Γαλλία: Η πυρηνική ακριβότερη από την ηλιακή ως το 2020

Διαβάστηκε από 1490 αναγνώστες -

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από χερσαία αιολικά και ηλιακά έργα, μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική με την πυρηνική στη Γαλλία, ως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace.

 

Η μελέτη έρχεται μια εβδομάδα πριν από την παρουσίαση των γενικών γραμμών ενός πολύ καθυστερημένου νομικού πλαισίου, της Υπουργού Ενέργειας, Ségolène Royal, που έχει ως στόχο να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία θα μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας σε 50 τοις εκατό, από το σημερινό 75 τοις εκατό, ως το 2025.

«Το αυξανόμενο κόστος της πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας είναι ανησυχητικό και η κυβέρνηση θα πρέπει να συστήσει ανεξάρτητους οργανισμούς εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει στο σχεδιασμό μακροπρόθεσμων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα», αναφέρεται σε έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Greenpeace, η απαιτούμενη επένδυση για την αναβάθμιση των 58 γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της EDF, για να τους φέρει πιο κοντά στο επίπεδο ασφάλειας του αντιδραστήρα EPR νέας γενιάς, θα αυξήσει το ενδιάμεσο κόστος παραγωγής έως και ¤133 ανά MWh.

Η εκτίμηση αυτή, στηρίζεται στην επέκταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων αντιδραστήρων από 10 χρόνια στα 50 χρόνια και σε ¤4.400.000.000 αξίας εργασίας ανά αντιδραστήρα, θα καταστήσει την πυρηνική ενέργεια λιγότερο ανταγωνιστική από την αιολική ενέργεια στην ξηρά, γύρω στο 2015, αναφέρει η μελέτη.

Η Greenpeace βλέπει, επίσης, τη μείωση στο κόστος των φωτοβολταϊκών σταθμών, σε λιγότερο από ¤134/ MWh, περίπου κατά το 2019, από τα ¤250/ MWh, ή και περισσότερο, του σήμερα, καθιστώντας τα ανταγωνιστικά ως προς τα ανακαινισμένα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια, εκείνη την στιγμή.

Το «τίμημα» των ¤4,4 δισ. της Greenpeace ανά αντιδραστήρα, βασίζεται σε υπολογισμούς των Wise-Paris και Global Chance, Eνώσεις φιλικά προσκείμενες σε αντι-πυρηνικές ομάδες.

Η EDF είπε, επίσης, ότι ο χρόνος ζωής των αντιδραστήρων θα μπορούσε να παραταθεί κατά 20 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός τους βασίστηκε σε παρόμοια μοντέλα που κατασκευάστηκαν από την Westinghouse στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σε πολλούς χορηγήθηκαν άδειες των 60 ετών.

Η Γαλλική ρυθμιστική αρχή ASN, αναμένεται να δώσει μια πρώτη γνώμη σχετικά με το εάν στους αντιδραστήρες θα μπορέσει να χορηγηθεί παράταση της ζωής το 2015 και να αποφασίσει αναλογικά με τον κάθε αντιδραστήρα το 2018-2019.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ