Προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου

Διαβάστηκε από 1114 αναγνώστες -

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Ενεργειακού Συνεδρίου, τον ερχόμενο Ιούνιο θα κατατεθεί το πρώτο νομοθέτημα στη Βουλή και θα τεθούν οι βασικές αρχές απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

 
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η δημιουργία μιας απελευθερωμένης αγοράς μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δυο με τριών χρόνων σε όλα τα επίπεδα, τόσο δηλαδή για βιομηχανικούς πελάτες, όσο και για επαγγελματικούς και οικιακούς σταδιακά με τις εξελίξεις για τους πρώτους μάλιστα να ολοκληρώνονται άμεσα. Αυτό αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερου ανταγωνισμού στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλες πηγές και περισσότερες εταιρείες θα προσφέρουν προς τους βιομηχανικούς πελάτες και κατ΄ επέκταση μετά στους υπόλοιπους το προϊόν. Αλλά θα δοθούν και τα κίνητρα εκείνα που χρειάζονται για την επέκταση των δικτύων, γιατί θα ξεχωρίσουν οι εταιρείες όπως είναι αυτή τη στιγμή.

«Όπως ξέρετε, οι ΕΠΑ αυτή τη στιγμή είναι και υποδομή και εμπορία. Αυτό θα τελειώσει, θα γίνει το legal unbundling. Θα είναι ξεχωριστή εταιρεία υποδομής-διανομής και ξεχωριστή εταιρεία προμήθειας. Με ανοικτό το θέμα της προμήθειας προς οποιονδήποτε. Στη διανομή θα είναι μια εταιρεία στις διάφορες περιοχές με άδεια της ΡΑΕ φυσικά. Εδώ υπάρχει ένα δύσκολο έργο – να πω την αλήθεια-, διότι πέρα από το νομοθέτημα και την πρόθεση – με την οποία όλοι συμφωνούμε νομίζω για το άνοιγμα της αγοράς, ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, ανταγωνισμός – είναι ότι έχει πολύ δουλειά η ΡΑΕ, γιατί πρέπει να δημιουργήσει τους νέους Κώδικες που χρειάζονται», ανέφερε επί του θέματος ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ