Ινδία: συνεχίζει τις επιδοτήσεις σε ηλιακά στέγης παρά τις περικοπές

Διαβάστηκε από 1077 αναγνώστες -

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ινδίας προβαίνει σε μια πρώτη θαρραλέα κίνηση σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη, ανακοινώνοντας πως συνεχίζει να επιδοτεί τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στέγης.

 
Το Υπουργείο Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ινδίας (MNRE) δηλώνει πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα επιδότησης για τα ηλιακά στέγης, ως μέρος της δεύτερης φάσης του Εθνικού Προγράμματος Ηλιακής Ενέργειας της χώρας.

Αυτό παρέχει επιδότηση κεφαλαίου έως και 30% του αρχικού κόστος των εγκαταστάσεων στέγης που πραγματοποιούνται από τις κρατικές υπηρεσίες - οργανισμούς που έχουν συσταθεί ακριβώς για να εφαρμόσουν τα προγράμματα ΑΠΕ. Οι φορείς έχουν εντεταλμένο ρόλο να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν ανεξάρτητα έργα στέγης μέχρι 50kW. Το εύρος των έργων που ζητούν επιδότηση κυμαίνεται από 1kW ως 500kW, από 100kW που ήταν πρωτύτερα.

Με την επιδότηση, το Υπουργείο εκτιμά ότι μπορεί να παραχθεί ενέργεια μεταξύ INR5.0 και INR6.50 ανά μονάδα, για 20 χρόνια. Οι τιμές αυτές σημαίνουν πως η παραγόμενη ενέργεια είναι φτηνότερη από το πετρέλαιο και θα μπορούσε δυνητικά να είναι φθηνότερη και από το ηλεκτρικό ρεύμα κανονικού δικτύου. 

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα των στεγών αναμένονται να είναι σε γενικές γραμμές θετικές, ωστόσο οι περικοπές του προϋπολογισμού, που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο, και η αναβολή των πληρωμών, δε φαίνονται ιδιαίτερα θετικές.  Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2014-15 κυμαίνεται στα US$ 72 εκ., από τα US$ 246 εκ. που  διατέθηκαν το περασμένο έτος. Πέρυσι, εξαιτίας περίπλοκων διαδικασιών, το Υπουργείο εκταμίευσε μόνο US$ 69 εκ. από το συνολικό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα. 

Ως αποτέλεσμα των περικοπών, πολλά έργα στέγης που δικαιούνται την επιδότηση δεν την έχουν λάβει ακόμη. Η στάση πληρωμών έχει παγώσει την αγορά, καθώς οι επενδυτές αναβάλουν τις εγκαταστάσεις, ακόμη και όταν είναι οικονομικά βιώσιμες χωρίς επιδότηση. Οι τελικοί χρήστες αναμένουν τις επιδοτήσεις, αλλά χωρίς αυτές οι εγκαταστάτες δεν είναι σε θέση να παραθέσουν χαμηλότερες τιμές. 

Σε απάντηση στη μείωση των επιδοτήσεων, φορείς του κλάδου έχουν ζητήσει να πάψουν οι επιδοτήσεις και  να επιτρέψουν στην αγορά να λειτουργήσει ανεξάρτητα. 

Ακόμη και ένα καλά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακά έργα στέγης θα μπορούσε να περιορίσει την αγορά, όπως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί περιορίζουν την ανάπτυξη. Μια καλή ιδέα θα ήταν να δοθούν κίνητρα για ταχύτερες εγκρίσεις, εστιάζοντας σε ευρύτερες ρυθμίσεις σχετικά με τη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε συνδυασμό με ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις ηλιακών έργων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ