Το περιβάλλον στο προσκήνιο Ελλάδας και Ευρώπης

Διαβάστηκε από 1053 αναγνώστες -

Οι πολιτικές για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, έχουν αρχίσει να τίθενται ως προτεραιότητα τόσο από την πλευρά της Ευρώπης, όσο και ειδικότερα στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, σε μία προσπάθεια μείωση τους ευρύτερου «αποτυπώματος», αλλά και της αξιοποίησης του περιβαλλοντικού «πλούτου».

 
Το περιβάλλον θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, ο ίδιος πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, τοποθέτησε το περιβάλλον μεταξύ των κύριων τομέων από τους οποίους θα επιδιωχθεί η γενικότερη ανάπτυξη της χώρας. Συγκεκριμένα, ο έλληνας πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης επταετίας, έκανε λόγο για 550.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τις 40.000 εξ αυτών να φορούν τους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, όπου τα στοιχεία δείχνουν έσοδα της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων του σχεδίου δε, απαιτούνται πόροι ύψους 150 δισ. ευρώ, οι οποίοι και εκτιμάται ότι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ (38 δισ. ευρώ), τους εθνικούς πόρους (6 δισ. ευρώ) και ιδιωτικές επενδύσεις (106 δισ. ευρώ).

Οι εγχώριες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα, 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία και αποτελεί ορόσημο για τα Ηνωμένα Έθνη, συμβολίζοντας την ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο, για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου. Ως εκ τούτου, γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, με πλήθος πρωτοβουλιών για τη μείωση της ρύπανσης, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, να υλοποιούνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, υπενθυμίζοντας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την προστασία του πλανήτη, ως το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στη χώρας, με το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, να έχει προγραμματίσει Ημερίδα παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, καθώς και μια σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

•Διαγωνισμό φωτογραφίας και βίντεο με θέμα «Το Περιβάλλον μου: τι θέλω να κρατήσει για πάντα – Τι θέλω να αλλάξει» και έναρξη του διαγωνισμού στις 5 Ιουνίου. Για συμμετοχή και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ακολουθούν τον σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ: http://www.ypeka.gr.

•Προβολή βίντεο με περιβαλλοντικά μηνύματα για την ανακύκλωση, την «κυκλική οικονομία», τη μείωση παραγωγής απορριμμάτων και τη βιοποικιλότητα στις οθόνες όλων των σταθμών του δικτύου του ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος)

Οι δράσεις ολοκληρώνονται στις 28 Ιουνίου, με το «Παιδικό Οικολογικό Φεστιβάλ» στη Μαρίνα Φλοίσβου, χορηγό φιλοξενίας της εκδήλωσης (Παλαιό Φάληρο, στάση Τραμ «Τροκαντερό»), το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά δρώμενων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ανακύκλωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά, όπως:

•διαδραστικά παιχνίδια, προβολή περιβαλλοντικής ταινίας και εργαστήρια (θεατρικό ανακύκλωσης, δημιουργική απασχόληση – ζωγραφική, κατασκευές), αλλά και

•«μαγικά τρικ» από ταχυδακτυλουργούς, μασκότ και φιγούρες αγαπημένων παιδικών ηρώων. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ