Apple HomeKit: οργάνωση έξυπνου σπιτιού με ένα μόνο κλικ

Διαβάστηκε από 1383 αναγνώστες -

Ως μέρος του νέου iOS8, το έξυπνο οικιακό παιχνίδι της Apple θα συμπεριλαμβάνεται στο HomeKit, καθιστώντας το ένα από την πλειάδα των kits που εγκαινιάστηκαν στο φετινό συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας (WWDC).

 
Τα kits λειτουργούν ως πλαίσιo αφενός για το χειρισμό δεδομένων, και αφετέρου για λειτουργίες που σήμερα παρέχονται εφάπαξ από συσκευές, όπως συνδεδεμένες ή φορετές συσκευές. ¶λλα πακέτα περιλαμβάνουν το HealthKit, που σχετίζεται με προσωπικά δεδομένα υγείας, το PhotoKit και το CloudKit. Τα παραπάνω μοιάζουν με μια πλατφόρμα ανάπτυξης στυλ Heroku, που θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Web Services της Amazon.

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού του HomeKit είναι η δυνατότητα του χρήστη να ελέγχει το σπίτι του με μια συσκευή iOS  μέσω μιας εφαρμογής, ή μέσω μιας κοινής UI στις εφαρμογές των παρευρισκόμενων. Ο Craig Federighi, Αντιπρόεδρος της  Software Engineering,  δήλωσε πως οι χρήστες θα μπορούν ακόμη και να ομαδοποιήσουν ανόμοιες εφαρμογές και να τις ελέγχουν με μια εντολή, όπως το κλείσιμο των φώτων και το κλείδωμα της πόρτας.

Η Apple πραγματοποίησε άνοιγμα συνεργασίας με εταιρείες όπως η Chamberlain (MyQ), η August, η Schlage, η Netatmo, η Withings και άλλες. Αυτό σημαίνει πως οι παραγόμενες συσκευές θα λειτουργούν με iOS, ως εκ τούτου θα μπορούν να επωφεληθούν από χαρακτηριστικά όπως το Siri για τον έλεγχο των ενεργειών.

Εκτός από τις παραπάνω συνεργασίες, η Apple, ως όφειλε, έφερε στο προσκήνιο και εταιρείες κατασκευής chip, καθώς έχει προαναγγείλει κοινό πρωτόκολλο δικτύου (common network protocol) με ασφαλή αντιστοίχιση. Εταιρείες όπως η Texas Instruments, η Broadcom, η Cree και η Marvell έχουν ήδη συμπεριλάβει τους νεωτερισμούς της Apple στις πλατφόρμες των συσκευών τους.

Επίσης, η Apple επέδειξε μια πλειάδα χαρακτηριστικών iOS που μπορούν να συνδυαστούν με κάθε έξυπνη οικιακή ενσωμάτωση, όπως η ικανότητα δράσης σε ανταπόκριση ειδοποιήσεων που ανέρχονται στην οθόνη. Για παράδειγμα, μια πόρτα του γκαράζ που είναι ανοιχτή για περισσότερο από 15 λεπτά, θα μπορεί να κλείσει μέσω της οθόνης ειδοποίησης.

Ένας ακόμα τομέας που πρόσεξε ιδιαίτερα η εταιρεία, είναι και η δυνατότητα των συσκευών να αντιλαμβάνονται τη συνάφεια. Σε περίπτωση που ένα τηλέφωνο iOS  βρεθεί σε κοντινή απόσταση με ένα MacBook, η μετάβαση από το ένα στο άλλο είναι παιχνίδι, καθώς το Macbook θα εντοπίζει το τηλέφωνο και αντίστροφα. ¶λλο αντίστοιχο χαρακτηριστικό είναι η παροχή πληροφοριών θέσης, μόνο εάν ο χρήστης το επιτρέπει. Οι παραπάνω δυνατότητες θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να καταστεί το έξυπνο σπίτι περισσότερο αυτόματο και λιγότερο εξαρτώμενο από εφαρμογές και οθόνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ