Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το ρεύμα και τα χρωματιστά τιμολόγια

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το ρεύμα και τα χρωματιστά τιμολόγια

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το ρεύμα και τα χρωματιστά τιμολόγια

  • Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το ρεύμα και τα χρωματιστά τιμολόγια
  • Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το ρεύμα και τα χρωματιστά τιμολόγια
  • Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το ρεύμα και τα χρωματιστά τιμολόγια

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το ρεύμα και τα χρωματιστά τιμολόγια

3.897 επισκέψεις στο άρθρο (26/03/2024)
Σχολιάστε

- Σε τι διαφέρουν τα 4 χρωματιστά τιμολόγια, ποια είναι τα συν και τα πλην τους;
- Τι πρέπει να προσέξεις στις τιμές και στις... εκπτώσεις
- Και οι άγνωστες λέξεις της αγοράς, για να είσαι ο πιο "διαβασμένος" της παρέας

Τιμολόγια – Επιλογές για Ρεύμα στο Σπίτι ή στην Επιχείρηση


Τα τιμολόγια ρεύματος χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: τα οικιακά, για ρεύμα στο σπίτι και τα επαγγελματικά, για ρεύμα στην επιχείρηση. Από φέτος ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει έναν από τους 4 τύπους χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος. Ποια είναι όμως αυτά και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους; 

Το Πράσινο τιμολόγιο (ειδικό το λένε οι περισσότεροι πάροχοι), έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα και είναι σταθερή για όλον τον μήνα, ενώ για τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται νέα τιμή. Συνεπώς, κάθε μήνα ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον πάροχο με τις καλύτερες τιμές, χωρίς να επιβαρυνθεί με ρήτρα (πρόωρης) αποχώρησης.


Το Μπλε τιμολόγιο (σταθερό το λένε οι περισσότεροι πάροχοι) έχει σταθερή τιμή χρέωσης κιλοβατώρας καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου του. Η διάρκεια τους αρχικά ήταν αποκλειστικά 12μηνη, ενώ πλέον κυμαίνεται από έξι έως δώδεκα μήνες. Τα περισσότερα μπλε τιμολόγια συνεχίζουν να είναι 12μηνης διάρκειας, αλλά υπάρχουν και ορισμένα τιμολόγια 6μηνης και 8μηνης διάρκειας. Το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας τιμολογίου είναι ότι ο λογαριασμός σας θα είναι σταθερός και προβλέψιμος, καθώς η τιμή δεν επηρεάζεται από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο επειδή «κλειδώνει» μια σταθερή τιμή για ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα ενδέχεται να χάσετε τυχόν οφέλη από τη μείωση της τιμής χονδρικής που μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Ταυτόχρονα όμως προστατεύεστε και από τυχών μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο πάροχος αναλαμβάνει το ρίσκο να καλύψει τις διακυμάνσεις στην τιμή χονδρεμπορικής που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, τα μπλε τιμολόγια είναι συνήθως τα ακριβότερα από όλα.
Επιπλέον, αν ο καταναλωτής θελήσει να διακόψει το συμβόλαιο του μπλε τιμολογίου πριν την λήξη του, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό ως «πέναλτι» αποχώρησης.
Το ποσό αυτό είναι συνήθως μεγαλύτερο όσο νωρίτερα επιλέξεις να εγκαταλείψεις το μπλε τιμολόγιο, δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με τον μήνα του συμβολαίου στον οποίο βρίσκεσαι, αλλά διαφέρει από πάροχο σε πάροχο. Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις να αποχωρήσεις στο πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του σταθερού τιμολογίου θα πληρώσεις περισσότερα, ενώ αν αποχωρήσεις τους τελευταίους μήνες του συμβολαίου θα πληρώσεις λιγότερα (σε κάποιες εταιρείες ενέργειας το τέλος αποχώρησης τους τελευταίους μήνες μπορεί να είναι και μηδενικό).


Το Κίτρινο Τιμολόγιο (κυμαινόμενο το λένε οι πάροχοι) έχει μεταβαλλόμενη τιμή χρέωσης κιλοβατώρας και η τιμή διαμορφώνεται με βάση το πραγματικό κόστος χονδρικής κατά την περίοδο κατανάλωσης. Ως εκ τούτου, η τιμή των κίτρινων τιμολογίων ανακοινώνεται στο τέλος του μήναΟ κίνδυνος διακυμάνσεων των τιμών χονδρικής επιβαρύνει τον καταναλωτή και όχι τον πάροχο, οπότε οποιαδήποτε αυξομείωση στην τιμή χονδρικής κατά την περίοδο κατανάλωσης θα αποτυπωθεί στο τέλος του μήνα στον λογαριασμό σας. Όσοι καταναλωτές αποφασίσουν να ρισκάρουν, μη γνωρίζοντας την τιμή με την οποία θα χρεωθούν στο τέλος του μήνα, μπορεί να βγουν ωφελημένοι ή χαμένοιΩς εκ τούτου οι τιμές στα κίτρινα τιμολόγια είναι συνήθως χαμηλότερες συγκριτικά με τα άλλα είδη τιμολογίων λόγω του ότι το ρίσκο, σε αντίθεση με τα μπλε τιμολόγια, το αναλαμβάνει ο καταναλωτής. Τέλος, ούτε στη συγκεκριμένη (χρωματική) κατηγορία τιμολογίων εφαρμόζεται ρήτρα σε περίπτωση (πρόωρης) αποχώρησης.

Το Πορτοκαλί Τιμολόγιο (δυναμικό το λένε) απαιτεί απαραιτήτως την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή και η τιμή χρέωσης αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις ώρες κατά τις οποίες η τιμή είναι χαμηλή, ενώ δεν υπάρχει πέναλτι (πρόωρης) αποχώρησης.

Πώς να μην μπερδεύεστε από τις τιμές.
Συγκρίνετε τις τιμές σε cents του ευρώ. Για παράδειγμα, το 0,134 σημαίνει πως ο πάροχος αυτόν τον μήνα χρεώνει με 13 cents κάθε κιλοβατώρα που θα κάψετε.


Η χρέωση της κιλοβατώρας διαφέρει στις εξής περιπτώσεις

- άλλη η χρέωση ημέρας, άλλη η χρέωση νύχτας (πιο φθηνή) για όσους έχουν μετρητή νυχτερινού ρεύματος. Οι περισσότεροι πάροχοι, όμως, έχουν ΙΔΙΑ χρέωση ημέρας – νύχτας.
- άλλη η χρέωση αν ξεπεράσετε ένα συγκεκριμένο όριο κιλοβατώρων
 στη μηνιαία σας κατανάλωση. Κάποιοι πάροχοι έχουν φθηνότερη χρέωση για τις πρώτες κιλοβατώρες που θα κάψετε και μεγαλύτερη χρέωση για όλες τις υπόλοιπες που θα κάψετε εντός του μήνα.
- άλλη η χρέωση για ρεύμα στο σπίτι (οικιακό) και άλλη η χρέωση για ρεύμα στην επιχείρηση (συνήθως το αποκαλούν «business», αλλά λαμβάνει το όνομά του ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται π.χ. υπάρχει και το «αγροτικό» ρεύμα).
 

Τι προσέχετε για να κερδίζετε (και να επιλέγετε όχι να πείθεστε)

Αρχικές τιμές και (τελικές) τιμές έπειτα από εκπτώσεις

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς οι περισσότερες τιμές, οι οποίες έχουν καθοριστεί από τον εκάστοτε πάροχο, δεν είναι οι αρχικές καθώς εμπεριέχουν κάποιες εκπτώσεις. Που είναι όμως το πρόβλημα σε αυτό;  Το πρόβλημα είναι ότι, αυτές οι εκπτώσεις εξαρτώνται συνήθως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η έγκαιρη πληρωμή ή η εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή. Με λίγα λόγια, εάν κάποιος αμελήσει να πληρώσει τον λογαριασμό στην ώρα του μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με έναν αρκετά ακριβότερο λογαριασμό, έως και 30%, καθώς θα έχει χρεωθεί με την αρχική τιμή χρέωσης (χωρίς την έκπτωση).

Δώρα (δωροκάρτες, προσφορές, κλπ.)
Στα τιμολόγια γίνεται συνδυασμός με άλλα προϊόντα των εταιρειών (π.χ. μπορείς να συνδυάσεις το ρεύμα με το φυσικό αέριο και να επωφεληθείς από καλύτερες τιμές), αλλά και επιπλέον προσφορές σε συνεργασία με άλλες εταιρείες εκτός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, στο τραπέζι ως δέλεαρ για τους καταναλωτές υπάρχουν από δωροκάρτες καυσίμων (π.χ. 25 ευρώ), μέχρι παροχή ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας, τα οποία καλύπτουν όλη την οικογένεια (έως 4 άτομα), αλλά και κουπόνια για εκπτώσεις σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Τρέχουν επίσης προγράμματα συνδυασμού συγκεκριμένων τιμολογίων με τραπεζικά προϊόντα και επιβραβεύσεις σε αυτά. Κάποιος δηλαδή που επιλέγει ένα τιμολόγιο που συνοδεύεται με τέτοιου είδους προσφορές θα επιβραβεύεται με πόντους στις τραπεζικές του κάρτες κάθε φορά που πληρώνει τον λογαριασμό του με αυτές του συνεργαζόμενου με τον πάροχο πιστωτικού ιδρύματος (κάτι που με τη σειρά του μεταφράζεται σε εκπτώσεις και δώρα σε αγορές σε τρίτα μέρη από την τράπεζα).

Που θα βρίσκεται όλες τις τιμές – Πως θα συγκρίνετε τι συμφέρει

Όλες τις τιμές όλων των παρόχων και συγκριτικά θέματα, θα βρίσκετε κάθε βδομάδα, με 1 κλίκ στο 4green.gr. Τα δεδομένα της αγοράς αλλάζουν συνεχώς, αλλά εμείς θα σας κρατάμε διαρκώς ενήμερους για όλες τις νέες τιμές και τα προγράμματα που ανακοινώνουν οι πάροχοι, ώστε να βρείτε εύκολα την καλύτερη λύση για εσάς. Επιπλέον, κάθε πάροχος δημοσιεύει τις τιμές στην ιστοσελίδα του, ενώ κοινοποιούνται και στην ρυθμιστική (ελεγκτική) αρχή, PAAEY.

Συνέχεια του άρθρου >>>