1,6 δις δολ. για τη μετατροπή της πόλης του Ντουμπάι σε πράσινο παράδεισο

Διαβάστηκε από 1379 αναγνώστες -

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δήμου του Ντουμπάι να κάνει το εμιράτο έναν «Πράσινο Παράδεισο» ως το 2025, $1,6 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί, για το μαλακό εξωραϊσμό και το αρδευτικό δίκτυο στο Ντουμπάι.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Δημαρχείο του Dubai: «Έχουμε σχέδια για γιγαντιαία έργα μέχρι το 2025, τα οποία περιλαμβάνουν την επέκταση των αποχετευτικών αγωγών και το αρδευτικό δίκτυο», δήλωσε ο Salah Abdul Rahman Amiri, βοηθός Γενικός Διευθυντής του Δήμου.

«Είναι επικεντρωμένα κυρίως στις προετοιμασίες για την έκθεση Expo 2020, με σκοπό να κάνουμε το Ντουμπάι έναν πράσινο παράδεισο», δήλωσε ο Amiri, προσθέτοντας ότι η νέα νομοθεσία έχει επίσης προγραμματιστεί να εξασφαλίσει στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως των μεγάλων εργολάβων και ιδιοκτητών ακινήτων, να μοιραστούν το βάρος της επέκτασης της πράσινης ζώνης στην πόλη.

Ο Amiri, υπεύθυνος Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι περίπου $0,8 δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για τη βελτίωση και την επέκταση του αρδευτικού δικτύου ως το 2025, που θα ενισχύσει τα έργα εξωραϊσμού. Ένα ισχυρότερο αρδευτικό δίκτυο αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση βιώσιμων έργων εξωραϊσμού, όπως είπε. «Έχουμε προβλήματα με την αειφόρο αρχιτεκτονική εξωραϊσμού. Η πρόκληση είναι κατά κύριο λόγο με το νερό». Ο Hessa Ismail Al Attar, Διευθυντής Εξωραϊστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Δημοσίων Πάρκων και Φυτοκομίας, είπε ότι η μικρή πίεση του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση, το οποίο προέρχεται από επεξεργασμένα λύματα, δημιουργεί προκλήσεις για τα σχέδια του τοπίου σε ορισμένες περιοχές στο Ντουμπάι.

Ο Taleb AbdulKarim Julfar, Διευθυντής του Τμήματος, είπε ότι μαζί με τη βελτίωση του αρδευτικού δικτύου, το πολιτικό σώμα προσπαθεί, επίσης,  να μειώσει τη ζήτηση νερού για εξωραϊσμό.

«Δεδομένου ότι επεκτείνουμε (τους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους), θα πρέπει, επίσης, να ελέγχουμε την κατανάλωση νερού. Διαφορετικά, θα ξεμείνουμε από νερό μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Έτσι ξεκινήσαμε επανασχεδιασμό, χρησιμοποιώντας πολλά υλικά, όπως ειδική άμμο και πέτρες, για να μειωθεί η κατανάλωση νερού και να αποτρέψουμε τα υπόγεια ύδατα από το να ανεβαίνουν και να χαλάσουν τα φυτά».

Με τις δαπάνες του δήμου να βρίσκονται περίπου στα 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το μαλακό εξωραϊσμό (soft landscaping), που περιλαμβάνει τη διατήρηση μικρών πάρκων και τοπίων στην άκρη του δρόμου, μια επένδυση ύψους 0,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να δει την άνθιση της πόλη της ερήμου, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

«Περίπου 45 εκατομμύρια λουλούδια φυτεύτηκαν το 2013 και αναμένουμε μια αύξηση κατά πέντε έως 10 τοις εκατό, ανάλογα με τα επερχόμενα έργα», δήλωσε ο Al Attar. Σύμφωνα με τον Julfar, 20 έως 30 μικρά πάρκα είναι στα σκαριά να προστεθούν στους πνεύμονες πρασίνου της πόλης της ερήμου, που διαθέτει σήμερα περίπου 7.000 εκτάρια χώρων πρασίνου, που αναπτύχθηκε και από το Δήμο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, ο δήμος εξακολουθεί να σκέφτεται το ενδεχόμενο νομοθεσίας που θα κάνει το ρόλος του ιδιωτικού τομέα ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για τη διατήρηση τουλάχιστον οκτώ τοις εκατό της αστικής γης σε πράσινο, δήλωσε ο Amiri.

Αν και η νομοθεσία θα καταστήσει υποχρεωτική την αύξηση του πρασίνου σε ιδιωτικά έργα, είτε στο έδαφος ή στην οροφή, ο Amiri δήλωσε ότι ο δήμος δεν προτίθεται να επιβάλει ένα βαρύ φορτίο στον ιδιωτικό τομέα.  «Θα προτιμούσαμε να έχουμε καλύτερη επίγνωση, ώστε να καταλάβουν ότι είναι επίσης καλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των σχεδίων τους», κατέληξε ο Amiri.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ