Η «υιοθέτηση» του ΝΟΜΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστηκε από 1284 αναγνώστες -

Την προσπάθεια εξάλειψης όλων των στρεβλώσεων της αγοράς, υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου.

 
Επιβεβαίωσε δε, ότι ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τη διάθεση φθηνών πακέτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό πρότυπο των δημοπρασιών τύπου NOME, ώστε η έναρξη και λειτουργία του μηχανισμού αυτού να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ταυτόχρονα, σε συνέχεια των ρυθμιστικών μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για την αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών μηχανισμών της χονδρεμπορικής αγοράς, όπως η κατάργηση του περιθωρίου 10% στον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και του κανόνα του 30% και με επικείμενη την πλήρη κατάργηση του Μηχανισμού, δρομολογείται η συνολική αναμόρφωση του μηχανισμού εφεδρείας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις - όπως είχα ανακοινώσει από το Φθινόπωρο του 2012 - συγκλίνουν ως προς το χρονικό τους ορίζοντα για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς target model από το 2015», σχολίασε σχετικά. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ