Ανάγκη ετήσιας χρηματοδότησης $550 εκατ. για μεταστροφή του κλίματος

Διαβάστηκε από 1102 αναγνώστες -

Ο Γενικός Διευθυντής της IRENA (International Renewable Energy Agency), Adnan Amin, δήλωσε ότι μια χρηματοδότηση $550 εκατ. είναι απαραίτητη κάθε χρόνο, ως το 2030, για την εξασφάλιση της ετήσιας ανόδου θερμοκρασίας υπό των 2 βαθμών Κελσίου.

 

«Το επίπεδο επενδύσεων που βλέπουμε σήμερα θα πρέπει να διπλασιαστεί ώστε να αναπτυχθούν σημαντικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε αποδεκτά επίπεδα», δήλωσε ο Amin στην εκδήλωση στο Φόρουμ Χρηματοδότησης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (REFF) της Wall Street στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδύσεις θα αυξήσουν, επίσης, την ενεργειακή απόδοση και θα δουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 36% της ενέργειας του πλανήτη, συνέχισε.

«Αυτό το επίπεδο επενδύσεων, σε συνδυασμό με μέτρα ενεργειακής απόδοσης, θα βοηθήσει στην άμβλυνση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Amin.

Η IRENA είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων πρόκειται να πάει προς την κατεύθυνση της ηλιακής, της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

«Η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η χρηματοδότηση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα τελικής χρήσης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Amin.

Μια τέτοιου βεληνεκούς επένδυση θα εξοικονομήσει 80 - 200.000.000.000 δολάρια το χρόνο, σε έξοδα που σχετίζονται με την υγεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IRENA.

Στις αρχές του Ιουνίου η IRENA κυκλοφορήσει το χάρτη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (RΕMap) δηλώνοντας ότι η συνολικές ηλιακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά ένα παράγοντα 12, και υπολόγισε ότι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παρέχει 740 δισεκατομμύρια δολάρια αποταμιεύσεων, κάθε χρόνο, σε περιβαλλοντικό κόστος, από την καύση ορυκτών καυσίμων – μη προσμετρώντας το κόστος επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη του 36% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την δημοσίευση του REmap, ο Dolf Gielen, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας της IRENA δήλωσε ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται «σε αυτή την πορεία» για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη.

«Όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο Gielen.

Η τελευταία έκθεση της IPCC αναφέρει: «Οι πρόσθετες επενδύσεις που απαιτούνται στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι θα είναι 190 - 900 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το χρόνο, για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 °C».

Η έκθεση της IPCC ανέφερε επίσης παραδείγματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για απασχόληση από τη Γερμανία και την Ισπανία ως «αξιοσημείωτα, όπου 500.000 έως 600.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα ανανεώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού σε κάθε χώρα, μέχρι το 2030».

Ήδη φέτος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να παρέχει $1 δισ για την υποστήριξη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ $219 εκατομμύρια έχουν επενδυθεί στο Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα της Δανίας (DCIF) από διάφορα συνταξιοδοτικά ταμεία και $8,4 δισ. πρόκειται να επενδυθούν σε ανανεώσιμες πηγές στη Νορβηγία, μέσω κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων πετρελαίου, του Government Pension Fund Global (GPFG).

Η IRENA αποτελείται από 130 κράτη συν την Ευρωπαϊκή Ένωση, για συνεργασία στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ