Ανοίγει ο πρώτος κλιματικά ουδέτερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης

Διαβάστηκε από 1364 αναγνώστες -

Ηλιακή ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια και βρόχινο νερό: ο πρώτος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι πλέον σε λειτουργία στο Kerpen-Horrem της Γερμανίας. Προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το πρώτο έργο από μία σειρά προγραμματισμένων “πράσινων σιδηροδρομικών σταθμών” θα είναι κλιματικά ουδέτερο, χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός διαφορετικών πράσινων τεχνολογιών.

 

Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από έναν φωτοβολταϊκό σταθμό δυναμικότητας 31.000 kWh ετησίως. Το ζεστό νερό παρέχεται από ένα ηλιακό θερμικό σύστημα. Ο κλιματισμός εξασφαλίζεται μέσω ενός γεωθερμικού συστήματος με θερμαντική ικανότητα των 29 kW και ψυκτική ικανότητα των 37 kW. Οι δημόσιες τουαλέτες του σταθμού χρησιμοποιούν βρόχινο νερό που συλλέγεται στην οροφή των 150τμ, όπου φυτρώνει βλάστηση. Ο φωτισμός γίνεται με το ηλιακό φως που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα και τους φεγγίτες, καθώς και με λάμπες LED εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι μηχανικοί έχουν κάνει πραγματικά ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κτίριο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις μεταστροφής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, με τη χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών, κάνοντας μέγιστη χρήση του φωτός της ημέρας και χρησιμοποιώντας συστήματα διαχείρισης των υδάτων της βροχής και ανάκτησης θερμότητας. Τα χρήματα που έδωσαν η Deutsche Bahn, το κράτος και η πόλη έχουν επενδυθεί καλά εδώ, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Michael Groschek κατά τα εγκαίνεια του σταθμού που κόστισε 4,3 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος πρόσινος σιδηροδρομικός σταθμός της Γερμανίας θα κατασκευαστεί στο Lutherstadt Wittenberg κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2017.

 

Πηγή: http://www.sunwindenergy.com/review/europes-first-climate-neutral-train-station-opens

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ