Η εξαιρετικά αποτελεσματική οικιακή ανεμογεννήτρια, Liam F1

Διαβάστηκε από 5504 αναγνώστες -

Η ανεμογεννήτρια Liam F1 Urban Wind Turbine, της Ολλανδικής The Archimedes, είναι από τις λίγες ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσης.

 

Την περασμένη Τρίτη, 27 Μαΐου 2014, η The Arcimedes παρουσίασε επίσημα την Liam F1 Urban Wind Turbine, η οποία φέρεται να έχει ενεργειακή απόδοση που φτάνει ως και «80% της μέγιστης θεωρητικής απόδοσης», πολύ περισσότερο από το 25-50% των συμβατικών ανεμογεννητριών.

Η 75 κιλών, 1,5m διαμέτρου Liam δε μοιάζει και πολύ με μια τυπική ανεμογεννήτρια, με το χαρακτηριστικό σχήμα ενός κοχυλιού ναυτίλου, το οποίο φέρεται να προσφέρει ελάχιστη μηχανική αντίσταση, επιτρέποντάς της ελεύθερη και αθόρυβη περιστροφή, μιας και ο ηχηρός θόρυβος του ρότορα είναι από τα πιο συχνά παράπονα σχετικά με τις οικιακές ανεμογεννήτριες. Επίσης, ο σχεδιασμός επιτρέπει στη Liam να «κοιτά» πάντα προς τη μεριά που φυσά ο άνεμος, προσφέροντας μέγιστη απόδοση.

Πέρα από τον ισχυρισμό απόδοσης 80% του ορίου Betz, η The Archimedes προσθέτει ότι η Liam F1 παράγει κατά μέσο όρο 1.500 κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως, σε μια ταχύτητα ανέμου 5m/s, που αντιστοιχεί σε περίπου το μισό της ενεργειακής κατανάλωσης μιας μέσης κατοικίας.

Αναμένονται, ακόμη, και κάποιες ανεξάρτητες δοκιμές, ενώ η εταιρία δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει τη Liam F1 πάνω από 50 φορές, για να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία, και έχει ήδη πουλήσει 7.000 κομμάτια, σε 14 χώρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ