Casa GG: ένα υπερ-πράσινο σπίτι με 77% λιγότερες ενεργειακές απαιτήσεις

Διαβάστηκε από 1583 αναγνώστες -

Μπορεί η απαιτούμενη μελέτη να ήταν χρονοβόρα, όμως η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μόλις τέσσερις μήνες. Η ισπανική Alventosa Morell Arquitectes παρουσιάζει το Casa GG, μια προκατασκευασμένη, ενεργειακά αποδοτική κατοικία στα βοριοδυτικά της Βαρκελώνης

 
Χτισμένο στην οροσειρά Montseny, με 111 τ.μ. ωφέλιμης επιφάνειας, το Casa GG αποτελείται από έξι μονάδες σε σχήμα κουτιού, κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο ξύλο, που ενώνονται μεταξύ τους με έναν ενδιάμεσο χώρο. Οι χώροι αυτοί αποτελούν το μπάνιο, την κουζίνα, το σαλόνι και τρία υπνοδωμάτια, ενώ το σπίτι διαθέτει τραπεζαρία και γκαράζ. Στους ξύλινους τοίχους προβάλλουν μεγάλα παράθυρα και γυάλινες πόρτες, που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιακή θερμότητα και την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας με φυσικό τρόπο.

Για την κατασκευή του έργου, η Alventosa Morell Arquitectes συνεργάστηκε με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Καταλονίας, προκειμένου να αποκτήσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Βασιζόμενοι σ αυτές, οι μελετητές υπολόγισαν τις αναμενόμενες επιδράσεις της ηλιακής θερμότητας, της υγρασίας και των ανέμων και έλαβαν αποφάσεις για το σωστό προσανατολισμό της κατοικίας, καθώς και τον αριθμό και τη θέση των παραθύρων.

Το σπίτι διαθέτει σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων και ηλιακό σύστημα ζεστού νερού. Ολόκληρο το εσωτερικό θερμαίνεται μόνο με ένα καλοριφέρ του 1KW, το οποίο χρειάζεται να λειτουργεί μόλις για δύο ώρες την ημέρα, ακόμα και το χειμώνα! Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περσίδες αλουμινίου εμποδίζουν τη θερμότητα του ήλιου να εισβάλλει από τα παράθυρα, ενώ το σπίτι δροσίζεται επαρκώς απλώς ανοίγοντάς τα. 

Η Alventosa Morell Arquitectes δηλώνει ότι το Casa GG απαιτεί 76.77% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με ένα παρόμοιου μεγέθους, συμβατικά χτισμένο σπίτι στην ίδια περιοχή, γεγονός που το καθιστά αναμφισβήτητα ένα καταπράσινο σπίτι!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ