Και η Αίγυπτος στο ηλιακό «παιχνίδι»

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για σηματνικές επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της πράσινης ενέργειας στη χώρα, καθώς και νέων θέσεων εργασίας.

 

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια επενδύσεων έως και 1 δισ. δολαρίων, για την ανάπτυξη πολλών μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας.

Παρόλο που οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας εξακολουθούν να είναι δυσεύρετες, είναι γνωστό ότι η επένδυση έχει ως στόχο πολλαπλά ηλιακά έργα.

Ο Υπουργός Τοπικής και Διοικητικής Ανάπτυξης, Adel Labib, αποκάλυψε τα σχέδια το Σάββατο, σε συνέδριο στην Αλεξάνδρεια που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, λέγοντας ότι η Αίγυπτος έχει ανάγκη από τη θέσπιση αναπτυξιακών σχεδίων, προκειμένου να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους. Ο Labib πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έχει φυσικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε το νέο στην ιστοσελίδα της, χωρίς όμως να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πρότζεκτ.

Σχετικά, ο Υπουργός Στέγασης, Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας και Αστικής Ανάπτυξης, Mostafa Madbouly, ανακοίνωσε σχέδια, την περασμένη εβδομάδα, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστοιχιών, σε ορισμένα κυβερνητικών κτιρίων, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του πιεσμένου ηλεκτρικού, κεντρικού δικτύου της χώρας.

Ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ενέργειας, Mohamed Shaker, δήλωσε τον περασμένο μήνα, ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει ηλεκτρικά μπλακ-άουτ, φέτος το καλοκαίρι, πρόσθεσε, όμως, ότι θα προσπαθήσει να ελαττώσει την ενεργειακή κατανάλωση στο χαμηλότερο, δυνατό επίπεδο. Τα ενεργειακά προβλήματα της Αιγύπτου θα πάρουν χρόνια να επιλυθούν, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ψάχνει τώρα να αυξήσει το μερίδιο νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, στο 20%, έως το 2020, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ενέργειας, Ahmed Emam, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής «Future Investment Opportunities in the New and Renewable Energy» τον περασμένο Φλεβάρη. Η αιολική ενέργεια αναμένεται να αντιστοιχίσει σε 12% αυτού του ποσοστού, ενώ άλλες πηγές ανανεώσιμων θα καλύψουν το υπόλοιπο 8%.

Οι εξελίξεις στον τομέα ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με τη χώρα να λαμβάνει πρόσφατα επιχορήγηση από την Ιταλία, άνω των $500.000, για την ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας στην περιοχή Wadi Al-Hitan του Wadi Al-Rayan καταφυγίου άγριων ζώων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Arab Renewable Energy Company της Αιγύπτου (ARECO), υπέγραψε σύμβαση με την Disctech FZCO, θυγατρική της Z-One Holding, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για τη δημιουργία ενός ηλιακού, φωτοβολταϊκού αγωγού στη χώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ