Τι να επιλέξω (τι προσέχω);

Διαβάστηκε από 2133 αναγνώστες -

Ο τύπος και ισχύς της αντλίας θερμότητας που θα χρησιμοποιήσετε είναι προϊόν μελέτης της εταιρείας που θα απευθυνθείτε και φυσικά εξαρτάται και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε.

Ο τεχνικός σύμβουλος θα λάβει υπόψη του παραμέτρους όπως είναι η περιοχή που διαμένετε, το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και η ενεργειακή θωράκιση της κατοικίας σας. Για παράδειγμα, αν διαμένουμε σε κάποια περιοχή όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη των –10 βαθμών Κελσίου για περισσότερες από 10 ημέρες το χρόνο, τότε είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε αντλία θερμότητας εδάφους-νερού και όχι αέρα-νερού. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και το υπάρχον σύστημα θέρμανσης. Δηλαδή, η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί με χαμηλή θερμοκρασία νερού και τα συμβατικά σώματα του καλοριφέρ σε υψηλές θερμοκρασίες νερού της τάξης των 65-80 βαθμών Κελσίου. 

Φυσικά, όταν η αντλία θερμότητας λειτουργεί με χαμηλότερες θερμοκρασίες εξόδου νερού όπως για παράδειγμα στην ενδοδαπέδια θέρμανση, τόσο πιο αποδοτική είναι αφού απαιτεί λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία της. Μια αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών συνήθως απαιτείται σε εφαρμογές αντικατάστασης λεβήτων, όταν υπάρχουν εγκατεστημένα συμβατικά σώματα καλοριφέρ που για να αποδώσουν χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία νερού.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να επιλέξουμε αντλία θερμότητας μόνο για θέρμανση ώστε να εκμεταλλευτούμε τα σώματα του καλοριφέρ (μειώνοντας παράλληλα το απαιτούμενο κόστος).
Ο τεχνικός-εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση οφείλει να σας παρουσιάσει μια αναλυτική και  εμπεριστατωμένη μελέτη με τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά του συστήματος, αλλά και τα εφαρμοστικά δεδομένα της εγκατάστασης. Σταθμίστε τις επιλογές σας με βάση τα συνολικά δεδομένα που σας δίνουν οι μελέτες και όχι με μόνο κριτήριο την πιθανή χαμηλή τιμή προσφοράς.

Τεχνολογία Inverter
Η τεχνολογία Inverter κάνει την αντλία θερμότητας να μεταβάλλει την απόδοσή της σύμφωνα με τις ανάγκες μας, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης C.O.P. κατά τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας.

Τι κόστος απαιτείται
Το κόστος εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού μεταβάλλεται ανάλογα με την έκταση της κατοικίας, το μοντέλο- εταιρεία που θα επιλέξουμε και φυσικά, συνδέεται και με το μέρος όπου διαμένουμε. Σε γενικές γραμμές, το κόστος εγκατάστασης αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού κυμαίνεται από 5.000 έως 9.000 ευρώ για ένα σπίτι 100-120 τετραγωνικών μέτρων. Μία εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας μπορεί να αντικαταστήσει έως και 100% την λειτουργία της ήδη υπάρχουσας συμβατικής εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ιδιαίτερα στις περιοχές που σημειώνονται συχνά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συστήνεται η εφαρμογή
μικτού συστήματος θέρμανσης (αντλία και υπάρχων λέβητας), ώστε να είναι εφικτή η θέρμανση του χώρου κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ