωστό φωτισμό, ευθύνεται για το 20-40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Ο φωτισμός ενός χώρου αποτελεί μία από τις κυριότερες κατηγορίες κατανάλωσης ενέργειας, που δυστυχώς δεν δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει. Η κατανάλωση ενέργειας για το φωτισμό των
δραστηριοτήτων μας ανέρχεται περίπου στο 20-40% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, με συνέπεια η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό, να αποτελεί σημαντική παράμετρο. 
Σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αυξήσεις είναι συνεχείς και μεγάλες, τόσο στην τιμή της κιλοβατώρας, όσο και στους συντελεστές των κυμαινόμενων χρεώσεων. Για να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτούς τους λογαριασμούς, πρέπει να μειώσουμε σημαντικά και σε μόνιμη βάση τις KWh που καταναλώνουμε.
  • Μάθε να επιλέγεις τα σωστά προϊόντα  LED, ενδεδειγμένα, με πιστοποιήσεις και εγγυήσεις.
Όπως και σε όλα τα νέα προϊόντα, ο καταναλωτής αλλά και ο τεχνικός, θα πρέπει
να μάθει να επιλέγει σωστά τα προϊόντα LED, ώστε να μην οδηγηθεί σε προϊόντα μη
ενδεδειγμένα, χωρίς πιστοποιήσεις και εγγυήσεις, και κυρίως, χωρίς τελικά να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η βελτίωση της απόδοσης του φωτισμού. 
Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του ο τεχνικός ή ο καταναλωτής είναι:
  • η ονομαστική ενέργεια που καταναλώνει σε Watt.
  • η τάση λειτουργίας σε Volt ή ο τύπος λαμπτήρα
  • η φωτεινή ροή σε Lumen του λαμπτήρα
  • το χρώμα φωτός του προϊόντος
  • ο δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI) του λαμπτήρα
  • η διάρκεια ζωής (η οποία πρέπει να είναι πολυετής (20.000 ώρες και άνω για λαμπτήρες γενικής χρήσης και 50.000 ώρες και πάνω για λαμπτήρες επαγγελματικής χρήσης)
  • η πιστοποίηση CE
  • η εγγύηση του προϊόντος, η οποία θα πρέπει να είναι εργοστασιακή ή έστω μέσω της εταιρείας που αντιπροσωπεύει ο προμηθευτής και η οποία εάν χρειασθεί να αποδεικνύεται εγγράφως. Η εγγύηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και πολυετής (από 2 έως και 7 έτη)κ.λπ.
Σημειώνεται, πως ο δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI) δηλώνει την καθαρότητα
του φωτός και θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 80% (υπάρχουν λαμπτήρες με CRI 90%) και ο συντελεστής γήρανσης LM80 δείχνει πως ο λαμπτήρας θα αρχίσει να χάνει τη φωτεινότητά του μετά το 60% του χρόνου της διάρκειας ζωής του, και όχι από την πρώτη στιγμή. Συνεπώς, τα χαρακτηριστικά αυτά μαζί φυσικά με την απόδοση σε σχέση με την κατανάλωση και την εγγύηση, είναι από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συνεκτιμά ο καταναλωτής.
  • Προτίμησε επώνυμα προϊόντα, για τα οποία να μπορούν να αποδειχθούν εγγράφως τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αν χρειασθεί.
Δες μερικές έξυπνες συμβουλές που θα σου χρειαστούν.
  • Προτιμούμε επώνυμα προϊόντα, για τα οποία να μπορούν να αποδειχθούν εγγράφως τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αν χρειασθεί.
  • Επιλέγουμε λαμπτήρες επώνυμους με τουλάχιστον 2 χρόνια εγγύηση και από επώνυμα καταστήματα από τα οποία μπορούμε να λάβουμε τεχνικές οδηγίες και κατευθύνσεις αλλά και να έχουμε επίδειξη των λαμπτήρων
  • Δεν επιλέγουμε απλά και μόνο με την ισχύ αλλά σε συνδυασμό με την ισχύ, τα lumen και τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά (CRI, PF, εγγύηση κ.λπ.)
  • Δεν προτιμούμε απλά τα φθηνότερα προϊόντα, αλλά αυτά που καλύπτουν τις απαιτήσεις μας (ανάλογα με τη χρήση και το χώρο τοποθέτησης
  • Συμφέρει η αυτοχρηματοδότηση μέσω σταδιακής αντικατάστασης και μερικής επένδυσης ιδίων χρημάτων ή ιδίας δανειοδότησης
  • Επιλέγουμε έξυπνους λαμπτήρες για ειδικές χρήσεις
  • Ζητούμε υπολογισμό εξοικονόμησης ενέργειας για να έχουμε γνώση των τεχνικοοικονομικών σημείων της επένδυσής μας.
 
  • Από 1η Σεπτεμβρίου 2016 η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων αλογόνου μέχρι το 2018.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ήδη δημοσιευθεί οδηγίες που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον έως και το 2020. Οι οδηγίες έχουν ως στόχο την απόσυρση των λαμπτήρων παλαιάς γενιάς και την αντικατάστασή τους με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας καθορισμένης ενεργειακής κλάσης, με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012, έχουν καταργηθεί οι διαφανείς (δηλαδή όλοι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και γενικά οι λαμπτήρες νήματος). Επίσης, από 1η Σεπτεμβρίου 2016 η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2018 και των λαμπτήρων αλογόνου. Εύλογα δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με το φωτισμό: ποιούς λαμπτήρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε, με τι κριτήρια θα πρέπει να τους επιλέγουμε, τι τελικά θα πετύχουμε, κ.λπ.