Νέος αιολικός πύργος φέρνει επανάσταση στον αιολικό τομέα

Διαβάστηκε από 1584 αναγνώστες -

Το Solar Wind Downdraft Tower, είναι μια νέα επαναστατική ανεμογεννήτρια, που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την αιολική ενέργεια.

 

Το Solar Wind Downdraft Tower, που κατασκευάστηκε από την Solar Wind Energy Inc., φέρνει τα «πάνω – κάτω» στον παραδοσιακό σχεδιασμό ανεμογεννητριών, εγκαθιστώντας τις γεννήτριες στη βάση ενός κυλινδρικού πύργου, που παράγει ενέργεια όλο το χρόνο.

Ένας πύργος στο κέντρο του συστήματος, δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα με φορά προς τα κάτω, χρησιμοποιώντας μια σειρά από αντλίες, που μεταφέρουν νερό στην κορυφή της περίπου 671 μέτρων εγκατάστασης. Όταν το νερό φτάσει στην κορυφή, κατανέμεται, υπό μορφή λεπτής ομίχλης, μέσα από μια οπή. Η ομίχλη εξατμίζεται και απορροφάται από τον ξερό, θερμό αέρα, ψυχραίνοντας και κάνοντάς τον βαρύτερο από τον αέρα εκτός του πύργου. Ο ψυχρός, πλέον, αέρας, «πέφτει» μέσα στον κούφιο πύργο, σε ταχύτητες μέχρι και 80km/ h, και κατευθύνεται, μέσω τούνελ, στις γεννήτριες στο εσωτερικό του. Ένα μειονέκτημα του συστήματος είναι η μεγάλη ποσότητα νερού που απαιτείται για τη λειτουργία του, το οποίο όμως ανακυκλώνεται μέσω της διαδικασίας.

Η Solar Wind Energy Inc. υποστηρίζει ότι αυτή η εγκατάσταση μπορεί να παράγει ενέργεια καθ όλη τη διάρκεια ενός 24ώρου, όλο το χρόνο, εφόσον εγκατασταθεί σε περιοχή ζεστή και ξηρά (η απόδοση, βέβαια, πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Ανάλογα με την τοποθεσία εγκατάστασης και τις καιρικές συνθήκες, ο πύργος θα μπορούσε να παράγει περισσότερη ενέργεια, με τη βοήθεια κάθετων ανεμοδεικτών, οι οποίο θα κατευθύνουν τους ισχυρούς ανέμους μέσα στο σύστημα. Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά την κατασκευή και εγκατάσταση, ο πύργος παράγει συνεχόμενα ενέργεια, χωρίς ίχνος λυμάτων, κατανάλωσης καυσίμου και αποτυπώματος άνθρακα.

Το ποσό ενέργειας που παράγεται από τον κάθε πύργο διαφέρει, ανάλογα με την τοποθεσία, όμως η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να προσδιορίσει την ενεργειακή απόδοση του κάθε πύργου, σύμφωνα με την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ