Secret Energy Turbine: αθόρυβη αιολική ενέργεια στην ταράτσα

Διαβάστηκε από 3722 αναγνώστες -

Μια ανεμογεννήτρια στην ταράτσα του σπιτιού μας, σίγουρα θα βοηθούσε στην εξοικονόμηση ρεύματος. Βέβαια, η θέα ενός ανεμόμυλου στη στέγη και ο ήχος των λεπίδων που σφυρίζουν στον αέρα, μέχρι σήμερα μας απέτρεπαν από μια τέτοια λύση. Όχι πια!

 
Ο Βρετανός εφευρέτης Rupert Sweet-Escott έχει κατασκευάσει ένα προϊόν που δίνει απάντηση στα παραπάνω προβλήματα. Το Secret Energy Turbine (SET) μοιάζει με μια συνηθισμένη καπνοδόχο, λύνοντας έτσι το αισθητικό πρόβλημα, και είναι σχεδόν αθόρυβο, γεγονός που μας γλιτώνει από τις ωτοασπίδες.

Το SET διαθέτει κάθετα τοποθετημένα πτερύγια και δύο αντιτιθέμενους μαγνήτες που το βοηθούν να γυρίζει. Καθώς οι λεπίδες γυρίζουν με τον άνεμο σχηματίζεται ενός είδους αεροτομή, μέσω των οριακών στρωμάτων (boundary layers). Αυτά τα στρώματα αέρα είναι ίδια με αυτά που δημιουργούνται στα φτερά του αεροπλάνου κι έχουν ως αποτέλεσμα η τουρμπίνα να γυρίζει γρηγορότερα. Το ασταθές ρεύμα που παράγεται, οργανώνεται από έναν ηλεκτρονικό ελεγκτή φορτίου και στη συνέχεια τροφοδοτείται σε ένα ή περισσότερα πακέτα μπαταριών για αποθήκευση. Από εκεί, ένα ημιτονοειδές κύμα inverter μετατρέπει την τάση του ρεύματος σε κατάλληλη για τα νοικοκυριά. Η ενέργεια που παράγεται εξαρτάται από τους ανέμους που επικρατούν στην περιοχή και το μέγεθος της τουρμπίνας. 

Ένα SET 400mm παράγει αρκετή ενέργεια για ολόκληρο το κύκλωμα φωτισμού ενός μέσου νοικοκυριού που χρησιμοποιεί λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας. Η ανεμογεννήτρια απαιτεί άνεμο τουλάχιστον 8 mph για να αρχίσει να παράγει ρεύμα και αντέχει ανέμους έως 90 mph.

Το SET είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο σε τιμές που κυμαίνονται από $1.145 για το μοντέλο των 300mm, μέχρι και $1.716 για τα 500mm. Εκτός από τις ανεμογεννήτριες, η εγκατάσταση χρειάζεται έναν ελεγκτή φορτίου, μία ή περισσότερες μπαταρίες και τις υπηρεσίες ενός ηλεκτρολόγου. 

Και φυσικά, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση χρημάτων: το Secret Energy Turbine θα μειώσει και το αποτύπωμα άνθρακά σας!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ