Τρίπτυχο κινήσεων Ομπάμα για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας

Διαβάστηκε από 1063 αναγνώστες -

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκινήσει μια τριπλή προσέγγιση για την ενίσχυση του τομέα της ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

Τα σχέδια, τα οποία δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου, έχουν αναπτυχθεί με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των ομοσπονδιακών σχεδίων συμβάσεων και τη δημιουργία νέων οικονομικών επιλογών για τους επενδυτές.

«Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, το κόστος των ηλιακών πάνελ έχει μειωθεί κατά 60%. Οι ηλιακές εγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί κατά 500%. Κάθε τέσσερα λεπτά, ακόμη ένα Αμερικανικό σπίτι ή επιχείρηση στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια και κάθε πάνελ εγκαθίσταται στη θέση του από τον εργαζόμενο του οποίου η εργασία δεν μπορεί να είναι στο εξωτερικό», δήλωσε ο Ομπάμα σε ακροατήριο στο Mountain View της Καλιφόρνια, την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014.

«Έτσι, σήμερα, δεν έχει σημασία που ζείτε ή που δραστηριοποιείστε, η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και φθηνότερη και γίνεται όλο και πιο εύκολη στη χρήση της από ότι προηγουμένως. Και με περισσότερες επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς και σπίτια να επιλέγουν την ηλιακή ενέργεια, οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν, οι κατασκευαστές γίνονται όλο και πιο καινοτόμοι, και δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας. Πέρυσι, οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 20%. Αλλά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Και θέλω να συνεργαστώ με το Κογκρέσο για να το πετύχουμε. Δυστυχώς, το Κογκρέσο δεν ήταν πάντα τόσο οραματιστής στα θέματα αυτά, όσο θα θέλαμε. Μπορεί να είναι λίγο απογοητευτικό. Αλλά σε αυτό το Έτος της Δράσης, όπου μπορέσω να δημιουργήσω ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας, θα το κάνω».

Σύμφωνα με τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι σε θέση να προμηθεύουν φωτοβολταϊκά από κοινού, επιτρέποντας καλύτερες οικονομίες κλίμακας.

Σε μια δήλωση του Λευκού Οίκου, ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το IRS σύντομα θα «αποσαφηνίσουν πώς ορισμένοι επενδυτικοί κανόνες συσχετίζονται με εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Συγκεκριμένα, είπε ότι η νέα καθοδήγηση θα αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κανόνες για επενδύσεις σε ακίνητα (REITs).

Οι REITs έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ωστόσο υπήρξαν προβλήματα ως προς το αν θα πρέπει τα ηλιακά πάρκα να πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς. Σύμφωνα με την Deloitte, οι κανόνες καθορίζουν το ακίνητο ως «γη ή βελτιώσεις επί αυτής, όπως κτίρια» ή «άλλες εγγενώς μόνιμες δομές». Διευκρινίζουν ότι ένα «εξάρτημα για τη λειτουργία μιας επιχείρησης» δεν θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις.

Το άνοιγμα της αγοράς REIT στην ηλιακή βιομηχανία χωρίς αυτήν την αμφισημία, αναμένεται να ανοίξει μια μεγαλύτερη και πάγια μορφή επένδυσης. Το 2013, οι REITs των ΗΠΑ είχαν χρηματιστηριακή αξία πάνω από 670 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε, επίσης, την επέκταση του Δικτύου Ηλιακών Εκπαιδευτών, του Υπουργείου Ενέργειας, για να εξασφαλίσουν ότι ακόμη 50.000 άνθρωποι έχουν τα κατάλληλα προσόντα για να εργαστούν στον κλάδο, από το 2020.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ