Ηλιοθερμικό σύστημα, κέρδος 2 σε 1 με ζεστό νερό & θέρμανση!
4.179 επισκέψεις στο άρθρο
Ηλιοθερμικά συστήματα. Συνδυάζονται με όλα τα συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Καλύπτουν το 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου για θέρμανση & ζεστό νερό. 50% ως 100% λιγότερα έξοδα για πετρέλαιο. Λίγα έξοδα συντήρησης, γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κύπρο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα σε ηλιοθερμικά συστήματα ανά κάτοικο, σύμφωνα με στατιστικά του φορέα Solar Heat Europe για το 2022. Σε όλη τη Μεσόγειο, οι τιμές της ηλιακής ακτινοβολίας ευνοούν τη χρήση των ηλιακών συστημάτων κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ιδανικό για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Ένα ηλιοθερμικό σύστημα προσφέρει ζεστό νερό και θέρμανση, ενώ συνδέεται και με αντλία θερμότητας.
Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »
Η ηλιοθερμία αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς και «πράσινους» τρόπους θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο, μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα από τα έξοδα του σπιτιού ακόμα και το χειμώνα! Η ενεργειακή κρίση, την καθιστά ως μία από τις πιο οικονομικές, αποδοτικές και μόνιμες λύσεις.
Από τα ηλιοθερμικά συστήματα κερδίζεις πολλά χρήματα όλο το χρόνο! - Συνδυάζονται με συστήματα θέρμανσης & ζεστού νερού χρήσης
- Καλύπτουν 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου για θέρμανση & ζεστό νερό
- 50% ως 100% λιγότερα έξοδα για πετρέλαιο, ανάλογα με την περιοχή σου
- Λίγα έξοδα συντήρησης, γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
Τι είναι η ηλιοθερμία;
Η ηλιοθερμία είναι μια μέθοδος κατά την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια, παράγοντας ζεστό νερό χρήσης και καλύπτοντας μέρος των απαιτήσεων θέρμανσης των κτηρίων. Η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλιακών συστημάτων που εγκαθίστανται στη Γερμανία και την Αυστρία -χώρες με μικρή ηλιοφάνεια και μεγάλες ανάγκες θέρμανσης- είναι συνδυασμένα συστήματα θέρμανσης χώρου και νερού χρήσης.
Τι κερδίζω από τα ηλιοθερμικά συστήματα στην υφιστάμενη θέρμανση;
Ο βαθμός συνεισφοράς των ηλιοθερμικών συστημάτων και κατ επέκταση μείωσης της χρήσης καυσίμων, εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο, τη γεωγραφική θέση, το μέγεθος της εγκατάστασης και άλλους παράγοντες.
Ανάλογα με το τοπικό κλίμα και τη θέση του κτηρίου, το ηλιακό πάνελ δύναται να αιχμαλωτίσει περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια. Ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, τα ηλιοθερμικά καλύπτουν από πολύ μικρό, έως και ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ετήσιων αναγκών θέρμανσης. Η ιδανική σχέση κόστους - απόδοσης είναι η επίτευξη μιας κάλυψης της τάξης του 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου (ΖΝΧ και ΘΧ).
Παράδειγμα εφαρμογής σε βόρεια και νότια Ελλάδα
Ένα ηλιοθερμικό σύστημα εφαρμοσμένο και συνδυασμένο με θέρμανση δαπέδου στην Κρήτη, θα μπορεί να αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα θερμικά φορτία μηδενίζοντας τη χρήση πετρελαίου. Το ποσοστό συνεισφοράς θα είναι σαφώς μικρότερο σε αντίστοιχη περιοχή της Μακεδονίας, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι μειωμένη, σίγουρα όμως θα ξεπερνά το 50%, μείωση που είναι πολύ σημαντική για τις καταναλώσεις καυσίμων και την καθημερινή οικονομία.
Όγκος και επιφάνεια εγκατάστασης
Για την επίτευξη της κάλυψης του 40%-60% του θερμικού φορτίου, με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και τη μέση απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης των κτηρίων, η επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα.
Για μία οικία δηλαδή 100 τ.μ., απαιτούνται 20 τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000 λίτρα δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200 λίτρα για το ζεστό νερό χρήσης και 800 λίτρα για το νερό θέρμανσης). Σε περίπτωση δώματος, η απαιτούμενη διαθέσιμη επιφάνεια θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30 τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4 τ.μ..
Δεν τελειώσαμε, έχει και άλλα!
Ένα ακόμα πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι, το μέγεθός του (και κατά συνέπεια το κόστος του) μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του χρήστη και να μεταβάλλεται εύκολα.
Για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθεί αρχικά ένα σύστημα που να αναλαμβάνει κατά 30% το φορτίο της θέρμανσης και μετά από ένα χρόνο να επεκταθεί, με τοποθέτηση επιπλέον ηλιακών συλλεκτών, έτσι ώστε να καλύπτει το 60% της θέρμανσης.
Ιδιαίτερα σε περίπτωση εγκατάστασης ηλιοθερμικών σε νεοανεγειρόμενο κτήριο, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγαλύτερη:
Επειδή ένα ποσοστό της θερμικής ισχύος που χρειάζεται το αναλαμβάνει το ηλιοθερμικό σύστημα, το μέγεθος του συμβατικού εξοπλισμού (λέβητας και καυστήρας) που απαιτείται να εγκατασταθεί είναι μικρότερο. Ένα μέρος δηλαδή των χρημάτων που επενδύονται για την ηλιοθερμία, εξοικονομούνται από την πρώτη μέρα, κατά την αγορά του βασικού εξοπλισμού.
Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμηθεί η αγορά λέβητα ισχύος 20ΚW αντί για 50ΚW, εάν κατά την αρχική εγκατάσταση (νεοανεγειρόμενη οικοδομή) εγκατασταθεί και ηλιοθερμικό σύστημα με συμμετοχή 60%.
Τα πλεονεκτήματα των ηλιοθερμικών συστημάτων με 1 ματιά!
1. Εξοικονόμηση καυσίμου
2. Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
3. Μειωμένη συντήρηση
4. Μείωση ρύπων
5. Αισθητικό αποτέλεσμα
6. Δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης
7. Πολύ μικρές επεμβάσεις στις υφιστάμενες κατοικίες
Συμπέρασμα
Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ό,τι πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα σε δικαιώσει από την πρώτη στιγμή και για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για να σε πείσουν, Ένα είναι αρκετό: Τα ηλιοθερμικά συστήματα τα προτιμούν χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που βλέπουν ήλιο λίγες μέρες μέσα στη χρονιά. Στην Ελλάδα ο ήλιος προσφέρεται απλόχερα. Καλό είναι να το εκμεταλλευτούμε.