Φορητός ηλιακός σταθμός Ecos Powercube

Διαβάστηκε από 1822 αναγνώστες -

Η Αμερικανική εταιρεία Ecosphere Technologies, παρουσίασε το Ecos Powercube, έναν ηλιακό, φορητό σταθμό παροχής ενέργειας, και όχι μόνο.

 

Η εταιρεία περιγράφει το Ecos Powercube, ως το «μεγαλύτερο φορητό, ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας». Το Powercube «πακετάρεται» μέσα σε κοντέινερ αποστολής, για μεταφορά μέσω τραίνου, πλοίου ή και αεροπλάνου, σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, όπως μετά από καταστροφές, ή σε σταθμούς προσφύγων.

Αφού εγκατασταθεί στην εκάστοτε περιοχή, το Ecos Powercube, «ανοίγει» σαν τρανσφόρμερ, παρατάσσοντας τα κρυμμένα, υψηλής ισχύος φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία βγαίνουν συρταρωτά από όλες τις πλευρές του, παράγοντας 15kWh καθαρής ενέργειας. Το Powercube συλλέγει την υγρασία από τον αέρα για να παράγει καθαρό, πόσιμο νερό. Έχει, επίσης, και μια μικρή ανεμογεννήτρια, για περαιτέρω παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται σε μπαταρίες, για χρήση σε μετέπειτα χρονική στιγμή, ενώ το wifi του καλύπτει μια απόσταση 30 μιλίων.

Με τα πάνελ έξω, το Eco Powercube έχει άφθονο χώρο στο εσωτερικό για να λειτουργήσει ως προσωρινό σχολείο, στέγη, ή και ιατρικό κέντρο. Μπορεί ακόμη να ενεργήσει ως γεννήτρια για να τροφοδοτήσει άλλα κτίρια, δίνοντας μια πολύ βολική λύση για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από μια πρόταση του Jean-Michel Cousteau (γιος του διάσημου εξερευνητή των ωκεανών Jacques Cousteau). Σύμφωνα με τον Corey McGuire, διευθυντή μάρκετινγκ της Ecosphere Technologies, ο Cousteau «μας ζήτησε να βρούμε τρόπους για να φέρουμε την ενέργεια, το νερό, και τις επικοινωνίες σε απομακρυσμένες περιοχές - όπως ένα σχολείο σε ένα χωριό στον αναπτυσσόμενο κόσμο - χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ