O κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη ΔΕΗ.

Οικονομική ανάπτυξη μέσω του κλάδου της Ενέργειας

Την μεγιστοποίηση της αξίας της ΔΕΗ έθεσε ως βασικό στόχο στην ομιλία του ο υφ. ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου στο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο που διεξήχθη στις 29 Απριλίου.

 
Την οικονομική ανάπτυξη μέσω της ενέργειας και συγκεκριμένα της ΔΕΗ βλέπει ο υφουπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του στο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου με θέμα «The Future of Greek Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη ΔΕΗ, ενώ τόνισε ότι το μέλλον της ελληνικής αγοράς ενέργειας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα στον ευρύτερο στόχο της Κυβέρνησης που με βήματα σταθερά και προσεκτικά παίρνει πλέον σάρκα και οστά. «Αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού υπό στέρεες βάσεις, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μία σειρά από τομείς, ανάμεσα στους οποίους η ενέργεια, και να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και συνθήκες ευημερίας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», είπε ο κ. Παπαγεωργίου

Οι δύο άξονες για την ανάκαμψη

Η προσπάθεια μετεξέλιξης της ελληνικής αγοράς ενέργειας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, βασίστηκε σε δύο συγκεκριμένους άξονες από το ΥΠΕΚΑ και την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι ήταν οι εξής:

•Πρώτον, η αγορά να μείνει «όρθια», παρά τα βάρη και τα ελλείμματα που πυροδοτήθηκαν αφενός από την οικονομική ύφεση, αφετέρου από την ανατροπή των υποθέσεων, επί των οποίων στηρίχθηκε ο σχεδιασμός της. Αυτό ήταν κάτι, το οποίο στην αρχή φαινόταν ανυπέρβλητο. Σήμερα, μιλάμε κάτω από άλλες συνθήκες.

•Δεύτερον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολική αναδιάρθρωση και τον επανασχεδιασμό της αγοράς υπό νέες υγιείς και βιώσιμες βάσεις ουσιαστικής απελευθέρωσης, σε συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού κατά το μήκος όλης της ενεργειακής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και την προμήθεια.

Σήμερα δε, σύμφωνα με την ομιλία του υφυπουργού του ΥΠΕΚΑ, ομαλοποιεί σταδιακά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δρομολογώντας παράλληλα τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και ταυτόχρονα ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε εταιρείες διεθνούς εμβέλειας να δώσουν έμπρακτη «ψήφο εμπιστοσύνης» επιλέγοντας ως επενδυτικό προορισμό την Ελλάδα. «Όσο δύσκολο ήταν να κρατήσουμε την αγορά όρθια άλλο τόσο ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και αυτή η προσπάθεια, γιατί όπως θυμάστε το περίφημο “country risk” είχε γίνει slogan στους επιχειρηματικούς κύκλους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαγεωργίου. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ