Η IBM έβγαλε στην αγορά την τεχνολογική πλατφόρμα για την πρόβλεψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας HyRef επίσημα από ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας τους σούπερ υπολογιστές «Deep Thunder»

Η κινεζική IBM στο πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας «Green Horizon»

Διαβάστηκε από 1189 αναγνώστες -

Στο πρόγραμμα που ξεκίνησε από το κινέζικο εργαστήριο ερευνών της IBM, στο πλαίσιο του έργου «Green Horizon», θα συμμετέχουν και τα 12 παγκόσμια ερευνητικά εργαστήρια της IBM

 
Η κυβέρνηση του Πεκίνου συνεργάζεται με την IBM για να αναπτύξει την τεχνολογία «HyRef» (Υβριδικό Σύστημα Πρόβλεψης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ενεργειακής βελτιστοποίησης των τοπικών βιομηχανιών και των καλύτερων προβλέψεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Στο πρόγραμμα που ξεκίνησε από το κινέζικο εργαστήριο ερευνών της IBM, στο πλαίσιο του έργου «Green Horizon», θα συμμετέχουν και τα 12 παγκόσμια ερευνητικά εργαστήρια της IBM, ενώ στην Κίνα θα συνεργάζεται και η κυβέρνηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι βιομηχανίες για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια. 

Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο πρόβλημα ρύπανσης που οφείλεται στη σημαντική οικονομική ανάπτυξη των δύο τελευταίων δεκαετιών και έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μια σειρά από πολιτικές που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως στο πλαίσιο των τελευταίων ενεργειακών στόχων που έχουν οριστεί για τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 

«Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του κόσμου κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τον κόσμο στη βιώσιμη ενέργεια και την περιβαλλοντική διαχείριση», δήλωσε DC Chien, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM Greater China Group. «Ενώ άλλες χώρες περίμεναν μέχρι οι οικονομίες τους να αναπτύχθηκαν πλήρως πριν αποφασίσουν να λάβουν συνολική δράση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, η Κίνα μπορεί να αξιοποιήσει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής της ΙΒΜ για να βοηθήσει στη μετατροπή των ενεργειακών υποδομών της παράλληλα με την ανάπτυξη της». 

Η IBM έβγαλε στην αγορά την τεχνολογική πλατφόρμα για την πρόβλεψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας HyRef επίσημα από ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας τους σούπερ υπολογιστές «Deep Thunder» , για υψηλή ανάλυση και προβλέψεις μικρο-καιρού για μια συγκεκριμένη περιοχή. Τελικά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι βιομηχανίες θα είναι σε θέση να χειριστούν υψηλότερα επίπεδα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα, μειώνοντας την εξάρτηση από τις ορυκτές πηγές καυσίμων και την κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

H IBM τονίζει ότι η πόλη του Πεκίνου είχε επενδύσει πάνω από 160 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα
με στόχο τη μείωση των λεπτών σωματιδίων (PM 2,5) κατά 25% μέχρι το 2017.
Ως μέρος αυτού του προγράμματος, η IBM συνεργάζεται με την δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου σε ένα σύστημα που αναμένεται να εντοπίσει το είδος, την προέλευση και το επίπεδο των εκπομπών στην πόλη, και να προβλέψει την ποιότητα του αέρα 72 ώρες πριν, με την ανάλυση της κλίμακας του δρόμου.
Η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει επίσης το 13% της καταναλισκόμενης ενέργειας να παρέχεται από μη ορυκτές πηγές καυσίμων έως το 2017, απαιτώντας νέα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Σύμφωνα με την IBM, η τεχνολογία HyRef έχει ήδη αναπτυχθεί σε 30 πηγές αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, με το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής να είναι για το έργο της Zhangbei Demonstration (ανεμογεννήτριες) που διαχειρίζεται η State Grid Jibei Electricity Power Company Limited (SG-JBEPC) στη βόρεια επαρχία του Χεμπέι.
Η IBM σημείωσε ότι η SG-JBEPC είναι σε θέση να ενσωματώσει 10% περισσότερη εναλλακτική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο, ως αποτέλεσμα των προβλέψεων ακριβείας έως και 90% στις ανεμογεννήτριες Zhangbei και ισχυρίστηκε ότι ήταν η πιο ακριβής στον κόσμο μέχρι σήμερα.

¶ρθρο του Mark Osborne, www.pv-tech.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ