Ηλιακή ενέργεια: μια ασφαλής και ελκυστική επένδυση

Διαβάστηκε από 2104 αναγνώστες -

Διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων και χρηματιστές επενδύουν όλο και περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια, παρά τις μειούμενες επιστροφές επένδυσης, κυρίως λόγω της ασφαλούς εναλλακτικής που προσφέρει, σε σχέση με άλλες επενδύσεις.

 

Αυτό είναι το συμπέρασμα των στελεχών δύο εκ των μεγαλύτερων Κινέζων κατασκευαστών ηλιακών πάνελ, οι οποίοι έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Trina Solar Ltd. δήλωσε ότι βλέπει περισσότερο ενδιαφέρον από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ η Wuxi Suntech Power Co Ltd. ανακοίνωσε ότι αυτά τα στελέχη αποδέχονται επιστροφές τόσο χαμηλές όσο και 1,7 τοις εκατό.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι «έτοιμα να επενδύσουν περισσότερο στα φωτοβολταϊκά, όπως έκαναν και με την αιολική ενέργεια, επειδή τα βλέπουν ως ένα βιώσιμο και αξιόπιστο εισόδημα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Benjamin Hill, πρόεδρος της Trina στην Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι απόδειξη ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αισθάνονται ασφάλεια με τα ηλιακά έργα, ποντάροντας σε σταθερές αποδόσεις, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα επιτόκια δανεισμού τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα αυτό το μήνα μείωσε το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης σε επίπεδα ρεκόρ, της τάξης του 0,15 τοις εκατό, και μετακίνησε το επιτόκιο καταθέσεων υπό το μηδέν, για πρώτη φορά, που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνονται για να καταθέσουν μετρητά στην κεντρική τράπεζα.

Ενώ οι αποδόσεις για νέα ηλιακά έργα σε ώριμες αγορές, είναι πλέον πολύ χαμηλές για εταιρείες private equity, «πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία αποφασίζουν να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια, δεδομένου ότι προσφέρει μια καλή εναλλακτική λύση, έναντι των κρατικών ομολόγων, και ταυτόχρονα με αντιληπτούς κινδύνους, προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις», δήλωσε ο Pietro Radoia, ηλιακός αναλυτής στο Bloomberg New Energy Finance.

Παρόλο που τα κεφάλαια ενδιαφέρονται περισσότερο «σε μεγάλα έργα κλίμακας κοινής  ωφελείας», κερδίζοντας μεταξύ 2 και 5 τοις εκατό, φαίνονται ικανοποιημένοι και με χαμηλότερες αποδόσεις, εάν η μονάδα βρίσκεται σε μια χώρα με σταθερή κυβέρνηση και ρυθμιστικό καθεστώς, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε σε μια ξεχωριστή συνέντευξη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Suntech, Eric Luo.

«Οι θεσμικοί επενδυτές, που έχουν στο παρελθόν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα, αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις εν μέσω χαμηλών επιτοκίων, και η ηλιακή ενέργεια είναι ελκυστική», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Philipp Seherr-Thoss, γενικός διευθυντής λειτουργιών της Milk the Sun GmbH, μια γερμανική, διαδικτυακή εταιρεία πώλησης έργων ηλιακής ενέργειας. «Η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον μια ώριμη τεχνολογία. Μπορείτε να επενδύσετε μεγάλους όγκους για μεγάλες χρονικές περιόδους με ενδιαφέρουσες αποδόσεις».

Ενώ οι θεσμικοί επενδυτές γενικά επιδιώκουν να αγοράσουν εγκαταστάσεις που ξεκινούν από 5MW έως και 10MW, «επίσης επενδύουν έμμεσα, μέσω τιτλοποιημένων φορέων συγκεντρωμένων μικρών ηλιακών πάρκων», δήλωσε τηλεφωνικά από το Βερολίνο ο Seherr-Thoss, όπου και εδρεύει η εταιρεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ