Palazzo Italia: ένα κτίριο με πρόσοψη που καθαρίζει το νέφος

Διαβάστηκε από 1430 αναγνώστες -

Το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Nemesi & Partners αποκαλύπτει τα βραβευμένα σχέδιά του για κάλυψη με πρόσοψη καθαρισμού νέφους του κτιρίου Palazzo Italia στο Μιλάνο, ως μέρος της έκθεσης Milan Expo 2015.

 
 Η μοναδική πρόσοψη θα κατασκευαστεί από ειδικό τσιμέντο καθαρισμού αέρα, φτιαγμένο από την Italcementi και θα καλύψει περισσότερα από 9.000 τ.μ., γεγονός που απαιτεί περίπου 2.000 τόνους τσιμέντου.

Ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια και μέρος των εσωτερικών χώρων θα αποτελείται από i.active βιοδυναμικά τσιμεντένια πάνελ. Στο άμεσο ηλιακό φως, η δραστική ουσία που περιέχεται στο τσιμέντο «συλλαμβάνει» ορισμένους ρύπους της ατμόσφαιρας και τους μετατρέπει σε αδρανή άλατα, βοηθώντας στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από το νέφος.

Περίπου το 80% αυτού του υλικού είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά, όπως κομμάτια από μάρμαρο Carrara. Το Palazzo Italia θα είναι επίσης εφοδιασμένο με γυάλινα φωτοβολταϊκά στις στέγες, με σκοπό την παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσον αφορά στο μοναδικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της πρόσοψης, η Nemesi & Partners θέλησαν το κτίριο να λειτουργήσει σαν ένα είδος αστικής ζούγκλας, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και να μιμείται το ρόλο των δέντρων στο αστικό τοπίο - η οποία φυσικά βοηθά επιπλέον στον καθαρισμό του αέρα. Εμπνευσμένο από τη φύση, το τελικό σχέδιο μοιάζει με απλωμένα κλαδιά δέντρων που τυλίγονται γύρω από το εμβληματικό κτίριο.

Η γενική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι εκείνη ενός αστικού δάσους, στο οποίο το κτίριο παίρνει τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του τοπίου. Η διακλάδωση της εξωτερικής επένδυσης του Palazzo Italia ερμηνεύει με συνέπεια το Δέντρο της Ζωής, υπό της μορφής απολιθωμένου δάσους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ