Πώς θα εξοικονομήσεις ενέργεια με τη σκίαση
2.406 επισκέψεις στο άρθρο
Η σκίαση μαζί με τη μόνωση, είναι σήμερα ίσως από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αποτελώντας ίσως τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας.
Με τον όρο σκίαση ορίζουμε την περιοχή του χώρου πίσω από ένα εμπόδιο συνήθως αδιαφανές, που διακόπτει τη πορεία του φωτός. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να μειώσουμε την ηλιακή ακτινοβολία όπου και όποτε επιθυμούμε, προστατεύοντας έτσι την κατασκευή και το εσωτερικό της. Ελέγχοντας λοιπόν τη σκιά που ρίχνουμε σε ένα κτίριο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαβίωση στο εσωτερικό του.
Τα συστήματα σκίασης μπορούν να διαχωριστούν σε εξωτερικά και εσωτερικά, με τα τελευταία να είναι τα πιο απλά και γνωστά στο ευρύ κοινό. Έχουν τη μορφή κουρτίνας ή περσίδας και είναι κατασκευασμένα από ύφασμα, πλαστικό, αλουμίνιο, ακόμα και ξύλο. Ειδικά με τα υφάσματα όμως με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, μπορεί ο καταναλωτής να προστατέψει πολύ αποτελεσματικά το εσωτερικό του σπιτιού του από τις βλαβερές ακτίνες UV, ειδικά αν επιλέξει υφάσματα SPC (solar protective coating). Τα υφάσματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τη ζέστη αλλά και να μειώνουν την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, αφήνοντας μόνο τον ωφέλιμο φωτισμό να διεισδύσει.
Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης όμως είναι που προσελκύουν το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τα σκίαστρα, οι πέργκολες αλλά και οι τέντες αποτελούν συστήματα εξωτερικής σκίασης τα οποία ανήκουν στα παθητικά συστήματα ηλιοπροστασίας και κατΆ επέκταση στις μεθόδους φυσικού κλιματισμού των χώρων. Ας τα εξετάσουμε όμως ξεχωριστά:
Τέντες
Αποτελούν τη πιο παλιά, απλή και γνωστή μέθοδο σκίασης. Έχουν χαμηλό κόστος τοποθέτησης και ευκολία στο χειρισμό τους. Τα τελευταία χρόνια ελέγχονται και ηλεκτρικά στη λειτουργία τους, ενώ συχνά διαθέτουν και αισθητήρες ανέμου για να κλείνουν αυτόματα όταν η δύναμη του αέρα ξεπερνάει μια δεδομένη ένταση.
Πέργκολες
Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Είναι πιο «μόνιμες» κατασκευές και συναντώνται κυρίως σε μονοκατοικίες αλλά και δώματα πολυκατοικιών. Είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή και από μπετό. Εκτός από το αισθητικό τους αποτέλεσμα στην όψη του κτιρίου συμβάλουν ενεργά και στη μόνωση του, καθώς απομακρύνουν σημαντικά τα ποσοστά της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω αντανάκλασης.
Σκίαστρα
Εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σε νέες κατασκευές, αλλά κυρίως σε βιοκλιματικά κτίρια. Τοποθετούνται κάθετα στο επάνω μέρος των γυάλινων επιφανειών για να περιορίσουν το ποσοστό της ακτινοβολίας, χωρίς να στερούν το οπτικό αποτέλεσμα των ενοίκων. Είναι σταθερά ή και με μεταβαλλόμενη κλίση που ελέγχεται από αισθητήρες φωτός. Σε βιοτεχνικά κτίρια, γραφεία ή και μοντέρνους βιομηχανικούς χώρους που το εξωτερικό μέρος αποτελείται από γυαλί, μπορούν να καλύψουν όλες τις εξωτερικές όψεις και να συνδυαστούν με τους έξυπνους μηχανισμούς ελέγχου για μέγιστη εξοικονόμηση, ή και αυτονομία.
Το κόστος τοποθέτησης εξαρτάται πάντοτε από τις ανάγκες του χώρου. Σίγουρα μια καλή έρευνα αγοράς θα βοηθήσει πολύ στο να καταλήξουμε σε μια σωστή και οικονομική λύση. Σε πιο ακριβές και μόνιμες κατασκευές η συμμετοχή και παρουσία ειδικού συνεργάτη είναι επιβεβλημένη (θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και έξοδα μελέτης ή και αδειοδότησης).