Συνεργασία SMA και Danfoss

Διαβάστηκε από 1173 αναγνώστες -

Οι SMA Solar Technology AG και Danfoss A/S υπέγραψαν συμβόλαιο στρατηγικής συνεργασίας , χθες 5 Ιουνίου 2014.

 

Με τη συμφωνία αυτή, οι δύο κορυφαίοι ειδικοί τεχνολογίας συστημάτων, θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί με βιώσιμο τρόπο η  θέση κόστους τους, μέσω οικονομιών κλίμακας και μέσω κοινών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσε το Φεβρουάριο, η Danfoss θα αποκτήσει το 20% των μετοχών της SMA και θα πωλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της σε  ηλιακούς μετατροπείς στην SMA. Έχει ήδη χορηγηθεί η απαραίτητη έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές.

«Η Danfoss είναι πολύ επιτυχημένη στον τομέα των αυτοματοποιημένων μονάδων. Η εν λόγω αγορά χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό εδώ και πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, η Danfoss έχει εστιάσει τη στρατηγική της στη συνεχή μείωση του κόστους, χρησιμοποιώντας, παγκόσμιες ευκαιρίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, και τεχνολογικές καινοτομίες. Θα επωφεληθούμε από την εμπειρία και από τις οικονομίες κλίμακας, ενισχύοντας έτσι την ηγετική μας θέση στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών. Εμείς θα επιταχύνουμε τους κύκλους καινοτομίας, μέσω της συνεργασίας, για την ανάπτυξη και τη συστηματική μείωση του κόστους των προϊόντων μας», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMA, Pierre-Pascal Urbon. Επιπλέον, με την εξαγορά των επιχειρήσεων της Danfoss, φωτοβολταϊκών μετατροπέων, η SMA θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το τμήμα μεσαίων φωτοβολταϊκών συστημάτων, της αγοράς υψηλής ανάπτυξης, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, ακόμα καλύτερα.

«Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση είναι οικονομικά ελκυστική και για τις δύο εταιρείες. Μαζί με την SMA, θα αποτελέσουμε μία από τις μεγαλύτερες συμμαχίες μετατροπέων στον κόσμο. Κατά τα προσεχή έτη, η Danfoss σίγουρα θα επωφεληθεί από τη συγκεντρωτική αγοραστική δύναμη και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ηλιακής βιομηχανίας. Οι συνέργειες για τις δημόσιες συμβάσεις αναμένεται να εξοικονομήσουν στις δύο εταιρείες διψήφια ποσά εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2015. Επίσης, με το 20% της συμμετοχής μας στην SMA θέλουμε να συνεχίσουμε τη συμμετοχή μας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και να συμμετέχουμε στις μέσο- και μακρο-πρόθεσμες θετικές δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Niels Β. Christiansen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Danfoss.

Οι Urbon και Christiansen τόνισαν ότι θα εφαρμόσουν τη συνεργασία εξίσου γρήγορα με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και αναμένεται να είναι έτοιμοι για τη μεγαλύτερη ηλιακή εμπορική έκθεση στον κόσμο, Intersolar Europe, στις 4 - 6 Ιουνίου 2014, στο Μόναχο. Η SMA θα παρουσιάσει το μετατροπέα MLX (τώρα Sunny Tripower 60000 TL), που αναπτύχθηκε από την Danfoss για μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκά συστήματα, στο περίπτερο της. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι των SMA και Danfoss θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, μαζί, στα εκθεσιακά περίπτερα των εταιρειών. Η SMA θα αναλάβει την ευθύνη για την πλήρη εξυπηρέτηση για όλους τους εγκατεστημένους μετατροπείς της Danfoss.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Danfoss αποκτά 6.940.000 μετοχές της SMA Solar Technology AG, στην τιμή των ¤43,57 ανά μετοχή, από τους ιδρυτές της SMA, από τα τραστ τους και τις οικογένειές τους. Το αντάλλαγμα σε μετρητά αντιστοιχεί σε ένα premium της τάξης του 21%, με βάση τη σταθμισμένη μέση τιμή όγκου της μετοχής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ημερών, πριν από την ημερομηνία αποκοπής, της 27ης Μαΐου 2014. Ο όγκος των συναλλαγών αντιστοιχεί σε ¤302.380.000. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ελεύθερα διαπραγματεύσιμη ελεύθερη διασπορά των μετοχών της SMA θα βρίσκεται στο 25,05%. Οι ιδρυτές της SMA, τα τραστ τους και οι οικογένειες, θα κατέχουν το 54,95% των μετοχών της SMA, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η Danfoss δεν θα αγοράσει ή πουλήσει περαιτέρω μετοχές της SMA για μια lock-up περίοδο τουλάχιστον δύο ετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ