Aπό αριστερά προς δεξιά: Συντονίστρια: κα. ¶ντα Σεϊμανίδη, Διευθύντρια A-Energy, κ. ¶λεξ Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ECCO INTERNATIONAL, κ. Αναστάσιος Γκαρής, Πρόεδρος ΛΑΓΗΕ & Μέλος Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού, κ. Ανδρέας Τζούρος, Πρόεδρος ELPEDISON, κ. Ευάγγελος Λεκατσάς, πρώην Πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ, Μέλος Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ, στο πάνελ συμμετείχε και ο κ. Γιάννης Ψαρρός, Επικεφαλής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Watt & Volt.

Aπό αριστερά προς δεξιά: Συντονιστής: κ. Θεόδωρος Παναγούλης, Διευθυντής ENERGYPRESS, κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος ΡΑΕ, κ. Βασίλης Λυχναράς, Ερευνητής ΚΕΠΕ, κα. Κυριακή Καρακίτσου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Εμπορίας Αερίου - Εμπορικής Τιμολογιακής Πολιτικής ΔΕΠΑ, κ. Αντώνης Κοντολέων, εκπρόσωπος ΕΒΙΚΕΝ.

Aπό αριστερά προς δεξιά: Συντονιστής: κ. Νίκος Καραγιάννης, www.ypodomes.com, κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας ABB, κ. Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Κουλίδης, Στέλεχος Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ, κ. Γιώργος Κάββουρας, Operation Manager, VINCI ENERGIES

Aπό αριστερά προς δεξιά: στο πόντιουμ: κ. Παντελής Λάμπρου, Διευθυντής Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Διαχείρισης Κινδύνου, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Συντονιστής: κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, Διευθυντής Ομίλου Economia, κ. Γεώργιος Κωστόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνικών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ, κ. Θάνος Νιφόρος, Εταίρος Olympic Capital Group New York, κ. Νικόλαος Τυπάλδος, Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Υπουργείο Υποδομών, κ. Κωνσταντίνος Βενετσάνος, Διεύθυνση Μεγάλων Έργων, Εθνική Τράπεζα.

Γενική αίθουσας

Γενική αίθουσας, στο βάθος βρίσκεται στο πόντιουμ ο κ. Ben Van Houtte, Νομικός Σύμβουλος Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας Ε.Ε.

κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Lobby Χρηματιστηρίου Αθηνών

Από την ενέργεια η επιστροφή στην ανάπτυξη

Διαβάστηκε από 2874 αναγνώστες -

Το προνομιακό επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα που δημιουργούν τα έργα 2,5 δις ευρώ του ΑΔΜΗΕ, η πιθανή είσοδος της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο, η εναλλακτική χρηματοδότηση και η εξυγίανση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο της Α-ENERGY.

 
Από την ενέργεια ξεκινά η επιστροφή στην ανάπτυξη, συμπέραναν οι εκπρόσωποι των κορυφαίων ενεργειακών και χρηματοδοτικών οργανισμών που έλαβαν μέρος στο διήμερο συνέδριο της Α- ENERGY με τίτλο «Επενδύοντας στην Ηλεκτρική Ενέργεια: Ο πυλώνας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας» που πραγματοποιήθηκε στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών 2-3 Ιουλίου. Κι αυτό, αφενός γιατί η ενέργεια επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και επιχειρήσεων, αφετέρου δε έχουν δρομολογηθεί έργα και επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα έργα ύψους 2,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2014-2023 που έχει προγραμματίσει ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - υπεύθυνος για τη λειτουργία, την εκμετάλλευση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), συμβάλουν ήδη στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς, στη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και στην υποστήριξη της βιομηχανίας και των κατασκευών, καθώς ο πρώτος κύκλος τους έχει ήδη ανατεθεί. 

Ποια είναι αυτά; Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χρηματοδότησής τους; Είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν έργα μεταφοράς ενέργειας με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων; Ποιες οι προϋποθέσεις και ποια είναι τα σχετικά παραδείγματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Δεδομένου ότι η έγκαιρη υλοποίηση των έργων μεταφοράς και το τελικό κόστος αυτών συναρτώνται και από την αποδοχή του κοινού τι μπορεί να γίνει ώστε να διασφαλιστεί αυτή σε μεγαλύτερο βαθμό; Μπορεί το ΣτΕ να συντμήσει τις διαδικασίες εξέτασης προσφυγών που καθυστερούν τα έργα; Τι λένε οι Περιφέρειες; Αλλά και συνολικότερα πώς μπορούν να ξεπεραστούν οριστικά τα προβλήματα των μακρόσυρτων διαδικασιών αδειοδότησης οι οποίες αυξάνουν το κόστος; 

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα αναφορικά με τα έργα του ΑΔΜΗΕ απάντησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Γ. Καμπούρης, από την αρμόδια Διεύθυνση έργων του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Γ. Κάββουρας υπεύθυνος ανάπτυξης της γαλλικής εταιρείας VINCY Energies, ο σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ κ. Αλ. Κουλίδης, ο κ. Παπαδόπουλος Γενικός Διευθυντής ΑΒΒ, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Καλογερής, και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ κ. Μενουδάκος.

Ο εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ τόνισε πως έχει ήδη εξασφαλιστεί η πρώτη χρηματοδότηση των οικονομικών πόρων για τη διασφάλιση της υλοποίησης του δεκαετούς επιχειρηματικού πλάνου ανάπτυξης, το ΥΠΕΚΑ δεσμεύτηκε για την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ενώ το ΣτΕ επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να λυθεί το γνωστό πρόβλημα των καθυστερήσεων ή και ματαιώσεων των επενδύσεων λόγω των προσφυγών στο συμβούλιο.


Ηλεκτροπαραγωγή: Ότι συμβαίνει στην Ευρώπη, συμβαίνει και στην Ελλάδα

Τι γίνεται με τις πληρωμές των ηλεκτροπαραγωγών μέσω ΛΑΓΗΕ; Ποιες είναι οι βασικές τάσεις που επικρατούν στον ενεργειακό κλάδο στην Ευρώπη και τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα; Πώς θα επιτευχθεί το άνοιγμα της αγοράς στην ηλεκτροπαραγωγή και ποιοι θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους και των τιμών; Ποιος θα είναι ο ρόλος των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου Νome από υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ; Πότε και πώς θα δημιουργηθεί Χρηματιστήριο Ενέργειας; Και τέλος στην αγορά λιανικής τι προβληματισμοί υπάρχουν; 

Αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν ο κ. Αναστάσιος Γκαρής, πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ και μέλος της Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού, ο κ. Ευάγγελος Λεκατσάς, μέλος της ίδιας Επιτροπής, ο κ. Ανδρέας Τζούρος, πρόεδρος της ELPEDISON, ο κ. Α. Δασκαλάκης, Διευθυντής Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. ¶λεξ Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της ECCO International, και ο κ. Γιάννης Ψαρρός, επικεφαλής συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας Watt + Volt.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι οι ΑΠΕ ήρθαν για να μείνουν και ότι η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων συνεχίζεται παγκοσμίως, αναφέρθηκε η σημασία των συνεργειών με τη βιομηχανία και την κτηνοτροφία για τη βιομάζα, ενώ δόθηκε και επαρκής εξήγηση ως προς το τι είναι το net-metering.



 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ