Η αξιολόγηση της Greenpeace για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ

Διαβάστηκε από 1021 αναγνώστες -

Η Ελλάδα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και η Greenpeace αξιολογεί τις επιδόσεις της σε δύο καίρια ζητήματα για το περιβάλλον και την ενέργεια.

 
Κλίμα και ενέργεια
 
Η ελληνική προεδρία διασφάλισε τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους του 2030. Δυστυχώς, οι συζητήσεις βασίστηκαν στις αδύναμες προτάσεις της Επιτροπής, όπως αυτές παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2014. Τα κράτη-μέλη φαίνεται να βαδίζουν σύμφωνα με τα σχέδια της Επιτροπής, χωρίς να υιοθετούν περαιτέρω στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την αύξηση των ΑΠΕ.
 
Θετική κρίνεται η πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη να συνυπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, με την οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. 
 
Ωστόσο η στάση του κ. Μανιάτη στο εσωτερικό της χώρας κρίνεται απογοητευτική, καθώς δεν έχει ανακοινώσει κανένα φιλόδοξο σχέδιο σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.


 
Μεταλλαγμένοι οργανισμοί: το λάθος της προεδρίας
 
Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ανάμεσα στις χώρες που εναντιώνονται στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Μάλιστα στο παρελθόν έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας απέναντι στην αρχή της προφύλαξης. Ωστόσο, παρά την ευκαιρία που παρουσιάστηκε στη αρχή της προεδρίας, η ελληνική κυβέρνηση δε διόρθωσε τον τρόπο με τον οποίο οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες εγκρίνονται στην Ευρώπη. 

Η αδιαφορία απέναντι στο γεγονός ότι τα δύο τρίτα του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψαν ανοιχτά την έγκριση νέου μεταλλαγμένου καλαμποκιού και αμφισβήτησαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες, υπήρξε το μελανότερο σημείο. Η στάση του Υπουργού ξεσήκωσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα  χιλιάδες πολίτες να ζητήσουν τη δραστική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της ΕΕ, αντί για μικρο-αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς. Αντίθετα, η ελληνική Προεδρία επένδυσε τις προσπάθειές της σε ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θεωρητικά θα έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην επικράτειά τους. 

Μετά από τρία έτη, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος κατέληξαν σε μία κοινή θέση τον περασμένο Ιούνιο. Δυστυχώς το συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ελληνική Προεδρία, μετατράπηκε σε γρίφο με σοβαρά νομικά κενά και έχει μετατοπιστεί σημαντικά από την προοδευτική θέση του Ευρωκοινοβουλίου. Προς το παρόν, η ευκαιρία να αξιοποιηθεί η αρνητική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα των μεταλλαγμένων και η αρχή μιας ουσιαστικής αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, πήγε χαμένη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ