Tips Οικονομίας για όλα τα συστήματα θέρμανσης!

Tips Οικονομίας για όλα τα συστήματα θέρμανσης!

9.804 επισκέψεις στο άρθρο (20/10/2023)

Διάβασε τώρα περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων ακόμα και στα πιο κοστοβόρα συστήματα θέρμανσης!

ELITH
THERMOVENT HELLAS A.E.

    Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »

  • Όσο αποδοτικό και κατ επέκταση οικονομικό, κι αν είναι ένα σύστημα θέρμανσης, αν η μόνωση του σπιτιού δεν είναι καλή, μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας χάνεται! 

Ένα σπίτι καλά μονωμένο λειτουργεί σαν «παγίδα» τόσο για τη ζέστη όσο και για τη δροσιά. Μερικές απλές και ανέξοδες κινήσεις για τη μείωση των απωλειών θερμότητας είναι:

- Κλείνετε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη
- Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τον αερισμό του χώρου (αν δεν είναι έντονο το φαινόμενο της υγρασίας)
- Κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο

Πέρα, όμως, από αυτές τις ενέργειες που ο καθένας μπορεί να κάνει, υπάρχουν και κάποιες άλλες που θα εξοικονομήσουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας από τη θέρμανση του σπιτιού.

- Θερμομονώστε την οροφή της κατοικίας
- Βάψτε με θερμομονωτικά χρώματα
- Αντικαταστήστε κουφώματα και τζάμια με ενεργειακά
- Προσθέστε εξωτερική θερμομόνωση στο κέλυφος του κτιρίου
 
  • Η ρύθμιση του καυστήρα και του λέβητα στις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από τα έξοδα της θέρμανσης.
- Συντηρείτε τον καυστήρα και καθαρίζετε τον λέβητα. Ζητήστε από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και εντός των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων.

- Μειώστε τη θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα μέχρι και τους 70°C. 

- Τοποθετήστε σύστημα αντιστάθμισης. Η αντιστάθμιση καιρικών συνθηκών είναι ένας αυτοματισμός με αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας που ρυθμίζει τη θερμοκρασία νερού προς τα θερμαντικά σώματα, σύμφωνα με την τρέχουσα ζήτηση θέρμανσης. Όσο πιο ήπιες είναι οι καιρικές συνθήκες τόσο χαμηλότερη χρειάζεται να είναι η θερμοκρασία του νερού, καταναλώνονται έτσι λιγότερο καύσιμο και προσφέροντας έως και 30% εξοικονόμηση. 

- Μονώστε τα εκτεθειμένα τμήματα των σωληνώσεων, του λέβητα, της καπνοδόχου

- Ρωτήστε τον τεχνικό για τη δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης. Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποια δωμάτια ή διαμερίσματα στους πάνω ορόφους είναι κρύα, ενώ στο ισόγειο ζεσταίνονται επαρκώς; Λόγω μη ρυθμισμένων δικτύων, το ζεστό νερό κατευθύνεται κυρίως στα κοντινότερα θερμαντικά σώματα και ελλιπώς στα υπόλοιπα. Τοποθετώντας τις ανάλογες βάνες εξισορρόπησης δεν έχουμε μόνο θερμική άνεση σε όλους τους χώρους αλλά και εξοικονόμηση καυσίμου 5-15%. 

- Αλλάξτε τον κυκλοφορητή. Οι συμβατικοί κυκλοφορητές είναι ενεργοβόροι, με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης –ακόμα και αυτοί με μικρή ισχύ. Ο νέος κυκλοφορητής πρέπει να αναγράφει το Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕΙ). Όσο πιο μικρός είναι ο Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης τόσο πιο αποδοτικός και οικονομικός είναι ο κυκλοφορητής. Η αντικατάσταση του παλαιού κυκλοφορητή με ηλεκτρονικό κυκλοφορητή Inverter με Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης <=0,23 μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από 40% έως και 90%. 
 
  • Ακολουθούν μερικά απλά tips οικονομίας για το εσωτερικό του σπιτιού, τα οποία θα σας εξασφαλίσουν μέγιστη εξοικονόμηση! 
  1. Τοποθετήστε ψηφιακό θερμοστάτη για προγραμματισμό της λειτουργίας θέρμανσης και διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο. Μπορείτε, έτσι, να προγραμματίσετε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν λείπετε από το σπίτι και να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα όταν είναι η ώρα να επιστρέψετε. 
  2. Κατεβάστε τον θερμοστάτη κάτω από τους 20°C. Για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. Τοποθετήστε θερμοστατικές κεφαλές (μετρητές) για έλεγχο της θερμοκρασίας σε επίπεδο δωματίου (προτεινόμενα, κουζίνα 19οC, σαλόνι 21οC, υπνοδωμάτιο 17-18οC) 
  4. Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Ο αέρας πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω τους, πράγμα το οποίο εξασφαλίζεται με απόσταση 15-20cm άλλων αντικειμένων από κάθε πλευρά τους. Επίσης, μην βάφετε τα καλοριφέρ με πολλές στρώσεις μπογιάς, γιατί μειώνεται η θερμότητα που φτάνει στον χώρο και άρα η απόδοση τους. 
  5. Εξαερώστε τα θερμαντικά σώματα για να απεγκλωβίσετε τον αέρα
  6. Μην κλείνετε εντελώς τη θέρμανση όταν φεύγετε από το σπίτι. Η ενέργεια που καταναλώνεται για την εκ νέου θέρμανση είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη συντήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα. 
 
  • Απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό-εγκαταστάτη πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη θέρμανση του σπιτιού σας. Το ότι κάποιος εγκατέστησε ένα σύστημα και εξοικονομεί χρήματα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί το ίδιο και στο δικό μας σπίτι!  
Κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς τα μεγέθη αν δεν έχει προσωπική εικόνα για το αντικείμενο μελέτης, και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από έναν εξειδικευμένο τεχνικό-εγκαταστάτη. Τα συστήματα θέρμανσης δεν είναι «πάρε-βάλε», ούτε ταιριάζουν όλα σε όλα τα σπίτια. Το ότι ο γείτονας εγκατέστησε ένα σύστημα και εξοικονομεί χρήματα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί το ίδιο και στο δικό μας σπίτι. Γι αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν πρόκειται να επενδύσετε χρήματα και χρόνο είναι να απευθυνθείτε στον κατάλληλο άνθρωπο που θα σας δώσει μια σίγουρη και εξειδικευμένη λύση για το σπίτι σας.