Ηλιακός τριπλής ενέργειας για κέρδος επί 3 και το χειμώνα!
17.709 επισκέψεις στο άρθρο
Ήξερες ό,τι υπάρχουν ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας που ζεσταίνουν νερό, αλλά και τα καλοριφέρ; Δες 10 συμβουλές για να διαλέξεις τον καλύτερο!
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν έλθει η ώρα να αγοράσεις ηλιακό θερμοσίφωνα, είτε πρόκειται για τη πρώτη φορά που θα τον αποκτήσεις, είτε πρόκειται για αντικατάσταση ενός παλαιού.
Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »
Ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας για τριπλάσιο όφελος!
Όταν μιλάμε για ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας, ουσιαστικά γίνεται λόγος για τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Με λίγα λόγια, είναι ο ηλιακός της επόμενης γενιάς, ο οποίος πέρα από της λειτουργία του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που έχεις στο σπίτι (διάβασε περισσότερα εδώ).
Έχε το στο πίσω μέρος του μυαλού σου, όταν θα αποφασίσεις να επενδύσεις στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Μην ξεχνάς αυτό που λέει και ο σοφός λαός μας, αλλά και η αγορά και συνοψίζεται στο «ό,τι πληρώνεις παίρνεις»!
Πάμε τώρα να δούμε επιγραμματικά 10 συμβουλές, οι οποίες απαντούν στις πιο συνηθισμένες –και όχι μόνο- ερωτήσεις που έχεις:
Τι χωρητικότητα να έχει;
Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.
Τι τεχνολογίας πρέπει να είναι ο συλλέκτης;
Η επιλογή πρέπει να γίνει με κλιματολογικά κριτήρια, αλλά και βάσει της επιθυμητής θερμοκρασίας στο ζεστό νερό.
Ποια θα πρέπει να είναι η αναλογία δεξαμενής – συλλέκτη;
Ανάλογα με τη τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος πρέπει να επιλεχθεί το μέγεθος με βάση την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής, με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη.
Πως πρέπει να γίνει η εγκατάσταση;
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία εξειδικευμένη εργασία, η οποία έχει μεγάλη σημασία. Ακόμα κι αν έχεις επιλέξει το καλύτερο ηλιακό θερμοσίφωνα, αν εγκατασταθεί πρόχειρα δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επίλεξε προσεκτικά τον εγκαταστάτη!
Πως θα εξασφαλίσω την αντισκωριακή προστασία της δεξαμενής;
Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία του εσωτερικού της δεξαμενής είναι η επισμάλτωση (εμαγιέ), ο ανοξείδωτος χάλυβας και το αλουμίνιο. Στο σύνολό τους, πρόκειται για αποδεκτές επιλογές, όμως ανάλογα με το ποια έχει επιλεχθεί για την κατασκευή του κάθε προϊόντος, είναι πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην απόδοση και τη τελική τιμή.
Πως συνδέεται ο συλλέκτης με τη δεξαμενή;
Οι σωλήνες που συνδέουν τον συλλέκτη με τον θερμικό εναλλάκτη της δεξαμενής (jacket) πρέπει να είναι από υλικό που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μεγάλη διατομή και να είναι καλά μονωμένοι. Οι δύο πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι οι πολυστρωματικοί σωλήνες και οι εύκαμπτοι (flexib) ανοξείδωτοι σωλήνες.
Πως συνδέεται η δεξαμενή με το λέβητα;
Τους χειμερινούς μήνες η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για να φέρει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία και πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική αντίσταση που περιλαμβάνεται σε όλες τις δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Εναλλακτικά, μπορείς να συνδέσεις τη δεξαμενή του ηλιακού με τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας (εφόσον υπάρχουν).
Πως επιτυγχάνεται η καλή συντήρηση;
Ο τεχνικός σου θα σου πει για αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου (κάθε 2 χρόνια), συμπλήρωση του ειδικού υγρού του κλειστού κυκλώματος (μία φορά το χρόνο, κατά προτίμηση μετά το καλοκαίρι), έλεγχος καλής λειτουργία της ανεπίστροφης βαλβίδας (μία φορά το χρόνο). Μη το αμελήσεις. Όπως σε όλες τις συσκευές, έτσι και στη περίπτωση του ηλιακού θερμοσίφωνα η περιοδική συντήρησή του θα συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της καλής του απόδοσης και στη μακροζωία του.
Τι να προσέξω στην εγγύηση;
Διάβασε καλά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης! Στην αγορά μπορεί να κυκλοφορούν και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας. Καλό είναι να επιλέξεις εταιρείες εμπιστοσύνης, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Υπάρχουν πιστοποιήσεις και σήματα ποιότητας;
Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar Keymark πιστοποιεί τόσο τη μέθοδο παραγωγής και τη ποιότητα του προϊόντος, όσο και την απόδοσή του. Πολλά άλλα σήματα που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων -συνήθως αφορούν εργαστήρια ανεπίσημων δοκιμών- μάλλον μπερδεύουν, παρά πιστοποιούν κάποιες ιδιότητες του προϊόντος.
Συμπέρασμα
Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας, μαζί με την εγκατάστασή του, κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ και μπορεί να εξοικονομήσει από 370 ως 450 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ό,τι μπορείς να κάνεις απόσβεση της αγοράς σε 3 περίπου χρόνια και να έχεις μπροστά σου άλλα 10 χρόνια, κατά τα οποία θα απολαμβάνεις ζεστό νερό δωρεάν!