Ομιλία του Υπουργού ΠΕΚΑ κατά την απονομή του ENERGY GLOBE 2014

Ομιλία εξέδωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την τλετή απονομής του βραβείου ENERGY GLOBE 2014, στο ΚΑΠΕ.

 

Το περιβαλλοντικό βραβείο ENERGY GLOBE ΑWARD 2014, απονεμήθηκε στο ΚΑΠΕ από την πρέσβη της Αυστρίας, Δρ Melitta Schubert, για το ερευνητικό έργο LOW-BIN: "Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή  Δυαδικού Κύκλου με θερμική πηγή την Γεωθερμία Χαμηλών Θερμοκρασιών". Το βραβείο παρέλαβε ο Υπεύθυνος του Έργου, Δρ Κ. Καρύτσας, Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ. Πρόκειται για το τρίτο βραβείο που απονέμεται από το ENERGY GLOBE στο ΚΑΠΕ.

Παρατίθεται η ομιλία του Υπουργού:

«Κυρία  Πρέσβης,

Αγαπητοί Φίλοι,

Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σε αυτή την τελετή, γιατί θεωρώ πως η βράβευση και ενός ανθρώπου όπως ο Δρ Κ. Καρύτσας, αλλά και ενός Φορέα όπως το ΚΑΠΕ, συνιστά κορύφωση αυτού που θα μπορούσε να αποτυπωθεί με τη φράση «η Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση».

Στη πραγματικότητα, βρισκόμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε την επιστημονική γνώση, την καινοτομία, τη φαντασία και ταυτόχρονα τη προσγείωση στη πραγματικότητα, την προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αγωνία για μια Ελλάδα που στέκεται μόνη της στα πόδια της. Γιατί δυστυχώς, πολλές φορές όταν υπάρχει μια ωραία ιδέα, μια καλή ιδέα, μια καινοτομική ιδέα, σταματά για πάντα στα ράφια του «φοριαμού» ενός Υπουργείου ή ενός Φορέα. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό.

Έχει μεγάλη σημασία κατά τη γνώμη μου να δούμε που βρισκόμαστε, που  πηγαίνουμε και ταυτόχρονα να αναδείξουμε το πώς κατορθώνει το ΚΑΠΕ, ένας Φορέας που έχει ταλαιπωρηθεί κατά το παρελθόν, να αποδεικνύει διαχρονικά ότι μπορεί να σταθεί όρθιο στον παγκόσμιο, στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ιδιαίτερα σήμερα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι  μέσω του ερευνητικού έργου LOW-BIN: "Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή Δυαδικού Κύκλου με θερμική πηγή την Γεωθερμία Χαμηλών Θερμοκρασιών" το οποίο βραβεύουμε στο πρόσωπο του υπευθύνου του Έργου, Δρ Κ. Καρύτσα, μπορούμε να δημιουργήσουμε 1.000.000 θέσεις εργασίας πανευρωπαϊκά, αισθάνθηκα ότι θα μας ζηλέψουν πολλές Γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλοί Επίτροποι.

Αυτό που έχει σημασία είναι το ερώτημα: Μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καινοτομική, μπορεί να γίνει επιχειρηματική δραστηριότητα; Μπορεί να περάσει από τη θεωρία ή την πιλοτική εφαρμογή, στην πράξη; Μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική σε αυτό που συνιστά τη μεγάλη ελπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από τρίτες χώρες;

Νομίζω ότι σήμερα εμείς εδώ απαντούμε με ένα μεγάλο ΝΑΙ. Ναι, μπορούμε. Ναι, ξέρουμε. Ναι, παλεύουμε. Ναι, είμαστε παρόντες παρά τις περικοπές των μισθών που η κρίση έχει επιβάλει. Κι εδώ να σας πω ότι πριν λίγες μέρες απέστειλα στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, τροπολογία προκειμένου να εξισωθεί το ΚΑΠΕ με τα ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα επίπεδο ισοτιμίας ανάμεσα στους ερευνητές του ΚΑΠΕ και τους ερευνητές των άλλων κέντρων της χώρας. Θέλω να ελπίζω ότι η επιχειρηματολογία μας θα πείσει. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα.

Και ταυτόχρονα, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Γεωθερμία μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή ανάπτυξης, που μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχει σχεδόν καθόλου αξιοποιηθεί στην χώρα.

Θα θυμάστε αρκετοί από εσάς ότι, με την ιδιότητα του Υφυπουργού είχα προχωρήσει το θέμα των διεθνών διαγωνισμών της Γεωθερμίας υψηλών θερμοκρασιών -και στην συνέχεια το προχώρησε και ο σημερινός Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου- μια προσπάθεια ώστε η Γεωθερμία να μπει στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι μπορούμε να έχουμε 500 MW βεβαιωμένα θερμικά πεδία και να έχουμε και 1000 MW  πιθανά Θερμικά Πεδία. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει εκατοντάδες, ή και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Και προφανώς σημαίνει μείωση του κόστους στον αγροτικό τομέα (θερμοκήπια), στις ιχθυοκαλλιέργειες, στα ιαματικά λουτρά, μείωση του κόστους θέρμανσης. Με άλλα λόγια, μια νέα ακόμα δυνατότητα να κάνουμε κάτι θετικό στον τόπο μας .

Ακριβώς επειδή το ΚΑΠΕ μπορεί και πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην νέα Προγραμματική Περίοδο, σχεδιάζουμε στο ΣΕΣ 2014-2020 να επενδύσουμε περίπου 3.000.000.000 ευρώ σε συστήματα ενέργειας, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργία υποδομών, βελτίωση θεσμικού πλαισίου, δράσεις κοκ. Εκτιμούμε ότι αυτές οι  μεγάλες επενδύσεις μπορεί να προσδώσουν ως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αν όλα αυτά τα βάλουμε σε ένα πλαίσιο μεγάλης στήριξης των καινοτομικών πρωτοβουλιών του ΚΑΠΕ μαζί με τα Ακαδημαϊκά ή και άλλα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, τότε μπορούμε να πούμε αυτό που κι εγώ ισχυρίζομαι όλο και πιο συχνά : ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει το βασικό πυλώνα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση, στην αειφορική παραγωγή ενέργειας, σε ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο. Και κυρίως θα στηρίζεται στα μυαλά, την εμπειρία, τη γνώση, στην τεχνογνωσία των δικών της ανθρώπων.

Είμαι λοιπόν για πολλούς λόγους ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ, στη σημερινή τελετή.

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να συγχαρώ όλους και να πω κάτι: ποτέ δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένας μόνος του, αν δεν υπάρχει μια ομάδα να τον στηρίζει.

Η σημερινή τελετή δείχνει ότι η βράβευση ενός ανθρώπου στηρίζεται ταυτόχρονα και σε μια συλλογική προσπάθεια, μια προσπάθεια ολόκληρου του ΚΑΠΕ, την οποία αξίζει να στηρίξουμε περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Θερμά συγχαρητήρια. Να είστε καλά.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ