Ο πολιτικός διάλογος του συμβουλίου επικεντρώθηκε και στην παρουσίαση της νέας ανακοίνωσης της Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας και στο πλαίσιο 2030 για την ενέργεια και το κλίμα.

Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας

Πολιτική συμφωνία για τους όρους της πρότασης για την έμμεση αλλαγή χρήσης γης επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Γιάννη Μανιάτη.

 
Η πρόταση οδηγίας για την έμμεση αλλαγή χρήσης γης (γνωστή και ως ILUC), με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη των Βιοκαυσίμων και η δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ενεργειακής Ασφάλειας στο πλαίσιο 2030 για την ενέργεια και το κλίμα, αποτέλεσαν τους κύριους άξονες στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας αυτού, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ των υπουργών για τους όρους της πρότασης που αφορά την ILUC, ενώ στο τραπέζι έπεσαν όλες οι μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις της Ε.Ε., καθώς και η πορεία ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων, η ελληνική Προεδρία εστίασε σε δύο σημεία:

την ενίσχυση των προηγμένων βιοκαυσίμων (αυτών που παράγονται από άχυρο, απόβλητα, βιομάζα, φύκια κ.ά. και χαρακτηρίζονται από χαμηλή επίδραση της έμμεσης αλλαγής χρήσης γης στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), παρέχοντας παράλληλα ευελιξία στα κράτη – μέλη, καθώς και

την ενίσχυση ορισμένων στοιχείων της πρότασης για τις τιμές ILUC και τις πιθανές επιπτώσεις των κοινοτικών πολιτικών που αφορούν στο περιβάλλον, στη γεωργία και στην κλιματική αλλαγή στα βιοκαύσιμα.

Οι 8 πυλώνες της ενεργειακής ασφάλειας

Ο πολιτικός διάλογος του συμβουλίου επικεντρώθηκε και στην παρουσίαση της νέας ανακοίνωσης της Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας και στο πλαίσιο 2030 για την ενέργεια και το κλίμα. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, παρουσιάστηκαν και οι οκτώ βασικοί πυλώνες - κλειδιά, για τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας, οι οποίοι και περιλαμβάνουν τα εξής:

1.Aύξηση του ευρωπαϊκού δυναμικού για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μείζονος διακοπής εφοδιασμού τον προσεχή χειμώνα.

2.Eνίσχυση των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης, καθώς και προστασία κρίσιμων υποδομών.

3.Kατάλληλη προσαρμογή της ενεργειακής ζήτησης.

4.Kτίσιμο μιας καλά λειτουργούσας και πλήρως ενοποιημένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

5.Αύξηση της ενεργειακής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ενδογενείς πόρους.

6.Περαιτέρω ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών.

7.Διαφοροποίηση εξωτερικών προμηθειών και σχετικών υποδομών, και

8.Βελτίωση του συντονισμού εθνικών ενεργειακών πολιτικών και κοινή φωνή στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική, στην πορεία προς μια «ευρωπαϊκοποίηση» της ενέργειας, διατηρώντας, παράλληλα, την αναγκαία ευελιξία και σεβόμενοι τις εθνικές προτεραιότητες, συνθήκες και ενεργειακά μείγματα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ