Intersolar: Η ενεργειακή αποθήκευση στο επίκεντρο του συνεδρίου

Διαβάστηκε από 1251 αναγνώστες -

Το συνέδριο Intersolar προσφέρει στους επισκέπτες τα θέματα και τις τάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση Intersolar Europe, η οποία ξεκινά αύριο, και βρίσκει την ενεργειακή αποθήκευση στο επίκεντρο.

 

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου Intersolar Europe 2014, ένα διήμερο συνέδριο προάγγελο της αντίστοιχης έκθεσης, ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μονάχου (ICM), θέτοντας τον παλμό για την εναρκτήρια τελετή της έκθεσης, αύριο.

Το συνέδριο, παραδοσιακά, θέτει τη σκηνή για την αντίστοιχη έκθεση, και φέτος χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ονομαστική κλήση 300 ομιλητών και αναμένεται να προσελκύσει 2.000 συμμετέχοντες, από την ηλιακή φωτοβολταϊκή βιομηχανία σε όλο τον κόσμο.

Κορυφή της ατζέντας ήταν το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας και οι τεχνολογίες ηλιακής θέρμανσης. Πράγματι, για πρώτη φορά, η επίδειξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φιλοξενηθεί παράλληλα με την έκθεση του τρέχοντος έτους, με επτά προγραμματισμένες συνεδρίες. Οι συζητήσεις στην κεντρική αίθουσα επικεντρώθηκαν στα τεχνικά όρια αποθήκευσης ηλιακής, και τις τάσεις και πρακτικές γνώσεις που απαιτούνται για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τομέας.

Για την ανώτερη αναλυτή της IHS, Josefin Berg, το θέμα της ενεργειακής αποθήκευσης αναμένεται να αποτελέσει θέμα «κλειδί» για την επικείμενη έκθεση, με τα μοντέλα αυτοκατανάλωσης να «πέρνουν μπορστά» στη Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Η ηλιακή αποθήκευση είχε μεγάλη παρουσία στο Solar Expo του περασμένου μήνα στο Μιλάνο της Ιταλίας, διότι η σταδιακή κατάργηση του ιταλικού feed-in tariff (FIT) και η εισαγωγή του φόρου για το net-metering έχoυν δημιουργήσει έντονο ενδιαφέρον για την αποθήκευση στα φωτοβολταϊκά και την αυτοκατανάλωση», είπε η Berg. Με τη Γερμανία σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης των FIT και να κινείται όλο και πιο κοντά προς την αυτοκατανάλωση ως το ενεργειακό μοντέλο επιλογής της, η Berg αναμένει ότι η Intersolar Europe θα «χορέψει υπό το ρυθμό» τέτοιων συζητήσεων κατά τις επόμενες ημέρες.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου Intersolar Europe ήταν ελαφρώς πιο ήσυχη από ότι το 2013, σύμφωνα με την Berg, αλλά με την προσθήκη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, η αναλυτής πιστεύει ότι τόσο το συνέδριο, όσο και η έκθεση θα αποδειχθούν ικανοποιητικά για τη βιομηχανία.

Η Berg σημείωσε, ωστόσο, την απουσία της SunPower από τη λίστα των εκθετών. Φέτος, σε μια κίνηση που εξέπληξε την αναλυτή, η Αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλιακών προϊόντων επέλεξε να μην λάβει μέρος στην έκθεση Intersolar Europe. «Ίσως με την κακή απόδοση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλιακής ενέργειας το περασμένο έτος, η SunPower να έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί στη δική της εγχώρια αγορά και σε άλλες διεθνείς αγορές. Η απουσία της αποτελεί έκπληξη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ