Ο πρώτος δρόμος που φωσφορίζει στο σκοτάδι

Διαβάστηκε από 1909 αναγνώστες -

Εάν πιστεύετε ότι τα υλικά που λάμπουν στο σκοτάδι είναι απλώς 80s ρετρό, ξανασκεφτείτε το! Σήμερα, η τεχνολογία υλικών που φωσφορίζουν μπορεί να αποτελεί τη λύση για την οικοδόμηση περισσότερο βιώσιμων πόλεων.

 
Από φυτά εμποτισμένα με φωτοβόλο DNA σε δρόμους βαμμένους με λαμπερό πράσινο χρώμα: πρόσφατα πειράματα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα των εναλλασσόμενων ηλεκτρικών φώτων για ανανεώσιμο, χωρίς εκπομπές φωτισμό που λάμπει στο σκοτάδι. 

Πρόσφατα, ο πολλά υποσχόμενος Ολλανδός σχεδιαστής Daan Roosegaarde και η εταιρεία πολιτικών μηχανικών Heijmans, ήρθαν στο προσκήνιο εγκαθιστώντας τον πρώτο "λαμπερό δρόμο" του κόσμου στην Ολλανδία. Ο φουτουριστικός δρόμος είναι επενδεδυμένος με χρώμα που φτιάxτηκε από ενός είδους φωτο-λαμπερή σκόνη, που φορτίζει από το φως του ήλιου και εκπέμπει εντυπωσιακό πράσινο φως για έως και 10 ώρες τη νύχτα. Η ανθεκτική αυτή μπογιά που απορροφά φως, αναπτύχθηκε ως μέρος του βραβευμένου concept "Smart Highway", τo οποίο αποσκοπεί στο να καταστήσει τους δρόμους μας πιο διαδραστικούς, φιλικούς προς το περιβάλλον και ασφαλής, ιδίως στις αγροτικές περιοχές που δεν διαθέτουν φωτισμό.

Παρά το γεγονός ότι το πιλοτικό πρόγραμμα επαινέθηκε για τον πρωτότυπο και ενεργειακά αποδοτικό φουτουριστικό σχεδιασμό, οι μηχανικοί δεν αντέδρασαν το ίδιο θετικά στην αποκάλυψή του. Το χρώμα αρχικά κατέληξε να είναι ευαίσθητο στην υγρασία, η οποία επηρέασε το φως που εκπέμπεται. Απτόητη η εταιρεία Heijmans, είδε το ζήτημα σαν ένα προσωρινό εμπόδιο που προκύπτει φυσιολογικά σ ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα από τον ένα μήνα δοκιμασιών για να παρουσιάσει μια βελτιωμένη έκδοση του Glowing Lines 2.0, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί αυτό το καλοκαίρι. 

Ενώ η ομάδα "Smart Highway" επεξεργάζεται τα προβλήματα, ο Daan Roosegaarde ωθεί τα όρια της φωσφορίζουσας τεχνολογίας σε μια ακόμα εφεύρεση, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα φώτα του δρόμου: δέντρα αυτόματης φωταύγειας. Σε συνεργασία με τη Bioglow, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε πρώτη το φυτό που παράγει φως, ο Roosegaarde και ο συνεργάτης Alexander Krichevsky οραματίζονται δρόμους που φωτίζονται από λαμπερά δέντρα, όπως στην ταινία Avatar. Με βάση τη βιομίμηση, τα φυτά εκπέμπουν φως που δημιουργείται όταν αυτά συνδέονται με DNA από φωσφορίζοντα θαλάσσια βακτηρίδια. Ο Krichevsky ασχολείται παράλληλα και με ένα πρότζεκτ που σχετίζεται με ένα βιολογικό χρώμα, όχι γενετικά τροποποιημένο, που κάνει τα δέντρα λάμπουν στο σκοτάδι. 

Είναι ασαφές πόσο σύντομα η λαμπερή αυτή τεχνολογία θα συμπληρώσει ή ακόμη και αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια που καταβροχθίζουν οι πηγές φωτός. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν προχωρήσει τέτοιες καινοτόμες ιδέες από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας στην πραγματικότητα. Αυτή η μεγάλη "πρώτη" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το επόμενο στάδιο στο οικο-ζειν: ακριβώς όπως οι λαμπτήρες LED!

Οι μεγάλες καινοτομίες στην τεχνολογία είχαν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και άλλαξαν ολόκληρο τον κόσμο για πάντα. Από το πρώτο ηλεκτρικό φως, το πρώτο τηλεφώνημα, ακόμη και το πρώτο e-mail, η καινοτομία μας έχει μεταβιβάσει σε ένα μέλλον που οι προηγούμενες γενιές δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ