Σταθεροποιείται στα 10GW η αγοραστική διάθεση για φ/β στην Ευρώπη

Διαβάστηκε από 1083 αναγνώστες -

Αύξηση της ζήτησης φωτοβολταϊκών για το 2014 αναμένεται στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία και την Ελβετία, ενώ η Τουρκία αναμένεται φέτος να μετατραπεί σε σημαίνουσα αγορά φωτοβολταϊκών.

 
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη κυμάνθηκε περίπου στο 10% επί τρίμηνο και κάτω από 8% σε ετήσια βάση. Η περίοδος αυτή φάνηκε αρχικά δYσμενής, ωστόσο οι σχεδιαζόμενες μειώσεις στα  κίνητρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2014, ενίσχυσαν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου. 

Μετά την κορύφωσή της το 2011 στα 19.2GW, η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή αγορά για το έτος προβλέπεται να φθάσει τα 10GW. Η μικρή μείωση της ζήτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις σημαντικές μειώσεις χρηματοδότησης στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. 

Μέσα στο τρέχον έτος, οι πιο ώριμες αγορές φωτοβολταϊκών της ηπείρου, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, θα μεταστραφούν από τα κίνητρα FIT, τα οποία είχαν αρχικά υιοθετηθεί με σκοπό την τόνωση της αγοράς. Το νέο πρόγραμμα οδήγησης για την ανάπτυξη ηλιακών θα έρχεται απευθείας από τις αγορές ενέργειας κάθε χώρας, όπου τα φωτοβολταϊκά είναι πλέον ανταγωνιστικά προς άλλες μορφές παραδοσιακών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Ανάμεσα στις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα για τη μετάβαση από τα FITs, έχουν λάβει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ιταλίας. Το σύστημα χρηματοδότησης Conto Energia διεκόπη τον Ιούλιο του 2013, με τα τελευταία έργα να ολοκληρώνονται το Μάιο του 2014. Στο μέλλον, η ζήτηση αναμένεται να καθοδηγηθεί από εγκαταστάσεις που βασίζονται σε συμφωνίες net-metering, σε συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), στο άμεσο μάρκετινγκ, και στα φορολογικά οφέλη.





 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ