Εσύ ακόμα έχεις υγρασία στο σπίτι σου;
10.743 επισκέψεις στο άρθρο
Πως θα αντιμετωπίσεις την υγρασία; Η μόνωση, το βάψιμο των τοίχων και ένας αφυγραντήρας αρκούν για να χαιρετίσεις την υγρασία & τη μούχλα και να μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού για θέρμανση.
- Η υγρασία μπορεί να «φάει» εντελώς τους τοίχους του σπιτιού σου.
Δεν είναι μόνο οι εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες, που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της υγρασίας αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά, που παράγουν υγρασία ακόμα και με την αναπνοή.
Η μούχλα απαιτεί χρόνο αλλά μπορεί να «φάει» εντελώς τοίχους, γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, ξύλινες σκάλες και ό,τι πορώδες αντικείμενο αγγίξει. Επίσης, αφού η μούχλα είναι σύμπτωμα υγρασίας, οι διαρροές νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι.
Πιθανοί παράγοντες της αποθήκευσης υγρασίας σε διάφορους χώρους, είναι οι υδρατμοί από το μαγείρεμα, από το μπάνιο, από τα διάφορα μηχανήματα που λειτουργούν στο σπίτι, από το άπλωμα των ρούχων στο εσωτερικό της οικίας, καθώς και από την «κακή» μόνωση των τοίχων.
Να επισημάνουμε ότι, με το πρώτο σημάδι εμφάνισης του φαινομένου από διαρροή σωλήνων, αναπόφευκτα καλείται ο υδραυλικός για μόνωση, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Πιθανή καθυστέρηση ή αμέλειά σας, θα οδηγήσει σε φουσκωμένα πατώματα, τοίχους έτοιμους να πετάξουν το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι, ή ακόμη και τα πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε αυτούς.
- Η σωστή μόνωση, το βάψιμο των τοίχων και η επιλογή του αφυγραντήρα μπορούν να δώσουν τέλος σε μούχλα & υγρασία.
Ωστόσο για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους υπάρχουν διάφοροι τρόποι.
1. Ανοίξτε τα κλιματιστικά. Αν και αυτή είναι ίσως η πιο δαπανηρή επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξεραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.
2. Μετακινήστε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε εξωτερικούς. Τα φυτά παράγουν πολλή υγρασία, η οποία μπορεί να δημιουργεί με τη σειρά της μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Προσπαθήστε να μην έχετε φυτά μέσα στο σπίτι σας ή τουλάχιστον μεταφέρετέ τα σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν θα είναι επιζήμια για τον εσωτερικό αέρα.
3. Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα στο υπόγειο, την κουζίνα και το μπάνιο. Αν και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, σε βάθος χρόνου θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, κόπο και χρήματα, που θα χρειαστούν στην περίπτωση που δεν απαλλαγείτε έγκαιρα από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
4. Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου. Να θυμάστε να αφήνετε πάντα ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου, προκειμένου να μην εγκλωβίζετε την υγρασία μέσα.
5. Εάν έχετε έναν ανεμιστήρα ή απορροφητήρα στην κουζίνα, αφήστε τον να λειτουργεί για λίγη ώρα αφού έχετε ολοκληρώσει το μαγείρεμα, προκειμένου να απορροφήσει την υγρασία.
6. Προσοχή στο μαγείρεμα. Η θερμότητα από τον ατμό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό να αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
7. Μια άλλη επιλογή για τη μείωση της εσωτερικής υγρασίας είναι να επενδύσετε σε ένα αφυγραντήρα, ειδικά αν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας ξεπερνούν το 50 -60%. Να θυμάστε ότι η μόνη λειτουργία ενός αφυγραντήρα είναι να αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, όχι να τον κρυώνει, όπως ένα κλιματιστικό.
8. Ελέγξτε για τυχόν διαρροές στην ταράτσα ή το υπόγειό σας. Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, φροντίστε για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και μονώστε τις πληγείσες περιοχές.
10. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αποκαταστήσετε ζημιές που προκάλεσε η μούχλα. Το βάψιμο και η αντικατάσταση όλων των πορωδών επιφανειών, όπως χαλιά, κάποιους τύπους πατωμάτων, κατεστραμμένα υδραυλικά ή ακόμη και η πλήρη ανακαίνιση είναι τεχνικές που μπορείτε να επιλέξετε.
11. Μονώστε καλά το σπίτι! Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση.
Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια.
Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού μας, μία από τις πιθανότερες αιτίες δημιουργίας της είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου – συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία απ` όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.
Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Κι εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη καθώς χρειάζεται, εκτός των άλλων, και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.
- Η υγρασία και κατ` επέκταση η μούχλα είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, προκαλώντας διάφορα προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, αλλά μόνον δέκα από αυτά προκαλούν προβλήματα υγείας , συνήθως ασθματικές κρίσεις, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.
`Αλλες παθήσεις που επιδεινώνονται λόγω υγρασίας είναι οι εξής:
Αρθριτικά – ρευματισμοί
Πονοκέφαλοι
Δερματοπάθειες
Ξερόβηχας
Συνεχή κόπωση
Ερεθισμό των ματιών και του λαιμού
Δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία
- Μία από τις πιο αποδοτικές λύσεις για την μείωση των εξόδων θέρμανσης και την υγρασία στο σπίτι σου είναι πλέον οι αφυγραντήρες.
Για να μην αναπτυχθεί μούχλα σε ένα σπίτι θα πρέπει η υγρασία να διατηρείται σε επίπεδο κάτω του 60%. Αν στο σπίτι σας επικρατεί πολλή υγρασία καλό θα ήταν να πάρετε άμεσα δραστικά μέτρα αγοράζοντας έναν αφυγραντήρα.
Οι αφυγραντήρες είναι ηλεκτρονικές συσκευές που αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα, αποτρέποντας τις ζημιές που προκαλεί. Λειτουργούν με βάση τις αρχές του κλιματιστικού, όσον αφορά το ψυκτικό τους κύκλωμα, είναι όμως αποκλειστικά σχεδιασμένοι για να αφαιρούν την υγρασία (δηλαδή τους υδρατμούς) από τον αέρα και όχι να τον θερμαίνουν ή να τον ψύχουν.
Το κόστος για την απόκτηση ενός καλού μηχανήματος αφύγρανσης δεν είναι αμελητέο, αποτελεί ωστόσο μία πραγματικά πολύ αποτελεσματική λύση.
Βάλτε τους σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απορροφήσουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.
Εσύ έχεις αφυγραντήρα στο σπίτι σου;