Εγκαίνια για το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής βιοκαυσίμου από λύματα

Διαβάστηκε από 2012 αναγνώστες -

Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε το πρώτο, παγκοσμίως, εργοστάσιο παραγωγής βιοκαυσίμου από λύματα, στο Edmonton του Καναδά, το οποίο αναμένεται να αλλάξει δραματικά τον τρόπο διαχείρισης λυμάτων.

 

Η εγκατάσταση Λυμάτων-σε-Βιοκαύσιμα στο Edmonton, αναμένεται να κρατήσει περίπου το 90% των απορριμάτων της πόλης εκτός χωματερής. Το κύριο βιοκαύσιμο παραγωγής του εργοστασίου θα είναι η μεθανόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο υλικό στη βενζίνη, καθώς και για την παρασκευή υλικών όπως υγρά καθαρισμού παρμπρίζ.

Η Enerkem, εταιρεία του Quebec, έλαβε 60 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση το 2011 για την κατασκευή του εργοστασίου, η οποία θα παραλάβει ποικιλία αστικών αποβλήτων που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως ορισμένα πλαστικά και ίνες, ξύλο, βότσαλα και πολλά άλλα. Η Edmonton Journal αναφέρει ότι το 10% των αποβλήτων που μεταφέρονται στο εργοστάσιο (όπως μέταλλο, κεραμικά και γυάλινα), που δεν μπορούν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα, θα εξακολουθήσουν να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το κόστος επεξεργασιας των αποβλήτων στο πλαίσιο του νέου συστήματος είναι πολύ κοντά με το παλαιότερο στους χώρους υγειονομικής ταφής, με την πόλη να πληρώνει $75 ανά τόνο, βάσει του νέου συστήματος, έναντι $70 ανά τόνο σύμφωνα με το παλιό, με το οποίο το 40% των λυμάτων της πόλης να πηγαίνουν σε χωματερές.

Η εγκατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί σε διάφορες άλλες στο Κέντρο Διαχείρισης Αποβλήτων του Edmonton, μια «μοναδική συλλογή προηγμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και έρευνας για τα απόβλητα», στις οποίες περιλαμβάνονται, επίσης, κομποστοποίηση, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων, ανάκτηση αποβλήτων κατασκευών, ανακύκλωση χαρτιού και ανάκτηση του φυσικού αερίου υγειονομικής ταφής.

Ο δήμαρχος του Edmonton, Don Iveson, αισθάνεται τα μάτια του κόσμου να είναι στραμμένα στην πόλη του και δηλώνει υπερήφανος για το τι συμβαίνει γύρω από τη διαχείριση των αποβλήτων εκεί, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η φήμη της Northern Alberta, και τη σχέση που έχει με το περιβάλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ