Βαλκανική: Πύλη εισόδου & διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου μίλησε, στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος: Ενισχύοντας τους Πολιτικούς, Επιχειρηματικούς και Επενδυτικούς Δεσμούς».

 
Στους εμπορικούς δεσμούς που δύναται να αναπτυχθούν περαιτέρω μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου στο συνέδριο του Economist.

Ειδικότερα, τόνισε τα εξής:
«Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μου επιτρέπει να βρίσκομαι και πάλι σήμερα σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο του Economist, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Η ενίσχυση των πολιτικών και επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο είναι ένας στόχος με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.

Όπως γνωρίζετε, στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ βρέθηκε η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας μέσα από την ενδυνάμωση των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ με τους διεθνείς εταίρους σε κλίμα αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης.

Είχα μάλιστα τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχω στην τελευταία Υπουργική Συνάντηση που έλαβε χώρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), κατά την οποία και ανέπτυξα στους εταίρους μας τους κυριότερους τομείς που συνδέουν την Ελληνική Προεδρία με τον αραβικό κόσμο στον ενεργειακό τομέα: Τη διασφάλιση της σταθερότητας στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ως απαραίτητο στοιχείο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την εξασφάλιση ανταγωνιστικών και προσιτών τιμών ενέργειας για τους βιομηχανικούς τομείς, ειδικά στους τομείς που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τόνισα μάλιστα το αμοιβαίο όφελος που προκύπτει από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο φυσικά για την Ε.Ε., που εν συνόλω αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και για τις χώρες- παραγωγούς, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα νέα τεχνολογικά δεδομένα στην έρευνα και παραγωγή ενεργειακών πόρων.

Αυτό ακριβώς το σημείο τομής που διασταυρώνονται οι ενεργειακές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί νέα πεδία εμβάθυνσης της συνεργασίας της Ευρώπης με τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτόν τον δρόμο, και μάλιστα έχει όλα τα φόντα να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο για μία σειρά από λόγους:

Πρώτον, διότι οι εξελίξεις αυτές αναβαθμίζουν τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδος στη ΝΑ Ευρώπη και ειδικά στη Βαλκανική ως πύλη εισόδου και ασφαλούς διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων.

Δεύτερον, εμβαθύνεται έτσι ο ρόλος της χώρας μας στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ακριβώς αυτή την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας που αποτελεί πλέον κυρίαρχο ζητούμενο για ολόκληρη την Ε.Ε.

Τρίτον, η εξυγίανση και απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα, που αποτελεί προϊόν της ισχυρής πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης – και τονίστηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά – δημιουργεί μεγάλες προοπτικές συγκρότησης στρατηγικών ενεργειακών συνεργασιών σε ολόκληρο το φάσμα του ενεργειακού επιχειρείν :

• Από την αποκρατικοποίηση των εταιρειών του ενεργειακού τομέα.
• Tην ανάπτυξη και ενίσχυση στρατηγικών ενεργειακών υποδομών, με έμφαση στο πεδίο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
• Και φυσικά τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος κάτω από σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο.
Με επίκεντρο λοιπόν τον ενεργειακό τομέα, η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη νέων επενδυτικών συνεργασιών που θα αξιοποιήσουν τις συνέργειες που αναμφίβολα υφίστανται με τους αντίστοιχους τομείς σε μία σειρά από χώρες του αραβικού κόσμου, και θα αναδείξουν το ενεργό ρόλο που με σταθερά βήματα αναλαμβάνει πλέον η Ελλάδα ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είμαι βέβαιος πως το σημερινό συνέδριο θα επιβεβαιώσει τις ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, με τον αραβικό κόσμο, και θα αναδείξει τις δυνατότητες για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση τους με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ